Ο ΠΑΟΚ φέτος έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις και απόψε με την Κλαμπ Μπριζ, στην πρώτη από τις δύο μάχες για τα προημιτελικά του Europa Conference League, είναι έτοιμος να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.

Πέρσι η χρονιά για τον ΠΑΟΚ, ολοκληρώθηκε με προβληματισμό για την πορεία του. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ωστόσο, αποτέλεσε την εγγύηση για φέτος και οι "¨ασπρόμαυροι" είναι στα προημιτελικά του Europa Conference League, όπου θα παίξουν με την Κλαμπ Μπριζ. Παράλληλα διεκδικεί και το πρωτάθλημα της Super League.

Για τον Δικέφαλο είναι μια ακόμα ευρωπαϊκή πρόκληση, με την ιστορία κάτι να του... χρωστάει. Αυτή είναι η δεύτερη φορά τα τρία τελευταία χρόνια που βρίσκεται στα προημιτελικά του Europa Conference League.

Ο ΠΑΟΚ και τα αξέχαστα παιχνίδια με την Μαρσέιγ

Στις 7 και 14 Απριλίου του 2022 είχε δώσει τα δύο παιχνίδια με την Μαρσέιγ για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Στην πρώτη αναμέτρηση στο "Βελοτρόμ" ηττήθηκε 2-1. Ωστόσο το γκολ του Καντουρί και η εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο άφησαν υποσχέσεις.

Στην ρεβάνς της Τούμπας ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0, αλλά έκανε εξαιρετική εμφάνιση. Η τύχη δεν ήταν με το μέρος του ενώ δεν μετέτρεψε σε γκολ κάποιες από τις πολλές φάσεις που δημιούργησε.

Η ομάδα του Λες Σάνον και τα ματς του ΠΑΟΚ με τη Μίλαν

Η πρώτη, από τις συνολικά τρεις φορές, που βρέθηκε σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ήταν τη σεζόν 1973-74. Εκείνη η πορεία αφορούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Με τον μεγάλο Λες Σάνον στον πάγκο, εκείνη η ομάδα είχε αφήσει πολλές υποσχέσεις.

Η πορεία προς τους "8" άρχισε στις 19.09.1973 από την Πολωνία. Ξεπέρασε την Λέγκια φέρνοντας 1-1 εκτός Η πρόκριση σφραγίστηκε στις 03.10. 1973 στην κατάμεστη Τούμπα. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Δημήτρης Παρίδης στο 79’.

Επόμενος αντίπαλος, η Ολιμπίκ Λυών με τον πρώτο αγώνα στη Γαλλία και τη ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη. Στις 24 Οκτωβρίου 1973 στο Ζερλάν, ο Δικέφαλος σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι απέσπασε ισοπαλία με 3-3.

Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με το μεγάλο αστέρι τους, τον Μπερνάρ Λακόμπ, μόλις στο 10’.

Ο ΠΑΟΚ απάντησε με δύο γκολ των Ασλανίδη (44’) και Τερζανίδη (50’), αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Ντι Ναλό ισοφάρισε σε 2-2. Σο 65’ ο Ντανιέλ Ραβιέ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στη Λυών. Όμως, η τελευταία λέξη ανήκε στον Σταύρο Σαράφη που ισοφάρισε σε 3-3 εννιά λεπτά πριν από το φινάλε.

Στη ρεβάνς της Τούμπας (07.11.1973) ο ΠΑΟΚ σε μια ιστορική ευρωπαϊκή βραδιά επικράτησε με το εντυπωσιακό 4-0.

Από το 25’ ο Δημήτρης Παρίδης είχε ανοίξει το σκορ (1-0) και στο 38’ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ο Αχιλλέας Ασλανίδης διπλασίασε τα γκολ για το Δικέφαλο. Και πάλι ο Δημήτρης Παρίδης στο 58’ σκόραρε για το 3-0, ενώ ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε στο 80’ για το 4-0 από τον Χρήστο Τερζανίδη.

Ο Ριβέρα και τ' άλλα αστέρια κόνττα στον ΠΑΟΚ

Στις 16.01.1974 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των προημιτελικών, που έφερε αντίπαλο την κάτοχο του τροπαίου (από τον τελικό της Θεσσαλονίκης το 1973 κόντρα στη Λιντς) Μίλαν.

Μια Μίλαν που είχε τότε στις τάξεις της τον σπουδαίο Τζιάνι Ριβέρα και τους διεθνείς Σαμπατίνι, Σνέλιγκερ, Μπιάνκι, Μπιγκόν, Μπενέτι, Καρούτζι.

Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 13.03 στο Σαν Σίρο. Ο Σάνον παρέταξε τον ΠΑΟΚ με τους: Χατζηιωάννου, Χαντζηκωνσταντίνου, Φουντουκίδη, Ιωσηφίδη, Πέλλιο, Τερζανίδη, Παρίδη, Σαράφη, Παπαδόπουλο, Κούδα και Ασλανίδη. Σαν αλλαγή αγωνίστηκαν οι Λάζος (από το 43’ στη θέση του Τερζανίδη) και Κερμανίδης (από το 80’ στη θέση του Παρίδη).

Η Μίλαν άνοιξε στο 12’ το σκορ με τον Μπιγκόν, ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 17’ με τον Σαράφη, αλλά το γκολ ακυρώθηκε από τον Μαλτέζο διαιτητή Ολνέτ και οι Ιταλοί πέτυχαν άλλα δύο γκολ με τους Μπενέτι (38’) και Κιαρούτζι (87’).

Παρά την ήττα με το αποτρεπτικό 3-0, η Τούμπα ήταν κατάμεστη στη ρεβάνς, που έγινε στις 20.03.1974.

Ο Σταύρος Σαράφης στο 27’ με εντυπωσιακή κεφαλιά έκανε το 1-0 και ο ΠΑΟΚ έχασε πολλές ευκαιρίες μέχρι να ισοφαρίσει η Μίλαν με τον Μπιγκόν. Στο 72′ ο Σαράφης και πάλι με κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα, αλλά πέντε λεπτά αργότερα ο Τρεσόλντι διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

Αξέχαστες ευρωπαϊκές βραδιές του ΠΑΟΚ


Αναμφίβολα τώρ οι "ασπρόμαυροι" έχουν περισσότερες πιθανότητες απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ. Αρκεί να κάνει το παιχνίδι του και να προσθέσει στο παλμαρέ του μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά.

Σαν και το εκτός έδρας 0-0 με την Μπάγερν Μονάχου τη σεζόν 1983/84, για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου UEFA. Το πρώτο ματς στην Τούμπα έληξε ισόπαλο 0-0 και η ρεβάνς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου παραμένει ακόμα και σήμερα αξέχαστη για τους φίλους του ΠΑΟΚ. Έπειτα από 120 λεπτά, η ρεβάνς οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο ΠΑΟΚ έχασε με 9-8.

Μπάγερν Μονάχου  ΠΑΟΚ 0-0 / Bayern Munchen-PAOK (2-11-83)  Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1983-1984


Ποιος θα ξεχάσει το γκολ του Ζήση Βρύζα στο εκτός 1-1 με την Άρσεναλ που έφερε πρόκριση στον τρίτο γύρο του κυπέλλου UEFA.

Arsenal - PAOK 1-1 Goal Bryza


Σεζόν 2011/12 και ο ΠΑΟΚ βρέθηκε ξανά στο Λονδίνο για το ματς με την Τότεναμ στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League. Παρότι έπαιζε με 10 από το 37ο λεπτό άντεξε και πήρε μία μεγάλη νίκη με 1-2, παίρνοντας και την πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης. Τα γκολ έβαλαν οι Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης.

Τότεναμ - ΠΑΟΚ 1-2 | Στιγμιότυπα | 30.11.2011{ΕL}


Οι "ασπρόμαυροι' είχαν νικήσει 1-0 εκτός την Ντόρτμουντ, τη σεζόν 2015-16, για τους ομίλους του Europa League, με τέρμα του Μακ.

Τα στιγμιότυπα του Ντόρτμουντ-ΠΑΟΚ - PAOK TV