Σε έναν προημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (όπως ο αποψινός του Ολυμπιακού με τη Φενερμπαχτσέ για το Europa Conference League) όλα παίζουν ρόλο. Ακόμη και όσα... δεν λένε οι ομάδες, αλλά ο περίγυρός τους. Τα υποτιμητικά σχόλια, οι ειρωνείες, τα ψυχολογικά παιχνίδια. Από το βράδυ της Τετάρτης κυκλοφορεί στα social media 10λεπτο απόσπασμα αθλητικής εκπομπής του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου "beIN SPORTS", το οποίο έχει ακολουθήσει τη Φενέρμπαχτσε στην Ελλάδα.

Στην εκπομπή, ο βασικός σχολιαστής (αρχισυντάκτης και της εφημερίδας "SABAH"), Μπουλέντ Τιμουρλένκ, ξεκινάει την τοποθέτησή του με τη φράση "ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο στα τελευταία 20 χρόνια", αλλά στη συνέχεια του λόγου του, "εξηγεί" γιατί στη Φενέρ είναι αισιόδοξοι ότι θα προκριθούν επί της ελληνικής ομάδας και θα συνεχίσουν στα ημιτελικά του Conference League. Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι "...ο Μεντιλίμπαρ μπορεί να κατέκτησε το Europa League με τη Σεβίλλη, αλλά είναι ένας προπονητής β διαλογής από το ισπανικό ποδόσφαιρο".

"Δεν μπορεί να μας φοβίζει κάτι από τον Ολυμπιακό"

Επιπλέον, ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην ανωτερότητα του ρόστερ της τουρκικής ομάδας έναντι εκείνης του Ολυμπιακού. Μιλώντας με υποτιμητικά λόγια για τον Στέβαν Γιόβετιτς. "Δεν μπορεί να μας φοβίζει κάτι από τον Ολουμπιακό. Δεν ειναι πια ποδοσφαιριστής ο Γιόβετιτς. Εχει παίζει στη Μονακό, στη Μάντσεστερ Σίτι στο παρελθόν, αλλά δεν μπορεί να παίξει πια ποδόσφαιρο. Είναι σαν ένας εποχιακός βαμβακοσυλλέκτης, σαν αγρότης", υποστήριξε ο Τιμουρλένκ. Σημειώνοντας πως "στη Φενέρ ξέρουν τη δύναμή τους και την ανωτερότητά τους έναντι του αντιπάλου και θα το δείξουν στο γήπεδο".

Τι απαντά ο Μεντιλίμπαρ στις προκλήσεις...

Θα πείτε, είναι η προσέγγιση των ΜΜΕ μιας χώρας ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει μια ομάδα την αντίπαλό της; Δεν μπορείς να το πεις με βεβαιότητα. Αλλά εκείνο που σίγουρα ισχύει είναι ότι η Φενέρμπαχτσε θεωρεί ότι θα προκριθεί έναντι του Ολυμπιακού. Θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει στα ίσια η ομάδα του Μεντιλίμπαρ. Και υπάρχει η αίσθηση, πεποίθηση και αισιοδοξία ότι θα πάρει προβάδισμα πρόκρισης. Ουσιαστικά οι Τούρκοι βλέπουν τον Ολυμπιακό ως ένα μέτριο εμπόδιο για την πρόκριση στα ημιτελικά. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν στον Ολυμπιακό.

Η "απάντηση" του Μεντιλίμπαρ, αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα δύο παιχνίδια ο Ολυμπιακός ήταν πολύ ξεκάθαρη: "Σκεφτόμαστε μόνο το πρώτο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε και όχι τη ρεβάνς. Πρέπει να το κερδίσουμε οπωσδήποτε, για να έχουμε πλεονέκτημα στον επαναληπτικό. Έχουμε ένα ρόστερ πλήρες". Ο Βάσκος δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης του τι επιδιώκει ο Ολυμπιακός στην πρώτη μάχη με τους Τούρκους, για τη φάση των «8» του Europa Conference League (19:45).

Στόχος είναι μόνο η νίκη. Το προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και "σύμμαχος" σε αυτό, η κατάσταση της ομάδας του. Στην οποία δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη. "Η δυναμική της ομάδας έχει αλλάξει και έχουμε διορθώσει πολλά. Δεν ξεχνάμε τα όσα έχουμε περάσει, αλλά θέλουμε να παρουσιάζουμε ένα καλό παιχνίδι όχι μόνο στην αρχή που είχαμε πρόβλημα, αλλά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα".

Η απόφαση του Μεντιλίμπαρ για την 11άδα του Ολυμπιακού

Ο ίδιος έχει πάρει τις αποφάσεις του για το τι θα κάνει ο Ολυμπιακός απόψε. Δεν θέλησε να τις αποκαλύψει. Όχι μόνο στους εκπροσώπους των media το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά ούτε στους ποδοσφαιριστές του. Διότι στην τελευταία προπόνηση, πριν την αναμέτρηση με την ομάδα της Πόλης, ο Μεντιλίμπαρ δεν έδωσε κανένα στίγμα για το τι έχει στο μυαλό του, αναφορικά με το μεγάλο δίλημμα. Που δεν είναι άλλο από το Γιόβετιτς ή Μασούρας.

Σε πρώτη φάση, ο Μαυροβούνιος δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα, λόγω εξαιρετικής κατάστασης. Αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Καθώς στο δεξί άκρο της άμυνας της Φενέρ αγωνίζεται ο Μπράιτ Οσάγι-Σάμουελ, ο πιο γρήγορος ποδοσφαιριστής του Ισμαήλ Καρτάλ και ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες της τουρκικής ομάδας.

Αρα, η επιλογή της χρησιμοποίησης του Μασούρα θα φάνταζε πιο λογική. Αλλά ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει δείξει ότι έχει άλλο τρόπο σκέψεις από τους περισσότερους. Και κατά ένα σενάριο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιηθεί ο Αντρέ Ορτα, να παίξει ο Ολυμπιακός με σχηματισμό 4-2-3-1, με Φορτούνη, Γιόβετιτς, Μασούρα και Ελ Κααμπί στην 4άδα. Δηλαδή... φουλ επίθεση. Με τους Τζολάκη, Ροντινέι, Ρέτσο, Κάρμο, Ορτέγκα, Εσε και Τσικίνιο να είναι "σίγουροι".

Το βίντεο του Μεντιλίμπαρ και ο Φορτούνης

Χθες ο 63χρονος τεχνικός έδειξε βίντεο από τους Τούρκους. Εδειξε τον τρόπο που αγωνίζονται. Και μιλώντας στους ποδοσφαιριστές του, επεσήμανε το προφανές. Ότι ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να πετύχει κάτι μεγάλο. Και τώρα είναι η ώρα όλοι να κάνουν αυτό που πρέπει. Μάλιστα, το είπε και ο Κώστας Φορτούνης. Ο παλαιότερος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, στη 10η σεζόν το στους Πειραιώτες, πρώτη φορά θα αγωνιστεί Απρίλιο στην Ευρώπη. Και θέλει να παίξει και... Μάιο. Με την απουσία, δε, του τιμωρημένου Ποντένσε, ο "Φόρτου" είναι εκείνος που θα πρέπει να αναλάβει δράση και να καθοδηγήσει τον Ολυμπιακό. Κάτι που έχει κάνει εκπληκτικά τη φετινή σεζόν. Εχοντας συνολικά 4 γκολ και 9 ασίστ στα 28 γκολ που έχει πετύχει η ομάδα του, στα 14 παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων!