Σε εφαρμογή τέθηκε από τα μέσα του μηνός το σχέδιο θωράκισης των θαλάσσιων και των χερσαίων συνόρων της χώρας από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική, σε συνεργασία με το Λιμενικό και με τις αυξημένες πλέον δυνάμεις της Frontex.

*Διαβάστε εδώ: Δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους: Μόλις 90 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα επιτέθηκε με μαχαίρι στην 28χρονη ο πρώην σύντροφός της - Είχε πάει να τον καταγγείλει

Η απότομη άνοδος των μεταναστευτικών ροών στο Λιβυκό πέλαγος, νότια της Κρήτης, και τα συνεχή ενημερωτικά δελτία των αμερικανικών και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες τζιχαντιστών, προερχόμενων από την Κεντρική Ασία, οδήγησαν στη σιωπηρή αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού.

Οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο, με το μακελειό της περασμένης Κυριακής στο μουσικό θέατρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα, με τους τουλάχιστον 145 νεκρούς, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και αδιακρίτως από τέσσερις υπηκόους Τατζικιστάν.

Σε επίπεδο ερευνών στην ενδοχώρα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί σωρεία ελέγχων στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, σε περιοχές όπου διαμένουν κυρίως Αφγανοί, και στις φυλακές, ενώ τέθηκε σε 24ωρη παρακολούθηση η δραστηριότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα των ελληνικών υπηρεσιών, οι στρατολόγοι του τρόμου επιλέγουν νέα μέλη κυρίως από χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, και από τις ορεσίβιες κοινότητες των Κοζάκων, τα οποία μέλη, ακολούθως, πολιτογραφούν στο Αφγανιστάν και, αφού τα εντάξουν στα καραβάνια των προσφύγων, τα στέλνουν προς τη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Το σχέδιο εφαρμόζεται τουλάχιστον δύο χρόνια και από τις έως τώρα έρευνες έχουν καταγραφεί 47.000 ύποπτοι σε ευρωπαϊκά εδάφη.


Ο μεγάλος πυρήνας

Για ακόμα μία φορά, το ενδιαφέρον των διεθνών υπηρεσιών μεταφέρεται στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο προάστιο Μπασακσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, καταφύγιο Ουζμπέκων, Τατζίκων και Τουρκμένων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους Κεντροασιάτες της περιοχής μετά την επίθεση ένοπλων κουκουλοφόρων στην καθολική εκκλησία της Σάντα Μαρία στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου πριν από περίπου δύο μήνες, στις 24 Ιανουαρίου, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας πιστός.

Ακολούθησαν οι συλλήψεις των δραστών, ενός υπηκόου Τατζικιστάν και ενός Ρώσου, καθώς και ακόμα 47 υπόπτων σε 30 σπίτια στο Μπασακσεχίρ, όπου διαμένουν κυρίως βαθιά θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι.

Τα ονόματα όλων δόθηκαν στις ευρωπαϊκές πρεσβείες και προέκυψε ότι οι περισσότεροι εμπλέκονταν σε ενέργειες στο Ιράν, στην Αυστρία και τη Γερμανία το διάστημα Δεκεμβρίου 2023 - Ιανουαρίου 2024.

Παρά τις συχνές επιδρομές και συλλήψεις, το ISIS-K συνεχίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενισχύει το αποτύπωμά του στην Τουρκία.

Πρόσφατα, ένας από τους συλληφθέντες ριζοσπάστες αποκάλυψε ότι ο σύνδεσμος της οργάνωσης στην Τουρκία, ένας 45χρονος υπήκοος Κιργιζίας με καταγωγή από το Τατζικιστάν, είχε σχεδιάσει επιθέσεις στα προξενεία της Σουηδίας και της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και μέχρι στιγμής δεν εντοπίζονται συστηματικές επαφές τους με ριζοσπαστικοποιημένους αλλοδαπούς στην Ελλάδα, εντούτοις δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός από τη στιγμή που αποκλείστηκαν οι δίοδοί τους προς τη Ρωσία και, ως εκ τούτου, θα επιδιώξουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.


Στη Γαλλία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ISIS του Χορασάν φαίνεται να το έχει η Γαλλία, που αναπτύσσει περίπολα με αστυνομικούς και στρατιωτικούς σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, θρησκευτικούς χώρους και χώρους μαζικών συγκεντρώσεων.

Ο πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, αποκάλυψε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση επιχείρησε τους τελευταίους μήνες να διαπράξει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία.

Δήλωσε επίσης ότι οι γαλλικές υπηρεσίες είχαν προτείνει κατά το πρόσφατο διάστημα στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ρωσίας και άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, «στενή συνεργασία» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως οι πληροφορίες που διέθεταν οι γαλλικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Στην Ιταλία, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε πως η Αστυνομία βρίσκεται σε «επαγρύπνηση και μεγάλη επιτήρηση» από τις Αρχές σε «ευαίσθητους χώρους», δηλαδή αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων, συναγωγές, αλλά και οπουδήποτε υπάρχουν ή αναμένεται να υπάρξουν λόγω του Πάσχα μεγάλες συναθροίσεις. Ηδη επιτηρούνται 28.000 σημεία, ενώ γύρω από το Βατικανό αναπτύχθηκαν και στρατιωτικές δυνάμεις. Στη Γερμανία, η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, αποκάλυψε ότι το ίδιο παρακλάδι του ISIS που χτύπησε στη Μόσχα σχεδίαζε τα Χριστούγεννα τρομοκρατική επίθεση σε καθεδρικό ναό στην Κολωνία, αλλά οι Αρχές το απέτρεψαν.

Στη Σερβία, αξιωματικοί της μυστικής Αστυνομίας εμφανίστηκαν να περιπολούν στους δρόμους του Βελιγραδίου με πολυβόλα. Ο πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα θα παρακολουθούν αθλητικούς χώρους και εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα. Τέλος, στη Βοσνία και την Αυστρία εξαρθρώθηκε ομάδα Ιρανών, πακιστανικής καταγωγής, αποτελούμενη κυρίως από ποινικούς, κάποιοι εκ των οποίων έχουν φυλακιστεί και στην Ελλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 30/03/2024