Η είδηση “έσκασε” ως “κεραυνός” από τα χείλη του Γιάννη Αντετοκούνμπο: “Μίλησα με τον Τρίσταν και μου είπε πριν τον αγώνα ότι είναι Έλληνας και θέλει να παίξει στην εθνική μας ομάδα. Μου έκαναν εντύπωση τα ελληνικά του. Ο Θανάσης μου είπε ότι έπαιζε στην Ελλάδα όταν ήταν μικρός. Θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη για μας”…

Ποιος είναι, όμως, ο σύγχρονος “Τριστάνος” που έρχεται να αναστατώσει ευχάριστα την επικαιρότητα του ελληνικού μπάσκετ; Για όσους δεν είναι τόσο μυημένοι με το άθλημα, ο Τρίσταν Βούκ
τσεβιτς είναι γιος του παλαίμαχου άσου Ντούσαν Βούκτσεβιτς που πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα στα τέλη του 20ού και στις αρχές του 21ου αιώνα φορώντας για πέντε χρόνια τη φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά και εκείνες της Ρεάλ Μαδρίτης, της Βίρτους Μπολόνια και της Μοντεπάσκι Σιένα.

Dusan Vukcevic Chase Down Blocks Greek Semifinals 1998

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς, ο Ολυμπιακός και τα τέσσερα διαβατήρια

Μεγαλωμένος από μικρό παιδί στην Ελλάδα (αν και γεννημένος στη Σιένα), ο Τρίσταν έμαθε μπάσκετ στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού και μετά το πέρασμά του από Ρεάλ και Παρτίζαν αγωνίζεται, πλέον, στο NBA με τη φανέλα των Ουάσινγκτον Γουίζαρντς. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, μάλιστα, ήταν ο πιο κομβικός παίκτης της ομάδας του στη νίκη επί των Μπακς και του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Tristan Vukcevic 14 pts 7 rebs 3 asts vs Bucks 23/24 season

Ο ύψος 2,08 μ. 21χρονος άσος διαθέτει τέσσερα διαβατήρια, καθώς ο πατέρας του είναι Σέρβος, γεννήθηκε στην Ιταλία, η μητέρα του είναι Σουηδέζα, ενώ μεγάλωσε στην Ελλάδα και πλέον καλείται να επιλέξει την εθνική ομάδα που θα αγωνιστεί κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cojo9ubw55kp)

Άλλο Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, άλλο Βούκτσεβιτς

Απαραίτητη διευκρίνιση: Ο Τρίσταν δεν ανήκει στην κατηγορία των “νατουραλιζέ” διεθνών (όπως για παράδειγμα ο Γουόκαπ, ο Ντόρσεϊ ή ο Μήτρου Λονγκ), καθώς έχει αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο πριν από τη συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας του. Κάτι που σημαίνει ότι θα αγωνίζεται ως βέρος Έλληνας στην εθνική μας ομάδα.

Η πίεση των Σέρβων και η παράμετρος “Βασίλης Σπανούλης”

Όλα αυτά τα χρόνια ο Βούκτσεβιτς δεχόταν ασφυκτικό πρέσινγκ από τη σερβική ομοσπονδία και μάλιστα ο ομοσπονδιακός τεχνικός των “πλάβι”, Σβέτισλαβ Πέσιτς, είχε αποκαλύψει με δημόσια τοποθέτησή του ότι σκόπευε να καλέσει τον άσο των Γουίζαρντς στην εθνική Σερβίας, αλλά δεν μπορούσε να το πράξει πριν από τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του, λόγω της νομοθεσίας που διέπει τη FIBA.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cauh3t1qlqix)

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι αν ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς ντυθεί άμεσα στα γαλανόλευκα, η εθνική μας ομάδα ενισχύεται σε τεράστιο βαθμό στις θέσεις των ψηλών που παρουσιαζόταν εμφανές ποιοτικό και ποσοτικό έλλειμμα.

Παρόντος του Βούκ
τσεβιτς αφενός δημιουργείται μια πεντάδα υψηλών προδιαγραφών (με Βούκτσεβιτς, Παπαγιάννη, Κώστα Αντετοκούνμπο στο “5” και Γιάννη Αντετοκούνμπο, Μήτογλου στο “4”) και αφετέρου δίνεται στον Βασίλη Σπανούλη η πολυτέλεια να αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως το μοναδικό ταλέντο του “Greek Freak” χρησιμοποιώντας τον και σε άλλες θέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε αγώνα.

Tristan Vukcevic 15 pts 3 threes 3 rebs vs Lakers 23/24 season

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς το σκέφτεται, ο Βασίλης Σπανούλης “καίγεται”

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών; Ότι οι πιθανότητες να ενταχθεί ο Βούκτσεβιτς στην εθνική μας ομάδα πολλαπλασιάστηκαν από τη μέρα που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία ο “Kill Bill”. Ο Σπανούλης συνδέεται με πολυετή φιλία με τον πατέρα του άσου των Γουίζαρντς και φέρεται να “δουλεύει” πολύ καιρό τη συγκεκριμένη προσθήκη.

Κι από τη στιγμή που ο ίδιος ο παίκτης δείχνει τόσο “ζεστός” για τη συνεργασία του με τον “Coach Bill” οι εξελίξεις φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί.

Κι αν το “ειδύλλιο” έχει αίσιο τέλος, η εθνική μας ομάδα θα έχει να αντιπαρατάξει στο Προολυμπιακό απέναντι στον παίκτη-όνειρο που ονομάζεται Λούκα Ντόντσιτς μια δική της “dream team” μετά το προσκλητήριο που έχει σαλπίσει εδώ και μήνες ο Βασίλης Σπανούλης.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".