Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι με το βιογραφικό του να σκιαγραφεί το προφίλ ενός “στυγερού εκτελεστή” που… δεν χαρίζει κάστανα όποτε βρεθεί σε θέση βολής στη μεγάλη περιοχή.

Μετά και το αποψινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Άρη για την 3η αγωνιστική των playoffs της Super League (το οποίο ολοκληρώθηκε με περίπατο των γηπεδούχων με 3-0), το κοντέρ του Μαροκινού «μπόμπερ» γράφει 26 γκολ (βρίσκεται στο κυνήγι της καλύτερης “ερυθρόλευκης” επίδοσης όλων των εποχών) και θα μπορούσε να είναι σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα αν δεν έπεφτε θύματα της… χειρότερης έμπνευσης που είχε πριν από σχεδόν μισό αιώνα ένας πανούργος ποδοσφαιριστής. 

Ναι, προφανώς η εκτέλεση του πέναλτι του Άντονιν Πανένκα το 1976 χαρακτηρίζεται ακόμη και σήμερα ιδιοφυής, ωστόσο ακόμη και ο ίδιος ο θρύλος της Τσεχοσλοβακίας θα άλλαζε τον τρόπο του “σκαφτού” χτυπήματός του, αν γνώριζε πόσοι “κληρονόμοι” του θα επιχειρούσαν να τον μιμηθούν με τον κίνδυνο φυσικά να… εκτεθούν.

Την "πάτησε" ο Ελ Κααμπί, δεν την πλήρωσε ο Ολυμπιακός

Ένας τερματοφύλακας που θα επιλέξει να καθυστερήσει για δέκατα του δευτερολέπτου την πτώση σε μια από τις δύο γωνίες της εστίας του αρκεί για να αφήσει… παγοκολόνα τον εκτελεστή και τον κάνει να θέλει να ανοίξει η γη να τον καταπιεί!

Κάπως έτσι αισθάνθηκε και ο Ελ Κααμπί στο 41’, όταν είδε τον Κουέστα να τον “ψαρεύει”, να μπλοκάρει χαλαρά την μπάλα μένοντας στο κέντρο της εστίας του και τον Μαροκινό να γίνεται πρωταγωνιστής ενός εκ των κορυφαίων… blooper της χρονιάς.

Γιατί στεκόμαστε στη συγκεκριμένη φάση; Μα, γιατί θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για τους “ερυθρόλευκους” μέχρι το τέλος της σεζόν. Δεν έχει τέτοιου είδους πολυτέλειες ο φετινός Ολυμπιακός. Όταν έχει την ευκαιρία να “σκοτώσει” τον αντίπαλό του οφείλει να το πράττει… ακαριαία. Δεν το έκανε πριν από μερικά βράδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και το πλήρωσε με την πιο επώδυνη ήττα της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός επιβάλλεται πλέον να “εξαργυρώνει” το βελτιωμένο ποδόσφαιρο που παρουσιάζει από τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με τον κυνικό τρόπο που “άνοιξε” το σκορ ο Ελ Κααμπί στο 6’ όταν εκμεταλλεύτηκε σέντρα-φαρμάκι του Φορτούνη και σημάδεψε τα δίχτυα με δυνατή κεφαλιά.

Γιατί για δεύτερο παιχνίδι ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη φωτιά ενώ ήταν εμφανώς ανώτερος από τον αντίπαλό του σε κάθε σπιθαμή του αγωνιστικού χώρου, απλά αυτή τη φορά δεν “κάηκε” επειδή ο Άρης του Άκη Μάντζιου αδυνατούσε να ακολουθήσει το ρυθμό του.

Πλήρης κυριαρχία του Ολυμπιακού επί του Άρη

Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας τεχνικός του φιναλίστ του κυπέλλου Ελλάδος επέλεξε να “φορτώσει” με τριάδα χαφ τον άξονά του (όπως συνηθίζει να το πράττει στα ντέρμπι), ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που διατηρούσε από το ξεκίνημα τα ηνία της αναμέτρησης.

Κι αυτό σε ένα ακόμη εντός έδρας παιχνίδι στο οποίο ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν έκρυψε την αδυναμία του στα συστήματα με δύο επιθετικούς. Απλά σε σχέση με το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό όπου το εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς, αυτή τη φορά η συνύπαρξη Ελ Κααμπί – Γιόβετιτς είχε σαφώς πιο θετική επίδραση στο ρυθμό των Πειραιωτών. Ενδεχομένως γιατί ο πολύπειρος Μαυροβούνιος είναι πολύ καλύτερος ποδοσφαιριστής από τον Ναβάρο και δεδομένα μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα το ρόλο του κυνηγού που κινείται υποστηρικτικά στην πλάτη ή το πλευρό του Μαροκινού.

Συνολικά, πάντως, είχαν ενδιαφέρον οι επιλογές του Μεντιλίμπαρ αναφορικά με το σχήμα που παρέταξε. Πρώτον, ο Ισπανός απέφυγε το μεγάλο ροτέισον. Αντικατέστησε τον τραυματία Ορτέγκα με τον Ρίτσαρντς, χρησιμοποίησε τον Γιόβετιτς με τον Μασούρα, αλλά οι υπόλοιποι εννέα ήταν ίδιοι με εκείνους που αγωνίστηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ενδεχομένως ο Βάσκος τεχνικός να θέλησε με αυτόν τον τρόπο να στείλει και ένα χειροπιαστό μήνυμα στήριξης σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές του, και κυρίως στον Ρέτσο που “φορτώθηκε” μεγάλο μερίδιο της ήττας στην “Opap Arena”.

Επίσης σε άλλο ένα παιχνίδι εμπιστεύτηκε τη θέση του βασικού τερματοφύλακα στον Κωνσταντίνο Τζολάκη "φωτογραφίζοντας" ίσως και τις προθέσεις του ενόψει των ιστορικών προημιτελικών με τη Φενερμπαχτσέ στο Europa Conference League. 

Έχανε ευκαιρίες ο Ολυμπιακός, το "τελείωσε" ο Ποντένσε

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που μονοπώλησε το χορό των χαμένων ευκαιριών (με τον Κουέστα να σταματά στο 16’ τον Ροντινέι, και στο 35’ και το 54’ τον Γιόβετιτς) ενώ ο Άρης παρέμενε αναιμικός σε όλες του τις γραμμές.

Ήταν μάλιστα τόσο κακή η εικόνα των “κίτρινων” στα πρώτα 45 λεπτά που ανάγκασε τον Άκη Μάντζιο να προχωρήσει σε τριπλή αλλαγή από την ανάπαυλα. Όχι ότι η ταυτόχρονη είσοδος Φαμπιάνο, Μανού Γκαρθία, Μοντόγια άλλαξε πολύ την κατάσταση.

Μεγαλύτερος σύμμαχος της ομάδας της Θεσσαλονίκης έμοιαζε να είναι η έλλειψη σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας των παικτών του Ολυμπιακού όποτε βρίσκονταν απέναντι στον Κουέστα και λιγότερο οι προσπάθειες των δικών της παικτών. Κι απλά όταν ο Ποντένσε σημάδεψε σωστά με σουτ εκτός περιοχής τη δεξιά γωνία του Ισπανού (στο 60') η σεμνή τελετή έφτασε πρόωρα στο τέλος με τους γηπεδούχους να πραγματοποιούν την πρώτη τους νίκη στα φετινά playoffs της Super League. Απλά το γκολ του Ζοάο Καρβάλιο στο 89' (μετά από μια ακόμη υπέροχη σέντρα του εξαιρετικά δραστήριου Ρίτσαρντς) αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα μιας χορταστικής εμφάνισης.

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ρίτσαρντς, Κάρμο, Ρέτσος, Ροντινέι (86' Κίνι), Έσε, Τσικίνιο, Ποντένσε (71' Ζέλσον Μάρτινς), Φορτούνης (71' Μασούρας), Γιόβετιτς (82' Καρβάλιο), Ελ Κααμπί (82' Ελ Αραμπί).
Άρης: Κουέστα, Μοντόγια, Ρόουζ (46’ Φαμπιάνο), Μπράμπετς, Οντουμπάτζο, Ζουλ (46’ Μανού Γκαρθία), Βερστράτε, Νταρίντα, Σαβέριο (46’ Ζαμόρα), Σουλεϊμάνοφ (78' Φετφατζίδης), Μορόν (67’ Ανσαριφάρντ).