Ο Ολυμπιακός νίκησε 74-69 την Παρτίζαν Βελιγραδίου στη "Stark Arena" το βράδυ της Πέμπτης, 28 Μαρτίου, και πήρε κεφάλι ώστε να βρεθεί απευθείας στα playoffs της Euroleague, διατηρώντας, παράλληλα, τις αμυδρές πιθανότητές του ώστε να αποκτήσει το πλεονέκτημα έδρας για τους προημιτελικούς. Η νίκη αυτή δεν γίνεται να προσιδιάζει στο παλιό σύστημα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, που είχε, δηλαδή, φάση των "16" και προημιτελικούς, οι οποίοι κρίνονταν στις δύο νίκες, όμως το σκορ έχει τη δική του σημασία, αφού την τελευταία φορά που οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν τους "γκρομπάρι" 74-69, κατέκτησαν το πρώτο βαρύτιμο τρόπαιο στην Ιστορία τους. 

Παρτίζαν-Ολυμπιακός: Διά χειρός Νάκιτς και διά πυρός και σιδήρου 

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαρτίου 1997 και οι ατίθασοι Σέρβοι, με Μπρκιτς, Μπέριτς, Τομάσεβιτς, Κοτούροβιτς και Ντρόμπνιακ σε πρώτο πλάνο, είχαν γυρίσει τη σειρά... τούμπα. Ουσιαστικά, ξεκίνησαν με πλεονέκτημα έδρας, αλλά στις 6 Μαρτίου ο Φράνκο Νάκιτς έβαλε 27 πόντους και ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς, που τον Δεκέμβριο του 1996 είχε ηττηθεί από τον ΒΑΟ και ουδείς τού έδινε σημαντικές πιθανότητες διάκρισης στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, νίκησε 81-71 στην ιστορική "Χάλα Πιονίρ" και έκανε το μπρέικ. 


Partizan vs. Olympiacos 71-81 1st leg 1997 | redbasketzone.blogspot.com


Στο σύλλογο μεταδιδόταν τέτοια αισιοδοξία ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού στο ΣΕΦ, που αποφάσισαν να μην κλείσουν εισιτήρια για το Βελιγράδι, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να φτάσει η σειρά σε τρίτο ματς. Όμως η Παρτίζαν νίκησε στο Φάληρο 61-60 και όχι μόνο κρατήθηκε όρθια, αλλά γύρισε τη σειρά στο "σπίτι" της. Το "δόξα τω Θεώ" έγινε σε 40 αγωνιστικά λεπτά "βοήθα Παναγιά", η... κλιματική αλλαγή ήταν ραγδαία και η προεξόφληση ότι ο Ολυμπιακός δεν θα γινόταν να νικήσει στο Βελιγράδι για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, δεν είχε μείνει στα χαμηλά ντεσιμπέλ των ψιθύρων, αλλά εκφραζόταν. 


Olympiacos vs. Partizan top16 1997 | redbasketzone.blogspot.com


Ωστόσο, ο (Κροάτης) Νάκιτς έκανε ξανά μία σπουδαία εμφάνιση, με 19 πόντους, ο Ντέιβιντ Ρίβερς έγραψε το... τρέιλερ της ταινίας του που θα παιζόταν σε πρώτη προβολή στη Ρώμη, ο Παναγιώτης Φασούλας κυριάρχησε απέναντι στους πονηρούς Σέρβους ψηλούς και ο Ολυμπιακός νίκησε 74-69 και προκρίθηκε στα προημιτελικά. 


ΠΑΡΤΙΖΑΝ.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.69.74 GAME3.13.03.1997


Εκεί αντάμωσε με τον Παναθηναϊκό, του "έσπασε" την έδρα σε ένα από τα πιο σημαδιακά παιχνίδια μεταξύ των "αιωνίων" με το 69-49 στο ΟΑΚΑ και ο Μίλαν Τόμιτς στο ΣΕΦ έβαλε μερικά μυθικά τρίποντα και έριξε στο καναβάτσο τους "πράσινους". 

Στο Final 4 της Ρώμης, δε, οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν στη σειρά Ολίμπια Λιουμπλιάνας και Μπαρτσελόνα με τους 54 πόντους του Ντέιβιντ Ρίβερς (τους δεύτερους περισσότερους που σκόραρε παίκτης στη διοργάνωση μετά τους 64 που έβαλε ο σπουδαίος Μπομπ ΜάκΑντου για λογαριασμό της Τρέισερ Μιλάνο στη Γάνδη, το 1988), και Μεγάλη Πέμπτη του 1997, στις 24 Απριλίου, κατέκτησαν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Ιστορία τους.