Η regular season της Euroleague πλησιάζει ολοταχώς προς την ολοκλήρωσή της και το ερώτημα που απασχολεί από κοινού τους φίλους Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού είναι ένα: Πόσο πιθανή είναι μια επική μονομαχία των δύο “αιώνιων” στα playoffs της διοργάνωσης;

Μόλις τρία βήματα μας χωρίζουν μέχρι τον επίλογο του “μαραθωνίου” της κανονικής περιόδου με “πράσινους” και “ερυθρόλευκους” να απέχουν μόλις μία νίκη και να φλερτάρουν έντονα με μια ιστορική συνάντηση στην επόμενη φάση. Είναι εφικτό το συγκεκριμένο σενάριο;

Τα αποτελέσματα που θα φέρουν πιο κοντά "εμφύλιο" Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στην Euroleague

Η απάντηση θα μπορεί να δοθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια μετά την ολοκλήρωση του αποψινού αγώνα των Πειραιωτών στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτίζαν (21.30), αλλά και της αυριανής αναμέτρησης του “τριφυλλιού” στην Μπολόνια (21.30).

Κι αυτό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα μαθηματικά δεδομένα που καθιστούν τα αποτελέσματα των δύο αναμετρήσεων κομβικά σε ότι αφορά τη… εξίσωση των playoffs.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι αν δεν “αυτοκτονήσουν” στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές Μονακό και Μπαρτσελόνα (κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται απλά να κερδίσουν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα βατά παιχνίδια τους) ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να τις προσπεράσει ακόμη κι αν πετύχει το 3Χ3 απέναντι σε Παρτίζαν, Ερυθρό Αστέρα και Φενερμπαχτσέ.

Ουσιαστικά το ρεαλιστικό “ταβάνι” των “ερυθρόλευκων” είναι η 4η θέση και για να φτάσουν σε αυτή ο μόνος αντίπαλος που μπορούν να προσπεράσουν είναι ο… Παναθηναϊκός. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα να ισοβαθμίσει με την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πετύχει μία νίκη περισσότερη από τους “πράσινους” σε τρία παιχνίδια και μάλιστα με πιο δύσκολο πρόγραμμα.

Τι σημαίνει νίκη ή ήττα του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι

Αν ο Ολυμπιακός ηττηθεί, λοιπόν, απόψε στο Βελιγράδι ουσιαστικά “κλειδώνει” η παρουσία του στις θέσεις από 4 έως 6 (σ.σ. η μόνη ομάδα που μπορεί να τον “πετάξει” εκτός εξάδας είναι η Μακάμπι η οποία όμως υπολείπεται μιας νίκης και μειονεκτεί στην ισοβαθμία με τους Πειραιώτες). Για να προκύψει, λοιπόν, “εμφύλιος” θα πρέπει να προκύψει ελληνικό ζευγάρωμα είτε στις θέσεις 3-6 (με πλεονέκτημα έδρας του Παναθηναϊκού), είτε στις θέσεις 4-5 (με επικρατέστερο σενάριο το αβαντάζ έδρας των “πράσινων”).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cwcr6eb5u629)

Γιατί νίκη του Παναθηναϊκού στην Μπολόνια απομακρύνει τον "εμφύλιο"

Ουσιαστικά τα σενάρια “εμφυλίου” θα εκλείψουν αν ο Παναθηναϊκός φύγει με διπλό από την Ιταλία (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι). Έχοντας μαξιλαράκι ασφαλείας δύο βατά παιχνίδια απέναντι σε Μπάγερν και Άλμπα με νίκη επί της Βίρτους οι “πράσινοι” θα γίνουν αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη δεύτερη θέση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cx1go2w7syuh)

Αν αντίθετα ο Παναθηναϊκός ηττηθεί στην Μπολόνια, θα βρεθεί – εκτός απροόπτου – τέταρτος στη βαθμολογία και οι πιθανότητες “εμφυλίου” θα… πολλαπλασιαστούν. Και απλά το αποτέλεσμα του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι θα κρίνει ποιος από τους δυο “αιώνιους” θα έχει πλεονέκτημα έδρας. Όλα αυτά, βέβαια, βάσει λογικής σε μια Euroleague… γεμάτη τρελές ανατροπές!