Ο Τζον Φαν Σιπ είναι κατά γενική ομολογία ο άνθρωπος που μετέτρεψε σε οικογένεια την εθνική Ελλάδος, κερδίζοντας το σεβασμό των διεθνών και αναμορφώνοντας ένα συγκρότημα που βάδιζε χωρίς πυξίδα στην αβεβαιότητα και την παρακμή. Υπό μία έννοια έχει βάλει ένα σημαντικό λιθαράκι στην αναγέννηση της “γαλανόλευκης”.

Το βράδυ της Τρίτης ο Ολλανδός προπονητής του Άγιαξ – και προκάτοχος του Γκουστάβο Πογιέτ στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος – θα είναι ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της εθνικής μας ομάδας στον τελικό πρόκρισης στο Euro 2024, απέναντι στη Γεωργία.

Λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση στην Τιφλίδα, ο Τζον Φαν Σιπ μιλάει στην “Απογευματινή”, δηλώνει περήφανος για την πορεία των Ελλήνων διεθνών και ζητά από τις ελληνικές ομάδες να εμπιστευτούν περισσότερο τον Έλληνα ποδοσφαιριστή!

Τζον Φαν Σιπ: "Η Ελλάδα μπορεί να προκριθεί στο Euro"

Η Ελλάδα κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον τελικό της Τιφλίδας με την Γεωργία με φοβερή εμφάνιση και 5 γκολ. Είδατε το παιχνίδι και ποιες είναι εντυπώσεις σας από την ομάδα;

"Είδα το παιχνίδι γιατί είμαι στην Ελλάδα. Πραγματικά οι Έλληνες παίκτες έπαιξαν καλά και φυσικά είχαν φανταστικό ξεκίνημα στο ματς που σκόραραν τόσο γρήγορα. Έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο. Ήταν ωραίο να βλέπεις να παίζει σχεδόν όλη η ομάδα που εγώ ξεκίνησα, να βλέπεις τους παίκτες να παίζουν με τόσο καλο τρόπο. Έχουν μια καλή ευκαιρία μπροστά τους όμως δεν θα είναι εύκολος ο αγώνας με την Γεωργία".

Πιστεύετε ότι στο τέλος η Εθνική θα καταφέρει να προκριθεί στο Euro του 2024;

"Φυσικά και πιστεύω ότι μπορεί η Εθνική να προκριθεί στο Euro 2024. H Γεωργία έχει το πλεονέκτημα του ότι παίζει στην έδρα της αλλά αν η Εθνική παίξει σαν ομάδα όπως έκανε στο ματς με το Καζακστάν, έχει καλές πιθανότητες. Πιστεύω ότι η Γεωργία έχει κάποιους καλούς παίκτες σε ατομικό επίπεδο. Φυσικά, όλοι ξέρουμε τον παίκτη που παίζει στη Νάπολι (Κβραρατσχέλια) αλλά αν η Ελλάδα παίξει στο γήπεδο σαν ομάδα τότε της δίνω καλές πιθανότητες να προκριθεί στο Euro και φυσικά και θα την υποστηρίξω γιατί έχω πολύ καλές αναμνήσεις από την περίοδο που ήμουν προπονητής στην ομάδα".

Η Γεωργία είναι μια ομάδα την οποία είχατε αντιμετωπίσει και εσείς όταν ήσασταν προπονητής στην Εθνική. Ποια είναι η γνώμη σας για την Γεωργία και τα στοιχεία που πρέπει να προσέξει προκειμένου να πάρει τη νίκη;

"Η Εθνική πρέπει να προσέξει κάποιους παίκτες σε ατομικό επίπεδο που είναι καλοί στην Γεωργία που όμως ίσως αυτό να είναι και η αδυναμία της. Παρ' όλα αυτά αυτό το παιχνίδι είναι και για την Γεωργία ένα ματς που θα τα δώσουν οι παίκτες της όλα σαν ομάδα. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο αλλά αν φροντίσουν οι Έλληνες παίκτες να μην... βάλουν τους επικίνδυνους παίκτες τους στο παιχνίδι τότε θα έχουν καλή ευκαιρία και καλές πιθανότητες να προκριθούν".

john-fansip


"Εμπιστεύτηκα παίκτες που ήθελαν πραγματικά να παίξουν στην εθνική ομάδα"


Εδώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι εσείς ήσασταν εκείνος που άλλαξε το αρνητικό κλίμα στα αποδυτήρια της εθνικής. Όταν ήρθατε στην Ελλάδα και αναλάβατε προπονητής τι συναντήσατε και τι κάνατε προκειμένου να διορθώσετε τα πράγματα;

"Όταν ήρθα στην εθνική, άλλαξα κάποιους παίκτες που πίστευα ότι ήταν απαραίτητο να φέρω πίσω την σωστή νοοτροπία στην ομάδα, την σωστή ενέργεια και παίκτες που πραγματικά ήθελαν να παίξουν για την εθνική ομάδα. Εκείνη τη στιγμή νομίζω αλλάξαμε το κλίμα και γίναμε οικογένεια. Ο καθένας ήταν χαρούμενος στο να έρθει να παίξει στην εθνική και επίσης αρχίσαμμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο το οποίο οι παίκτες συνεχίζουν να παίζουν. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και χαρούμενος με αυτό".

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι Έλληνες επιθετικοί τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Πως τους βλέπετε;

"Ο Ιωαννίδης ήταν ένας παίκτης που δεν κάλεσα στην εθνική όταν ήμουν προπονητής όμως έβλεπα ότι είναι ένας παίκτης ο οποίος ήταν κοντά στο να κληθεί. Τα πάει πολύ καλά με τον Παναθηναϊκό στο ελληνικό πρωτάθλημα και έτσι μπορεί να διαχειριστεί την πίεση. Επίσης, ο Παυλίδης έχει πολύ βελτίωση και γίνεται κάθε χρόνο καλύτερος. Έχουν δυο πολύ καλούς επιθετικούς οι οποίοι είναι σημαντικοί για την ομάδα".

johnfan-sip

"Για μένα ήταν σημαντικό το ελληνικό ποδόσφαιρο να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις ακαδημίες"


Πιστεύετε ότι οι Έλληνες παίκτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό αισθάνονται πιο ελεύθεροι στα άλλα πρωταθλήματα που παίζουν συγκριτικά με το ελληνικό εξαιτίας της πίεσης των οπαδών, των ΜΜΕ και τη διαχείρισης που έχουν από τις ομάδες τους;

"Πιστεύω ότι η πίεση στο εξωτερικό σε ευρωπαϊκές ομάδες, όπως στην Premier League ή σε μεγάλες ομάδες στην Γερμανία και στην Ολλανδία. Εκεί υπάρχει το ίδιο είδος πίεσης από τους οπαδούς για τους ξένους ποδοσφαιριστές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Στις μέρες μας, οι παίκτες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλη πίεση από τα social media, από τους φιλάθλους, από τους προπονητές και τους υπεύθυνους των ομάδων τους και είναι μέρος της δουλειάς τους".

Οι ακαδημίες είναι ένα τεράστιο ζήτημα στην Ελλάδα. Δυστυχώς οι περισσότερες ομάδες δεν δίνουν προσοχή όπως θα έπρεπε στους νεότερους ποδοσφαιριστές και προτιμούν να παίρνουν πιο μεγάλους σε ηλικία παίκτες αντί να τους δίνουν ευκαιρίες.

"Όταν ήμουν προπονητής στην Ελλάδα, για μένα ήταν σημαντικό το ελληνικό ποδόσφαιρο να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις ακαδημίες, να δίνει ευκαιρίες στους νεότερους παίκτες και όχι να αγοράζει δευτεροκλασάτους παίκτες από το εξωτερικό αλλά να δίνει στους νεαρούς Έλληνες παίκτες την ευκαιρία να παίξουν. Ελπίζω να έχει αλλάξει λίγο αυτό. Είδα ότι κάποιες ομάδες έχουν αλλάξει και υπάρχουν περισσότεροι παίκτες από τις ακαδημίες  όπως για παράδειγμα ο Κουλιεράκης και ο Κωνσταντέλιας στον ΠΑΟΚ".

Ο ΠΑΟΚ είναι από τις ομάδες που δίνει ευκαιρίες σε νέους παίκτες. Για παράδειγμα ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης οι οποίοι παίζουν ακόμη και στην Ευρώπη. Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση γιατί είστε και σ' ένα πρωτάθλημα, το Ολλανδικό που διαχρονικά στηρίζεται στις ακαδημίες.

"Ο Κωνσταντέλιας είναι ένας πολύ ταλαντούχος ποδοσφαιριστής. Είναι σημαντικό ο Κουλιεράκης, ο Κωνσταντέλιας και άλλοι παίκτες να τους δίνεται η ευκαιρία να παίξουν και να... μεγαλώσουν. Ίσως μετά από λίγα χρόνια να κάνουν κα το βήμα να πάνε σε ομάδα του εξωτερικού. Αυτό που βλέπει κανείς είναι ότι οι Έλληνες παίκτες έχουν ταλέντο όμως πρέπει να τους δίνεις ευκαιρίες".

fan-sip


"Ο τρόπος που άφησα τους Έλληνες παίκτες να παίξουν επιθετικό ποδόσφαιρο είναι η κληρονομιά μου"

Και η Κ19 του Ολυμπιακού είναι στα ημιτελικά του UEFA Youth League αποκλείοντας ομάδες με εμπειρία στην Ευρώπη όπως η Ίντερ και η Μπάγερν. Ομάδες σαν αυτές με τη δουλειά που γίνεται, είναι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου;

"Είναι σημαντικό ότι δίνεις στους παίκτες τις ευκαιρίες αλλά και την αυτοπεποίθηση να παίξουν. Είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι οι παίκτες της Κ20 του Ολυμπιακού έχουν φέρει τόσο καλά αποτελέσματα στην Youth League και όλο αυτό είναι καλό για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και ελπίζω και άλλες ομάδες να ακολουθήσουν, υποστηρίζοντας τις ακαδημίες τους αλλά και με καλούς προπονητές για να προπονούν τους παίκτες".

Ποια πιστεύετε ότι είναι η κληρονομιά που αφήσατε στην εθνική Ελλάδος και τα στοιχεία που προσπαθήσατε να περάσετε στους Έλληνες παίκτες;

"Πιστεύω ότι σημαντικό είναι να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να παίζεις έχοντας μια δομή, να πιστεύεις ότι μπορείς να επιθετείς επειδή γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες παίκτες είναι από τη φύση τους ήδη πολύ καλοί στο να έχουν στο μυαλό τους την άμυνα. Αλλά πιστεύω ότι ο τρόπος που προσπαθήσαμε να τους βάλουμε να παίξουν στο γήπεδο και να τους αφήσουμε να παίξουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Μπορείς να δεις ακόμα και τώρα στην ομάδα πως η δομή είναι η ίδια, οι παίκτες είναι ίδιοι και στο μεσοδιάστημα έχουν... μεγαλώσει και έχουν γίνει καλύτεροι. Πιστεύω ότι αυτή είναι η αυτοκρατορία που άφησα πίσω μου και ο Γκουστάβο Πογέτ κάνει καλή δουλειά συνεχίζοντας με τον ίδιο τρόπο και ίδια κατεύθυνση".