Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες προκειμένου μία ελληνική ομάδα να βρεθεί απευθείας στους ομίλους του Champions League, αλλά αν υπάρχουν για κάποια από αυτές, είναι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Για να γίνει, βεβαίως, αυτό, πρέπει μία από τις δύο ομάδες να κατακτήσει το τρόπαιο του πρωταθλητή στη Super League και ταυτοχρόνως να βοηθήσει η... Αθηνά, με τους τροπαιούχους του Champions League και του Europa League το 2024. 

Champions League: Νικητές και στις χώρες τους 


Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμμετάσχει ο Ολυμπιακός είτε ο ΠΑΟΚ στους ομίλους του Champions League είναι πλείστες, ωστόσο υπάρχουν, δημιουργούν πιθανότητες και αυτό είναι εξ ορισμού καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πρέπει οι νικητές του Champions League και του Europa League να πάρουν την πρόκρισή τους μέσα από τα πρωταθλήματά τους στους ομίλους του προσεχούς Champions League. Αν, φερ' ειπείν, κατακτήσουν το Champions League η Μάντσεστερ Σίτι και το Europa League η Μίλαν και είναι μέσα στην τετράδα των πρωταθλημάτων τους, τα εισιτήριά τους ως κατόχων πάνε σε επιλαχόντες στους προκριματικούς του Champions League. 

Επιλαχούσες είναι οι ομάδες με τις καλύτερες βαθμολογίες που θα βρίσκονται στους προκριματικούς. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αναφέρονται σε σχέση με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό διότι είναι οι ελληνικές ομάδες με τον καλύτερο συντελεστή την τελευταία πενταετία. Οι 38,000 "ερυθρόλευκοι" βαθμοί και οι 37,000 που έχει μαζέψει ο "δικέφαλος του Βορρά" απέχουν παρασάγγας των 10,000 της ΑΕΚ, των 9,000 του Άρη αλλά και των 5,905 της Ελλάδας, που πιάνουν ομάδες χωρίς συντελεστή, δηλαδή τους Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και Ατρόμητο. 

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρχουν δύο εισιτήρια εύκαιρα, αυτά θα πάνε στις ομάδες που, ανεξαρτήτως του πού ξεκινούν (ο πρωταθλητής Ελλάδας θα παίξει στο δεύτερο προκριματικό γύρο), έχουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία. 

Champions League: Ποιες ομάδες δεν πρέπει να κατακτήσουν το πρωτάθλημα 


Επαναλαμβάνεται ότι ο Ολυμπιακός είτε ο ΠΑΟΚ, για να έχουν οποιαδήποτε πιθανότητα, πρέπει να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Συγχρόνως, χρειάζεται ομάδες που είναι από πάνω τους στη βαθμολογία, να μην το πάρουν, προκειμένου να μη βγουν στα προκριματικά του Champions League.

Όπως γράφεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ του sport24, αυτές είναι: Σαχτάρ (Ουκρανία) με 63,000, Σλάβια (Τσεχία) με 53,000, Βασιλεία (Ελβετία) με 52,000, Κοπεγχάγη (Δανία) με 51,500, Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Κροατία) με 50,000 και Ερυθρό Αστέρα (Σερβία) με 40,000.


Η Σαχτάρ Ντόνετσκ είναι πρώτη, ισόβαθμη με την Κρίβμπας, στην Ουκρανία, ωστόσο έχει το προβάδισμα με δύο παιχνίδια λιγότερα και συνολικά εννιά να απομένουν.

Η Σλάβια Πράγας είναι δεύτερη στην Τσεχία, ένα βαθμό κάτω από τη Σπάρτα, με πέντε ματς για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Η Βασιλεία είναι πολύ χαμηλά στη βαθμολογία, λίγο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, στο πρωτάθλημα Ελβετίας.

Η Κοπεγχάγη είναι τρίτη στη Δανία, με δύο βαθμούς κάτω από τη δεύτερη Μπρόντμπι και τρεις από την πρώτη Μίντιλαντ, ενώ απομένουν τα playoffs. 

Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι τρίτη στην Κροατία, με πέντε βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ριέκα, αλλά και παιχνίδι λιγότερο. 

Ο Ερυθρός Αστέρας, τέλος, προπορεύεται τεσσάρων βαθμών της Παρτίζαν, με ισάριθμα ματς να απομένουν, στο πρωτάθλημα Σερβίας. 

Στην περίπτωση που όλα πάνε τέλεια και είναι δύο τα εισιτήρια, κάτι που πιθανώς δεν θα γίνει λόγω της... άπλας εκείνου από το Europa League, ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει μία ομάδα από πάνω του και πάλι να προκριθεί απευθείας στους ομίλους. Αυτήν τη στιγμή και παρά την παρουσία στα προημιτελικά του Conference League, οι δύο ελληνικές ομάδες δεν προλαβαίνουν ουδεμία από τις αναφερθείσες έξι, αφού η σεζόν 2023-24 θα είναι η τελευταία χρονιά της πενταετίας του χρόνου. 

Το πρόβλημα με το Europa League

Σε ό,τι αφορά το εισιτήριο που ενδεχομένως να δοθεί στο Champions League από το Europa League, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Αυτό το εισιτήριο δεν δίνεται μόνο στους πρωταθλητές, αλλά και σε ομάδες που είναι δεύτερες, τρίτες ή τέταρτες από τα πρωταθλήματα που βρίσκονται μεταξύ 5ης και 10ης θέσης της βαθμολογίας της UEFA, καθώς και οι δευτεραθλητές των πρωταθλημάτων μεταξύ 11ης και 15ης θέσης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες αντίπαλοι που είναι πάνω από τις ελληνικές στο ranking και μπορούν να πάρουν τη θέση τους. 

Ένα παράδειγμα που δίνει το sport24, είναι της Πορτογαλίας, αφού αν ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ κατακτήσουν το πρωτάθλημα, δεν θα θέλουν να είναι δεύτερες στην Primeira Liga οι Σπόρτινγκ, Πόρτο, Μπενφίκα και Μπράγκα. Αυτό είναι... μαθηματικά αδύνατον να συμβεί, αφού η πέμπτη Γκιμαράες απέχει 14 βαθμούς της δεύτερης Μπενφίκα, έχει τις Πόρτο και Μπράγκα από πάνω της, ενώ η Σπόρτινγκ είναι πρωτοπόρος, με οκτώ αγωνιστικές να απομένουν. 

Επίσης, οι Ρέιντζερς, ομάδα με υψηλότερο συντελεστή, θα πρέπει είτε να κατακτήσουν το πρωτάθλημα (είναι στη δεύτερη θέση με ένα βαθμό πίσω από την πρώτη Σέλτικ αλλά και παιχνίδι λιγότερο) είτε να έρθουν τρίτοι, κάτι που αποκλείεται, για να μην παίξουν στα προκριματικά του Champions League.