“Ότι προσθέτεις στο σακούλι σου είναι εμπειρία. Εννοείται ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι ακόμη πιο έτοιμος να διαχειριστεί τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Και όπως και να το κάνουμε η Μπριζ δεν διαθέτει τη βαριά φανέλα της Μαρσέιγ. Άλλα μεγέθη”.

Το θαύμα του 2004 στο Euro και το... θαύμα του 2024 στο Europa Conference League

Όταν τα συγκεκριμένα λόγια προέρχονται από το στόμα του ανθρώπου που σήκωσε στα ουράνια της Πορτογαλίας το μεγαλύτερο τρόπαιο που έχει κρατήσει ποτέ στα χέρια του Έλληνας ποδοσφαιριστής, τότε αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της ευκαιρίας που έχουν να διαχειριστούν οι παίκτες του “Δικέφαλου του Βορρά στη συνέχεια της διαδρομής μέχρι και τον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας;

“Αλήθεια φαντάζεστε να δούμε δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό, μιας και δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα να συναντηθούν νωρίτερα; Θα ήταν ένα ωραίο γκάλοπ για τα media του ομίλου σας: Ποιο είναι το πιο τρελό ποδοσφαιρικό θαύμα; Η κατάκτηση του Euro 2004 από την εθνική ομάδα ή ένα ραντεβού δύο ελληνικών ομάδων σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης”;
Πόσο υλοποιήσιμο, όμως, μπορεί να αποδειχτεί το σενάριο διπλής ή και… μονής εκπροσώπησης του ελληνικού ποδοσφαίρου στον τελικό της “Opap Arena”; Ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν κρύβει την αισιοδοξία του.

“Η απάντηση μου στηρίζεται σε καθαρά αγωνιστικά κριτήρια και όχι σε ευχολόγια. Πραγματικά πιστεύω ότι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τις άλλες έξι ομάδες να φτάσουν στον τελικό. Ξέρετε, ωραίες οι βαθυστόχαστες αναλύσεις, αλλά το ποδόσφαιρο είναι στιγμές. Μέσα από μεμονωμένες στιγμές δευτερολέπτων γράφεται ιστορία. Πάρτε παράδειγμα το απίθανο 5-1 του ΠΑΟΚ επί της Ντινάμο. Στο 3-1 ο Κοτάρσκι πραγματοποιεί δύο καταπληκτικές επεμβάσεις. Σε δύο στιγμές θα μπορούσε να έχει ανατραπεί όλο το σενάριο μιας μοναδικής βραδιάς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztpsr44kmwx)

Ναι, τη Λιλ δεν θα ήθελα να την αντιμετωπίσω γιατί νομίζω ότι είναι μια απίστευτα αθλητική ομάδα. Η Άστον Βίλα είναι σε εξαιρετική κατάσταση από την αρχή της σεζόν. Η Φιορεντίνα, αντίθετα, είναι μια του ύψους μια του βάθους ακόμη και στα παιχνίδια του ιταλικού πρωταθλήματος. Για ομάδες όπως η Βικτόρια Πλζεν, η Μπριζ, ακόμη και η Φενερμπαχτσέ η παρουσία τους στα προημιτελικά συνιστά ιστορική ευκαιρία ανάλογη με εκείνη που έχουν να διαχειριστούν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Η ισορροπία που χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία στο ποδόσφαιρο είναι πολυπαραγοντική. Απλά πιστεύω ότι και οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν τις ικανότητες να φτάσουν ως το τέλος, ακόμη και να κατακτήσουν το τρόπαιο”.

Ο ΠΑΟΚ, η Ευρώπη και τα "δικά του παιδιά"

Ιδιαίτερα για τον “Δικέφαλο του Βορρά”, ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι ακόμη πιο κατηγορηματικός: “Ο ΠΑΟΚ ιστορικά έχει αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό DNA. Ακόμη και σε εποχές διοικητικής και οικονομικής κρίσης πάντα έβρισκε τον τρόπο να πετυχαίνει μεγάλα αποτελέσματα στα κύπελλα Ευρώπης. Απλά τα τελευταία χρόνια βρήκε τη σταθερότητα και τη συνέπεια που του έλειπε. Οι δύο συμμετοχές σε προημιτελικούς μέσα σε μόλις μια τριετία αποτυπώνουν μια ομάδα που εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο”.

Arsenal - PAOK 1-1 Goal Bryza

Και το πράττει προωθώντας δικά της παιδιά στην πρώτη ομάδα. “Προς θεού δεν έχω κάτι με τους ξένους, κάθε άλλο, αλλά βλέπεις πόσο σημαντικό είναι για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ομάδας να έρχονται αυτές οι επιτυχίες με παιδιά όπως ο Κουλιεράκης ή ο Κωνσταντέλιας σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Να βλέπεις να ακολουθούν και άλλα παιδιά όπως ο Τζίμας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztqn10cena1)

Όπως και να το κάνουμε είναι άλλο να βλέπεις να διαπρέπει ένας ποδοσφαιριστής που έχει μεγαλώσει μέσα από τα σπλάχνα σου και άλλο να το πράττει ένας παίκτης τον οποίο απέκτησες ξοδεύοντας κάποια εκατομμύρια. Είναι άλλη ικανοποίηση, άλλο το συναίσθημα. Αφήστε που η επιτυχία και η ανάδειξη αυτών των παικτών αποτελούν πηγή έμπνευσης για πιο νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές που δεν έχουν κλείσει ακόμη τα 12, τα 13 ή τα 14 τους χρόνια.

Ποιο είναι, όμως, το πιο ευχάριστο μήνυμα μετά τις απίθανες προκρίσεις ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στο Conference League; “Να πηγαίνεις παντού και να ακούς μόνο όμορφες συζητήσεις για το ποδόσφαιρο. Να βρίσκεσαι σε μια παρέα και να ακούς φίλους του Ολυμπιακού να κουβεντιάζουν και για τον ΠΑΟΚ και το αντίστροφο. Και να μιλούν μόνο για τα κατορθώματα των ομάδων τους. Δεν είναι υπέροχο;”

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής".