Ο Ολυμπιακός πέτυχε μια πρόκριση, στους προημιτελικούς του Conference League, από αυτές που όταν οι παίκτες γίνουν παππούδες θα την αφηγούνται στα εγγόνια τους και εκείνα θα δυσκολεύονται να τους πιστέψουν. Όντως, το σκορ, 6-1, με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα είναι απίστευτο. Το γεγονός ότι επετεύχθη στην παράταση, είναι εντελώς τρελό. Ότι συνέβη μία εβδομάδα έπειτα από την ήττα τους με σκορ 4-1 από την ίδια ομάδα στο Καραϊσκάκη, παρανοϊκό. 

Για μία φορά, ο Ολυμπιακός μπήκε πνευματικά προετοιμασμένος σε αγωνιστικό χώρο για να παίξει παιχνίδι που οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του. Αυτό δεν φάνηκε άμα τη ενάρξει του ματς, αλλά από πριν: οι δηλώσεις ότι "πάμε να κάνουμε μια καλή εμφάνιση" ήταν ρεαλιστικές, πολύ περισσότερο από την ουτοπική αύρα που θα έβγαζαν μεγαλοστομίες περί πρόκρισης, μία εβδομάδα μετά τη νίκη της Μακάμπι 4-1 στο Καραϊσκάκη αλλά και λιγότερες από 100 ώρες μετά το 3-1 του Παναθηναϊκού στο ίδιο γήπεδο. 

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός: Γκολ νωρίς, το πρώτο ζητούμενο 

Ο Ολυμπιακός θα διεκδικούσε την πρόκριση αν και εφόσον του "κάθονταν" και οι συγκυρίες: ένα γκολ νωρίς, επί παραδείγματι, θα ήταν ευκταίο, παρ' ότι στο ποδόσφαιρο ουδέν στέκει δίχως διαχείριση. 

Όταν, λοιπόν, ο Ντανιέλ Ποντένσε βρήκε στο 10' τον τρόπο με ένα σουτ-αποκύημα μιας σπουδαίας ιδέας, την οποία μετουσίωσε χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους του, να σκοράρει και να κάνει το 1-0 στο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία, το πρώτο ζητούμενο είχε επιτευχθεί. Υπήρχαν ακόμη τουλάχιστον 80 λεπτά στο παιχνίδι προκειμένου ο Ολυμπιακός να βρει δύο γκολ, με την προϋπόθεση να μη δεχθεί, προκειμένου να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztr4axtdbhl)

Πού να ήξεραν οι ανυποψίαστοι ότι ο Ολυμπιακός θα έφτανε σε σκορ παράτασης μέχρι το ημίχρονο. 

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός: Ο απόλυτος έλεγχος στο κέντρο και το "χτύπημα" στην κόντρα

Με τον Όρτα, κυρίως, να ηγείται τα πρώτα λεπτά, ο Ολυμπιακός πήρε το χώρο του κέντρου από πολύ νωρίς. Η "σκούπα" Έσε από πίσω του έφερε πολλαπλές δεύτερες κατοχές, ο Τσικίνιο έπαιρνε τη θέση του έξω από την περιοχή της Μακάμπι και, συμπεριληπτικά, ενδεχομένως για πρώτη φορά τη φετινή περίοδο, οι "ερυθρόλευκοι" φαίνονταν απολύτως σίγουροι στην κυκλοφορία της μπάλας. 

Δεν σπαταλούσαν πάσες, δεν έκαναν λάθη μεγάλα και αδιόρθωτα απέναντι σε μια αντίπαλο που ήθελε να είναι σε πάσιβ ρόλο. Στη Μακάμπι θα μπερδεύτηκαν σίγουρα, βλέποντας απέναντί τους μία ομάδα η οποία έβγαζε τρομερή σιγουριά στο παιχνίδι της και δρούσε γρήγορα και όχι βιαστικά. 

Αυτή η ταχύτητα και η σχεδόν αναγκαστική εμπιστοσύνη του ενός στον άλλον, έφεραν πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Ο Κααμπί προειδοποίησε στο 25', όταν το overlap του Ορτέγκα από τα αριστερά δημιούργησε υπεραριθμία, ο Ποντένσε τον βρήκε, αλλά το γυριστό του Μαροκινού επιθετικού απέκρουσε ο Μισπάτι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztrfrf3iu41)

Στην τελική, η μόνη αφελής ομάδα στο πρώτο ημίχρονο, ήταν η Μακάμπι, η οποία επιτέθηκε με την τελευταία γραμμή της πάνω από το κέντρο. Στο 36' ο Σαχάρ δεν είδε από πού του βγήκε ο Ποντένσε, με τον Πορτογάλο να κάνει μια εντυπωσιακή πάσα ανάμεσα στους δύο Ισραηλινούς αμυντικούς στον Φορτούνη, ο οποίος ξεκίνησε μια κούρσα πίσω από τη σέντρα, κουβάλησε την μπάλα και σκόραρε μέσα από την περιοχή με δυνατό διαγώνιο σουτ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztrxr2rc575)

Τρίτο πριν το ημίχρονο 

Επιβαλλόμενος έτσι της Μακάμπι, ο Ολυμπιακός συνέχισε να δημιουργεί απορίες για το πού βρισκόταν αυτό το κράμα τακτικής ψυχραιμίας και ποδοσφαιρικού ζήλου επτά βράδια πριν, στο Φάληρο. 

Ο Ποντένσε στο 44' είχε ένα σουτ άουτ, αλλά τέσσερα λεπτά αργότερα έβγαλε από την αριστερή πλευρά μια φανταστική σέντρα με το δεξιό πόδι, με τον Ελ Κααμπί να βάζει με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού και το 22ο δικό του φέτος. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztrxr2rc575)

Η ψυχρολουσία και η μαγεία 

Με αυτά τα νέα δεδομένα, τα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου ήταν... αναγνωριστικά. Περισσότερο από την ίδια τη Μακάμπι, ο Ολυμπιακός σεβάστηκε τον εαυτό του, αφού η συνειδητοποίηση ότι είχε όντως έναν... αντίπαλο στο γήπεδο τον υποχρέωσε να περιμένει τον τρόπο αντίδρασης της γηπεδούχου, προκειμένου να μην πιαστεί κοιμώμενος. 

Όλο αυτό, μάλιστα, έγινε με τη δεκάδα (πλην τερματοφύλακα) του... πρώτου ματς, που είναι και συμβολικό, αφού δείχνει ότι ο Μεντιλίμπαρ αναγνώρισε πως η εικόνα στο Φάληρο δεν ήταν σφάλμα μόνο των ποδοσφαιριστών. 

Πάντως, ο Ολυμπιακός δεν γλίτωσε την αβαρία. Η Μακάμπι προσπάθησε όντως να επιτεθεί και στο 55' ο Κανισόβσκι βρήκε βάθος στην περιοχή των "ερυθρόλευκων". Ο Νταβίντ Κάρμο, διαβλέποντας ότι η πορεία που είχε δεν θα δημιουργούσε καθαρή ευκαιρία για γκολ, κράτησε το κορμί του σε έλεγχο και δεν έκανε επαφή. Όμως ο Παναγιώτης Ρέτσος, δίχως να υπάρχει σοβαρή αιτία, πήγε άγαρμπα πάνω στην μπάλα και βρήκε τα πόδια του αντιπάλου του. Ο Ζάχαβι έστειλε την μπάλα στα δεξιά του Τζολάκη, που έπεσε στα αριστερά του, με τη Μακάμπι να μειώνει σε 3-1 στο 57'. 

Ο Ολυμπιακός αντιπαρήλθε αυτού του... γαϊτανιού γεγονότων. Ο χρόνος που υπήρχε για να βρεθεί κι άλλο γκολ, ήταν πολύς. 

Ο τρόπος που βρέθηκε το γκολ, όμως, ήταν σπάνιος. Ο Ελ Κααμπί με ένα εκπληκτικό ψαλιδάκι, για το 25ο φετινό γκολ του σε 36 συνολικά παιχνίδια και πέμπτο σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου παιχνιδιού και μόλις οκτώ λεπτά μετά το πέναλτι του Ζαχάβι έστειλε ξανά το ματς στην παράταση και στο... παλιό ποδόσφαιρο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztss1wyc7n5)

Απειλήθηκε ελάχιστα, το... έχασε ο Γιόβετιτς

Ο Ολυμπιακός μπορούσε να καθαρίσει την πρόκριση από την κανονική διάρκεια, αφού ο Γιόβετιτς βγήκε τετ α τετ στο 90+3' και αστόχησε για ελάχιστα εκατοστά. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czttdc7bm40h)

Προηγουμένως, συγκεκριμένα στο 77', ο Πέρετς βρέθηκε μόνος του στη μικρή περιοχή, αλλά δεν μπορούσε να βρει την μπάλα όπως θα ήθελε με το κεφάλι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztt36lqwd1t)

Γκολ πρόκρισης στην παράταση


Ο Ολυμπιακός έβαλε τα γκολ που του χάρισαν την πρόκριση στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης. Ο Γιόβετιτς σκόραρε με ένα πολύ δύσκολο σουτ στην κλειστή γωνία του Μισπάτι, ύστερα από καραμπόλα που δημιουργήθηκε με την εκτέλεση κόρνερ του Ποντένσε στο 93'. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czttotih2aqp)


Αφού ο Φορτούνης τραυματίστηκε και βγήκε, τα φρέσκα πόδια του Μασούρα έκαναν τη διαφορά για το έκτο. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έτρεξε στον άξονα, ο Έσε τον βρήκε και ο Μασούρας βρήκε τον Ελ Αραμπί που σκόραρε σε κενή εστία στο 103'. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czttv00nmddt)


Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ρ. Κιν): Μισπάτι, Σαχάρ (90' Κοέν), Ναχμίας, Σάμποριτ, Ρεβίβο, Πέρετζ, Φαν Όβεριμ (75' Τούργκεμαν), Κανιτσόβσκι, Ντάβιντα, Μίλσον, Ζαχάβι.
Ολυμπιακός (Λ. Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο, Όρτα (82' Γιόβετιτς), Φορτούνης (95' Μασούρας), Ποντένσε (103' Ιμπόρα), Ελ Κααμπί.