“Θαύμα”. “Εξαιρετικά δύσκολο”. “Πρέπει να κάνουμε το τέλειο παιχνίδι”. “Πρέπει να εκμηδενίσουμε τα λάθη”. Λέξεις και φράσεις που ακούστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Λέξεις και φράσεις που δείχνουν τον δύσκολο δρόμο που έχει να διαβεί ο Ολυμπιακός στον επαναληπτικό του 1-4 με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, για τους “16” του Europa Conference League. Μια προσπάθεια πρόκρισης που μοιάζει χαμένη. Αλλά σε ένα παιχνίδι που στα μάτια του προπονητή των Πειραιωτών φαντάζει κομβικό για τη συνέχεια της σεζόν.

Όσο κι αν σε κάποιους μπορεί φαντάζει υπερβολικό να δίνεται τόσο μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα ενός αγώνα, ακόμη και σε περίπτωση μη πρόκρισης, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Διότι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου πολλά χρόνια. Και γνωρίζει ίσως καλύτερα απ' όλους, πόσο κρίσιμο είναι για τον Ολυμπιακό να μπορέσει να πιστέψει ξανά στον εαυτό του, στις δυνάμεις του. Να “ξυπνήσει” ουσιαστικά από τον λήθαργο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Ο Ολυμπιακός και η θέα στη Super League μέσω… Europa Conference League

Για την ακρίβεια, ο Βάσκος το εξήγησε όσο καλύτερα μπορούσε στην απάντηση που έδωσε στην τελευταία ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη Τύπου, πριν το παιχνίδι με τους Ισραηλινούς. Ερώτηση που είχε να κάνει με το εάν ο ίδιος βλέπει το δεύτερο παιχνίδι με τη Μακάμπι ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης για τον Ολυμπιακό. Εάν θέλει μια καλή εμφάνιση και ίσως νίκη, έστω και χωρίς πρόκριση, για να δώσει ώθηση στα επόμενα εναπομείναντα κομβικά 9 παιχνίδια των play offs πρωταθλήματος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czt19ur0fax5)

“Φυσικά και το βλέπουμε έτσι. Θέλουμε να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας, αλλά θέλουμε κυρίως να κάνουμε μία νέα αρχή για τα επόμενα ματς του πρωταθλήματος για να διεκδικήσουμε τον τίτλο. (...) Αυτό ήταν και για εμάς τώρα ένα πισωγύρισμα, τώρα θέλουμε να επανέλθουμε και να πάμε μετά τη διακοπή στα playoffs να κερδίσουμε το πρωτάθλημα”, εξήγησε με πλήρη ειλικρίνεια ο προπονητής του Ολυμπιακού. Και χωρίς να το θέλει, αποκάλυψε τι έχει ζητήσει και από τους ποδοσφαιριστές του.

Κανείς προπονητής δεν λέει στην ομάδα του, “έχουμε αποκλειστεί, να περάσει και το δεύτερο παιχνίδι, πάμε παρακάτω”. Ολοι προσπαθούν να βρουν προκλήσεις για τους ποδοσφαιριστές τους. Να βρουν τρόπους να τους “ενεργοποιήσουν”. Να τους δώσουν κίνητρο. Και στην περίπτωση του Ολυμπιακού, αυτό το κίνητρο είναι η επιστροφή της καλής ψυχολογίας, της θετικής σκέψης, της πίστης στον εαυτό του. Στοιχεία που έχουν εξαφανιστεί μετά τα τελευταία πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Ο Μεντιλίμπαρ και το ψυχολογικό μπλοκάρισμα του Ολυμπιακού

Ο Μεντιλίμπαρ έχει καταλάβει ότι το ψυχολογικό μπλοκάρισμα του Ολυμπιακού είναι μεγάλο. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πάντα, ειδικά στα δύσκολα παιχνίδια, όταν κάτι στραβώνει, η ομάδα του δεν μπορεί να το διαχειριστεί. “Σβήνει” η ενέργεια. Σαν να χάνεται η πίστη, η μαχητικότητα. Σαν να τελείωσαν όλα. Και δεν είναι τυχαίο ότι πάντα μετά από ένα “κακό” γκολ του αντιπάλου, συνήθως ακολουθεί ακόμη ένα σχεδόν άμεσα. Με τον Ολυμπιακό... παρατηρητή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czsr9pvk21gp)

Αυτή η στρεβλότητα δεν είναι τωρινή. Ο Ολυμπιακός την κουβαλάει από την αρχή της χρονιάς. Οντας απολύτως ευάλωτος στις κακές στιγμές και “δυσκοίλιος” στο να επανέλθει, ειδικά όταν έχει απέναντί του καλές ομάδες. Για αυτό ο Μεντιλίμπαρ θέλει να δει αντίδραση από την ομάδα του απόψε. Θέλει να δει πάθος, θέλει να δει τους παίκτες του να ακολουθούν το πλάνο. Να παλεύουν. Να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Διότι επιμένει πως αυτό το παιχνίδι, μπορεί να καθορίσει το πώς θα εμφανιστεί ο Ολυμπιακός στα επόμενα παιχνίδια των play offs, που θα κρίνουν όλη τη χρονιά του συλλόγου.