Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Παναθηναϊκός μέσω του Φαλήρου, σε όσους έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι έμεινε έξω από τη διεκδίκηση του τίτλου στη Super League. Το γκολ του Τάσου Μπακασέτα και τα δύο του Φώτη Ιωαννίδη διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα υπέρ του “τριφυλλιού”, αλλά όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά κι εκείνοι που παρακολούθησαν το ντέρμπι τηλεοπτικά, αναφώνησαν μία φράση που έχει γίνει viral το τελευταίο διάστημα: “Τι παιχτούρα είσαι, ρε Μπερνάρ”.

Ναι, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός έγινε ακόμη μία αγωνιστική ο ηγέτης της ομάδας. Λες και μεταμορφώθηκε από τις 5 Φεβρουαρίου, όταν η Ατλέτικο Μινέιρο ανακοίνωσε τη συμφωνία μαζί του. Μέσα σε αυτό το μήνα, αλλά και τον αμέσως προηγούμενο, ο Μπερνάρ Ανίσιο Καλντέιρα Ντουάρτε, όπως είναι το πλήρες όνομά του, έκανε μερικές από τις καλύτερες εμφανίσεις του στην Ελλάδα.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1 - 3 | Highlights - Stoiximan Super League - 10/3/24 | COSMOTE SPORT HD

Ο Παναθηναϊκός, ο Μπερνάρ, ο Ιωαννίδης και το... playstation

Κάποιοι, μάλιστα, τόλμησαν και υποστήριξαν ότι κόντρα στον Ολυμπιακό έπιασε και απόδοση καριέρας. “Με διαφορά η αλήθεια είναι αυτή. Ο άνθρωπος είναι μάγος, μόνο αυτό μπορείς να πεις. Του είπα πως θα πάω στο αεροδρόμιο να τον κρατήσω αν γίνεται. Πήρε την απόφασή του, θα τον στηρίξουμε. Θα προσπαθήσουμε να τον απολαύσουμε όσο μπορούμε και να τον εκμεταλλευτώ για λίγο ακόμη. Είναι ένας απίστευτος παίκτης, βλέπει τα πάντα μέσα στο γήπεδο, βλέπει αυτά που ούτε εγώ δεν καταλαβαίνω κάποιες φορές, ούτε οι συμπαίκτες μας” σχολίασε ο Φώτης Ιωαννίδης για τη συνεργασία του με τον 32χρονο Μπερνάρ και είναι αλήθεια ότι όλοι στον Παναθηναϊκό χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο που φεύγει αυτός ο παίκτης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czqdzrgaxvy9)

Ο Μπερνάρ ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 ως το κερασάκι στην τούρτα των μεταγραφών. Ως η προσθήκη που θα άλλαζε επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Το συμβόλαιό του ήταν ανάλογο του βιογραφικού του. Με τρομερή καριέρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, που τον έστειλε στην Έβερτον, ως μία από τις ακριβότερες μεταγραφές των “ζαχαρωτών”.

Αλλά και στέλεχος της Εθνικής Βραζιλίας, που έφτασε έως τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Την πρώτη χρονιά που έφτασε έως την πηγή, αλλά χωρίς να πιει νερό με τον Παναθηναϊκό, το συμβόλαιο του Μπερνάρ καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη ομάδα του, τη Σάρτζα. Αλλά τα 2,5 εκατ. ευρώ για φέτος θεωρήθηκαν πολλά κι έτσι έφτασε ο Ιανουάριος δίχως να γίνει στον Βραζιλιάνο η πρόταση ανανέωσης. Αν, βέβαια, είχε έρθει νωρίτερα ο Φατίχ Τερίμ, τότε ίσως είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywli0gv8kdl)

Ο Τούρκος αξιοποίησε απόλυτα το ταλέντο του Μπερνάρ, χωρίς να τον βάλει σε τακτικά καλούπια. Τον τοποθέτησε στα περισσότερα ματς ως αριστερό εξτρέμ, αλλά με ελευθερία κινήσεων.

Σε συνδυασμό με την παρουσία του Μπακασέτα στον άξονα, ο Βραζιλιάνος απελευθερώθηκε. Του έφυγε και το άγχος της επόμενης ημέρας, οπότε άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Έβγαλε συνεργασίες με τους συμπαίκτες του, που έμοιαζαν λες και ξεπατικώθηκαν από το PlayStation.

H πίστη του Μπερνάρ για το πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού

Με τρομερή ψυχραιμία, ο 32χρονος έκανε στο χορτάρι δύσκολα πράγματα, που όμως έμοιαζαν για εκείνον τόσο απλά. Όπως ακριβώς σχολίασε και ο Ιωαννίδης, όταν ομολόγησε ότι μερικές φορές δεν τον καταλαβαίνουν.

Προτού τον μάθουμε εμείς, τον Μπερνάρ είχε ξεχωρίσει ένας άλλος δικός μας άνθρωπος. Μπορεί να έμεινε μόνο ένα χρόνο στα μέρη μας ο Μάρκο Σίλβα, αλλά πολλοί τον συμπάθησαν και άρχισαν να παρακολουθούν τη διαδρομή του. «Για μένα, ήταν πολύ καλό να του μιλήσω, επειδή ξέρω πόσο καλός είναι και νιώθω κίνητρο να δουλέψω μαζί του και να παίξω για την Έβερτον, ένα μεγάλο σύλλογο» είχε δηλώσει ο Πορτογάλος το 2018, όταν εισηγήθηκε κι έπειτα ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου στην Έβερτον.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cvkkqhzib4mp)

Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει. Ο Μπερνάρ ήρθε και όταν αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα, άρχισε να μαγεύει με την απόδοσή του. Προς όφελος, βέβαια, του Παναθηναϊκού, ο οποίος παραμένει ζωντανός στη διεκδίκηση του τίτλου. Με τον παίκτη να πιστεύει ότι φέτος μπορούν να τα καταφέρουν οι “πράσινοι”, έστω και στο φινάλε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czqf777fkon5)

“Νομίζω πως ναι, μπορούμε. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. Έχουμε αυτή τη νοοτροπία, θέλουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, γνωρίζοντας και την καλή ποιότητα που έχουν οι άλλες ομάδες και πόσο δύσκολο θα είναι αυτό, αλλά εγώ προσωπικά θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να κατακτήσω το πρωτάθλημα” δήλωσε την Κυριακή. Την ίδια μέρα που γέμισαν τα social media με συμβουλές προς την ΠΑΕ να κρατήσει τον Βραζιλιάνο έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ONTIME”.