Ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε πάνω από πέντε λεπτά μπάσκετ στο παιχνίδι της 28ης αγωνιστικής της Euroleague με τη Βιλερμπάν, όπου παρατάχθηκε με τις συλλεκτικές μοβ φανέλες, και νίκησε τη γαλλική ομάδα με σκορ 85-67, φτάνοντας τις 18 νίκες στη διοργάνωση. Οι "πράσινοι" είναι πια τρίτοι στην κατάταξη, μαζί με τη Μονακό, αφού ο Ολυμπιακός νίκησε την Πέμπτη τη Βίρτους Μπολόνια και την κράτησε στο 17-11. Σε αυτην την τριπλή παρουσία, με τη Φενέρμπαχτσε, οι Ιταλοί, που μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ήταν τέταρτοι, έχουν πέσει στην έβδομη θέση, ενώ ο Ολυμπιακός, που υπερτερεί τόσο της Βίρτους όσο και των Τούρκων, είναι πλέον πέμπτος. 

Panathinaikos-ASVEL | Round 28 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague


Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι της 29ης αγωνιστικής στο ΣΕΦ, στις 19:45 την Πέμπτη 14 Μαρτίου, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, είναι από τα πιο κρίσιμα ντέρμπι αιωνίων στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Οι "ερυθρόλευκοι" μπαίνουν τετράδα με νίκη και, με όλη την πορεία των "πράσινων" ως τώρα, το να μείνουν πέμπτοι σε ένα τόσο καίριο σημείο της διοργάνωσης, με πέντε ματς να απομένουν, θα είναι πλήγμα, αν και όχι ανεπανόρθωτο. 

Σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός επικρατήσει, ο Ολυμπιακός θα έρθει σε δυσχερή θέση, αφού πλέον θα κοιτάξει να αποφύγει τα play in. Είναι χαρακτηριστική η "κατηφόρα" της Βίρτους και η πτώση της μέσα σε μόνο ένα βράδυ, αλλά είναι και ενδεικτική για το πόσο εύκολα αλλάζουν τα πράγματα. Αυτή η έβδομη θέση είναι εκατόμβη, αφού θα την πάρει ομάδα που θα μπορούσε εύκολα να είναι τρίτη. Αρκεί, δηλαδή, ένα ματς, για αυτό και το παιχνίδι του ΣΕΦ θα είναι κομβικό για τη συνέχιση της Euroleague και το πλασάρισμα. 

Olympiacos-Virtus | Round 28 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague


Euroleague: Ποιος υπερτερεί ποιου

Δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι αν ο Ολυμπιακός νικήσει και περάσει τον Παναθηναϊκό τα δεδομένα δεν γίνεται να αλλάξουν. Αν οι "πράσινοι" αποδράσουν με το "διπλό", για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα είναι πολύ δύσκολη η τετράδα, καθώς, εκτός του γεγονότος ότι το συγκρότημα του Εργκίν Αταμάν θα έχει δύο περισσότερες νίκες, η ομάδα που έχει τώρα 18-10, δηλαδή η Μονακό, υπερτερεί στην ισοβαθμία του Ολυμπιακού. 

Οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν εύκολα παιχνίδια στη συνέχεια: παίζουν με την Εφές του 12-16 στην Κωνσταντινούπολη και με την Παρτίζαν του 13-15 στο Βελιγράδι. Πρόκειται για δύο ομάδες που, αφού η 10η θέση, η τελευταία που οδηγεί στα play in, καταλαμβάνεται αυτήν τη στιγμή από ομάδα που έχει 13-15, είναι διεκδικούμενη και ουδόλως απαγορευτική. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός έχει την Φενέρμπαχτσε εντός έδρας την τελευταία αγωνιστική, στις 12 Απριλίου, που, στην περίπτωση που περάσει από το Φάληρο ο Παναθηναϊκός, το παιχνίδι θα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι αποφυγή των play in. 

Real Madrid-Fenerbahce Beko Istanbul | Round 28 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague


Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός νικήσει τον Παναθηναϊκό, η Μονακό επικρατήσει της Άλμπα στο Βερολίνο, η Φενέρμπαχτσε νικήσει τη Βαλένθια στην Κωνσταντινούπολη και η Βίρτους καταφέρει να περάσει το εμπόδιο της Ρεάλ στην Μπολόνια, στα τέσσερα σημαντικά παιχνίδια της 29ης αγωνιστικής, θα υπάρξει... πενταπλή παρουσία στο 18-11, κάτι που σημαίνει ότι τα κομπιουτεράκια θα βγουν. Το ακόμα πιο ακραίο σενάριο θα είναι να χάσει από την Παρτίζαν στη Βαρκελώνη η Μπαρτσελόνα, κάτι που θα την διατηρήσει μόλις ένα ματς πάνω από τους υπόλοιπους πέντε. 

Ο Παναθηναϊκός θα υστερεί του Ολυμπιακού και της Φενέρμπαχτσε, όμως υπερτερεί της Μονακό, ενώ έχει ηττηθεί 8 πόντους από την Μπαρτσελόνα, την οποία θα φιλοξενήσει στις 22 Μαρτίου, και έχει νικήσει 14 τη Βίρτους, που πρόκειται να αντιμετωπίσει στην Μπολόνια στις 29 του ίδιου μήνα. 

Ο Ολυμπιακός υστερεί των Μπαρτσελόνα και Μονακό ήδη, υπερτερεί της Βίρτους, ενώ στην περίπτωση που νικήσει τον Παναθηναϊκό θα τον έχει από κάτω, αφού είχε φύγει από το ΟΑΚΑ με διαφορά 10 πόντων, ενώ ηττήθηκε 2 πόντους στην Κωνσταντινούπολη από τη Φενέρμπαχτσε, οπότε η διαφορά την τελευταία αγωνιστική μπορεί να παίξει κυριαρχικό ρόλο. 

Η Μπαρτσελόνα υπερτερεί της Βίρτους και υστερεί της Μονακό, ενώ οι Μονεγάσκοι υστερούν των Ιταλών και της Φενέρμπαχτσε. 

Οπότε, στα σενάρια διπλής παρουσίας στην κατάταξη, προς το παρόν, η κατάσταση θα διαμορφωνόταν ως εξής:

Μπαρτσελόνα: Εκκρεμούν του Παναθηναϊκού και της Φενέρμπαχτσε, κάτω από τη Μονακό, πάνω από τον Ολυμπιακό και τη Βίρτους.  

Παναθηναϊκός: Εκκρεμούν της Μπαρτσελόνα και της Βίρτους, πάνω από Μονακό, κάτω από Ολυμπιακό και Φενέρμπαχτσε. 

Μονακό: Πάνω από την Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό, κάτω από τον Παναθηναϊκό, τη Φενέρμπαχτσε και τη Βίρτους. 

Ολυμπιακός: Εκκρεμούν του Παναθηναϊκού και της Φενέρμπαχτσε, πάνω από τη Βίρτους, κάτω από τη Μονακό και την Μπαρτσελόνα. 

Φενέρμπαχτσε: Εκκρεμούν της Μπαρτσελόνα και του Ολυμπιακού, πάνω από τον Παναθηναϊκό, τη Βίρτους και τη Μονακό. 

Βίρτους Μπολόνια: Εκκρεμεί του Παναθηναϊκού, πάνω από τη Μονακό, κάτω από την Μπαρτσελόνα, τον Ολυμπιακό και τη Φενέρμπαχτσε. 

Monaco-Zvezda | Round 28 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague


Euroleague: Το πρόγραμμα των έξι ως το τέλος


Μπαρτσελόνα: 15 Μαρτίου Παρτίζαν εντός, 20 Μαρτίου Φενέρμπαχτσε εκτός, 22 Μαρτίου Παναθηναϊκός εκτός, 28 Μαρτίου Μπάγερν εκτός, 4 Απριλίου Μακάμπι εντός, 12 Απριλίου Βιλερμπάν εκτός. 

Παναθηναϊκός: 14 Μαρτίου Ολυμπιακός εκτός, 20 Μαρτίου Ερυθρός Αστέρας εκτός, 22 Μαρτίου Μπαρτσελόνα εντός, 29 Μαρτίου Βίρτους εκτός, 5 Απριλίου Μπάγερν εκτός, 11 Απριλίου Άλμπα εντός. 

Μονακό: 14 Μαρτίου Άλμπα εκτός, 20 Μαρτίου Αρμάνι Μιλάνο εντός, 22 Μαρτίου Βαλένθια εντός, 28 Μαρτίου Βιλερμπάν εκτός, 4 Απριλίου Ζάλγκιρις εντός, 11 Απριλίου Μπάγερν εντός. 

Ολυμπιακός: 14 Μαρτίου Παναθηναϊκός εντός, 19 Μαρτίου Εφές εκτός, 21 Μαρτίου Βιλερμπάν εντός, 28 Μαρτίου Παρτίζαν εκτός, 4 Απριλίου Ερυθρός Αστέρας εκτός, 12 Απριλίου Φενέρμπαχτσε εντός. 

Φενέρμπαχτσε: 14 Μαρτίου Βαλένθια εντός, 20 Μαρτίου Μπαρτσελόνα εντός, 22 Μαρτίου Μιλάνο εκτός, 29 Μαρτίου Άλμπα εντός, 5 Απριλίου Εφές εντός, 12 Απριλίου Ολυμπιακός εκτός. 

Βίρτους Μπολόνια: 15 Μαρτίου Ρεάλ εντός, 19 Μαρτίου Ζάλγκιρις εκτός, 22 Μαρτίου Ερυθρός Αστέρας εκτός, 29 Μαρτίου Παναθηναϊκός εντός, 5 Απριλίου Μιλάνο εντός, 12 Απριλίου Μπασκόνια εντός. 



Η κατάταξη (σε 28 παιχνίδια): Ρεάλ Μαδρίτης 22-6, Μπαρτσελόνα 19-9, Παναθηναϊκός 18-10, Μονακό 18-10, Ολυμπιακός 17-11, Φενέρμπαχτσε 17-11, Βίρτους Μπολόνια 17-11, Μπασκόνια 15-13, Μακάμπι Τελ Αβίβ 15-13, Βαλένθια 13-15, Παρτίζαν Βελιγραδίου 13-15, Αρμάνι Μιλάνο 12-16, Αναντολού Εφές 12-16, Μπάγερν Μονάχου 12-16, Ζάλγκιρις Κάουνας 11-17, Ερυθρός Αστέρας 10-18, Βιλερμπάν 6-22, Άλμπα Βερολίνου 5-23.