Ο νέος αθλητικός νόμος κατά της βίας, που είναι ήδη σε ισχύ, είχε τρεις σημαντικές ημερομηνίες, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων την Super League.

Η πρώτη αφορούσε το άνοιγμα των γηπέδων της Super League, που είχαν κλείσει για πάνω από δύο μήνες. Ήταν η 13η Φεβρουαρίου, όπου σήμανε και την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα κάτι που ήδη έχει γίνει. Ταυτόχρονα τέθηκε σε ισχύ ο αναβαθμισμένος ρόλος της ΔΕΑΒ και η εφαρμογή διοιητικής ποινης κεκλεισμένων των θυρών για ρίψεις αντικειμένων και παραβιάσεις κανόνων ασφαλείας που θα έθεταν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε ανθρώπου βρίσκεται σε μια αθλητική εγκατάσταση. 

Ήδη, μάλιστα, δύο ομάδες ο ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο και η ΑΕΚ στο μπάσκετ τιμωρήθηκαν με μια αγωνιστική για ρίψεις κροτίδων και μπουκαλιού σε αγώνες των δύο ομάδων. 

Η δεύτερη και από τις πλέον σημαντικές είχε να κάνει με την λειτουργία των καμερών. «Από τις 6 Μαρτίου κανένα γήπεδο της Super League και της Basket League δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες.

Κάμερες που έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που οι ομάδες ξέρουν σε ποιους χώρους πρέπει να βρίσκονται και οι οποίες θα ελέγχονται τρεις φορές την εβδομάδα από την αστυνομία», είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας σε σχετική ερώτηση που έγινε ότι… «το κόστος για την αγορά και τοποθέτηση των καμερών αφορά αποκλειστικά και μόνο τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες της Super Legue 1 και της Basket League».

Η 6η Μαρτίου πέρασε και πλέον είναι σε ισχύ και αυτό το μέτρο. Το οποίο για πρώτη φορά θα τσεκαριστεί στους αγώνες του Σαββατοκύριακου στο πρωτάθλημα της Super League και της Basket League.

Τα νέα σημεία που θα πρέπει να έχουν κάμερες τα γήπεδα της Super League

Οι κάμερες υπήρχαν στα γήπεδα και πριν από τον νέο νόμο, όμως το πλαίσιο της λειτουργίας τους ήταν ατελές.

Έτσι νε βάση και τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία η πρώτη αλλαγή που επέρχεται με τον νέο νόμο είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων ζωνών - σημείων κάλυψης των καμερών εντός και εκτός ενός γηπέδου.

Οι ζώνες αυτές δεν αποφασίστηκαν αυθαίρετα, αλλά προκύπτουν από τη σύμβαση Σαιντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κυρώθηκε πρόσφατα (2022) από τη χώρα μας.

Η δεύτερη αλλαγή του νέου νόμου είναι η θεσμοθέτηση ενός «σφιχτού» και αυστηρού συστήματος προελέγχου των καμερών λίγες ημέρες πριν από κάθε αγώνα, αλλά και επανελέγχου (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τη λήξη κάθε αγώνα).

Ο έλεγχος των καμερών της Super League από την αστυνομία


Η σύννομη λειτουργία των καμερών θα γίνεται τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα και η αστυνομία που θα κάνει τον έλεγχο θα πρέπει να αναφέρει στη ΔΕΑΒ τόσο το «καλώς έχειν», όσο και την τυχόν διαπίστωση προβλημάτων στη λειτουργία τους.

Αν διαπιστώνεται πρόβλημα η ομάδα θα έχει στη διάθεσή της 12 ώρες για να το αποκαταστήσει και, εφόσον αυτό συμβεί, ο αγώνας θα διεξάγεται κανονικά με θεατές.

Αν όμως δεν το αποκαταστήσει, τότε ο αγώνας θα διεξάγεται χωρίς θεατές με απόφαση της ΔΕΑΒ.

Όπως προαναφέρθηκε, έλεγχος θα γίνεται από την Αστυνομία και την ημέρα του αγώνα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτόν.

Και στην περίπτωση αυτήν η Αστυνομία θα συντάσσει και θα αποστέλλει στη ΔΕΑΒ σχετική έκθεση, τόσο όταν όλα είχαν καλώς, όσο και όταν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα. Αν το πρόβλημα δεν ήταν επουσιώδες ή δεν προκλήθηκε από ανωτέρα βία, ο αμέσως επόμενος αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών με απόφαση της ΔΕΑΒ.

Και στην περίπτωση αυτή, η κύρωση θα επιβάλλεται από τη ΔΕΑΒ μέσα σε 2 ημέρες από την παραλαβή της έκθεσης της Αστυνομίας, διαφορετικά θα επιβάλλεται από τον Υπουργό Αθλητισμού.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω διαδικασία των προελέγχων και των επανελέγχων των καμερών, αλλά και οι κυρώσεις που τυχόν θα επιβληθούν με τις συγκεκριμένες διατάξεις, δεν θα εφαρμόζονται όταν θα πρόκειται για διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων.

Οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται

Σχετικά με τις κυρώσεις, ο νέος αθλητικός νόμος, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Η χρηματική ποινή ύψους από 10.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ, για περιπτώσεις πρόκλησης σοβαρών επεισοδίων ή παρότρυνσης σε πρόκληση τέτοιων επεισοδίων ή φαινομένων βίας, θα επιβάλλεται σε βάρος του υπεύθυνου φυσικού ή νομικού προσώπου από τη ΔΕΑΒ εντός 7 ημερών από τη ημέρα του συμβάντος.

Μόνον αν η ΔΕΑΒ δεν επιληφθεί εντός της παραπάνω 7ήμερης προθεσμίας, τότε θα επιβάλλονται από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό.

Δεύτερον, η ΔΕΑΒ επίσης θα αποφασίζει για την επιβολή διοικητικών προληπτικών μέτρων όπως είναι π.χ. απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων, το κλείσιμο θυρών, η χρήση συγκεκριμένων θυρών από κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, η προσωρινή αναστολή ή ακόμη και η οριστική διακοπή πρωταθλημάτων ή διοργανώσεων.

Και πάλι όμως, αν η ΔΕΑΒ δεν επιληφθεί για τη λήψη κάποιου από τα παραπάνω μέτρα εντός της παραπάνω 7ήμερης προθεσμίας, τα ίδια μέτρα θα μπορούν να ληφθούν από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό».

Η λειτουργία των καμερών ξεκίνησε και αναμένεται με ενδιαφέρον ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτό το Σαββατοκύριακο, το οποίο θα είναι το πρώτο της σχετικής λειτουργίας.

Μάλιστα την Κυριακή είναι να διεξαχθούν τα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Άρης, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός όπου χαρακτηρίζονται και υψηλού κινδύνου από τις αρχές.


*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Απογευματινή