Euro 2024 σε μια Γερμανία με μύθους και αλήθειες κάπου 100 μέρες πριν από το πρώτο σφύριγμα στο Ευρωπαϊκό ΠρωτάθλημαEuro 2024 σε μια Γερμανία με φαξ, μετρητά και απεργίες στην αναμονή για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Ο Τζόναθαν Λιου είναι Βρετανός δημοσιογράφος του Guardian. Το 2021 στα Βραβεία της Βρετανικής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών είχε αναδειχθεί αθλητικός συντάκτης εκείνης της χρονιάς. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται  στο  Βερολίνο και όσα γράφει για τη χώρα που θα διοργανώσει το Euro 2024 μάλλον δεν είναι και τόσο κολακευτικά. Με την έναρξη των αγώνων σε περίπου 100 ημέρες κάνει λόγο για «προβλήματα που καραδοκούν εντός και εκτός γηπέδου»

Ο Λιου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ουσιαστικά εδώ όλα κλείνουν την Κυριακή. Τα περισσότερα μικρά καταστήματα δέχονται μόνο μετρητά. Οι εταιρείες εξακολουθούν να επικοινωνούν με φαξ. Ακόμη και τα πιο απλά διοικητικά καθήκοντα πνίγονται στο βάρος της δικής τους παράλογης γραφειοκρατίας. Όταν τελικά μου χορηγήθηκε η γερμανική άδεια παραμονής -μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο και απαιτούσε τέσσερα ραντεβού με διάφορες κρατικές υπηρεσίες και υπηρεσίες συμβολαιογράφου- ενημερώθηκα, ταχυδρομικά, ότι μπορούσα να έχω πρόσβαση στην άδειά μου διαδικτυακά κατεβάζοντας μια εφαρμογή. Οι οδηγίες για τη λήψη της εφαρμογής έφτασαν αρκετές εβδομάδες αργότερα, επίσης ταχυδρομικώς. Η εφαρμογή δεν λειτούργησε».

EURO 2024 Stadiums

To Euro 2024 έρχεται με προβλήματα για τη Γερμανία

Ο Βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ελάχιστα πράγματα θυμίζουν το τουρνουά «πέρα από τα ποδοσφαιρικά μέσα ενημέρωσης και τα αναπόφευκτα γιγάντια αντίγραφα τρόπαια που έχουν εγκατασταθεί στις εξέδρες των κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών. Οι σιδηρόδρομοι της χώρας μαστίζονται από απεργίες, καθυστερήσεις και χρόνια έλλειψη επενδύσεων. Υπήρξαν αναφορές ότι οι Ολλανδοί οπαδοί έχουν τόσο μικρή εμπιστοσύνη στο δίκτυο μεταφορών που περίπου 100.000 από αυτούς σχεδιάζουν να φτάσουν με ποδήλατο».

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι θα επαναλάβουν το μεγάλο πάρτι που βίωσαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Μιλούν για τη φιλελεύθερη Γερμανία του τότε με μια ανερχόμενη οικονομία και μια ζωντανή πολιτιστική σκηνή, σ γρήγορα τρένα και υπερσύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου. Αν και ο Λιου λέει για όλα αυτά ότι «ήταν σε μεγάλο βαθμό μύθος», γράφει ότι «η Γερμανία του 2024 είναι μια πολύ διαφορετική χώρα». Θεωρεί ότι πρόκειται πλέον για μια χώρα  « θυμωμένη, πιο ανασφαλή, λιγότερο σίγουρη για τη θέση της στον κόσμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε την υπερβολική εξάρτησή της από τη φθηνή ρωσική ενέργεια. Ο πόλεμος στη Γάζα έχει αποκαλύψει βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις σχετικά με τη μακροχρόνια και εν πολλοίς ενστικτώδη υποστήριξη της χώρας προς το Ισραήλ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις καθιέρωσαν το ακροδεξιό AfD ως το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, εμπνέοντας με τη σειρά του αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε πόλεις σε όλη τη Γερμανία».

Στο Euro 2024 η Εθνική Γερμανία και τα προβλήματα

Σε αυτή την εξίσωση ο Λιου βάζει και τον παράγοντα Εθνική ομάδα της Γερμανίας. Και υποστηρίζει ότι ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, που αποτελεί μια λύση μικρή διάρκειας μετά από τρεις συνεχόμενες αποτυχίες σε τουρνουά και την απόλυση του Χάνσι Φλικ το φθινόπωρο, έχει κληρονομήσει μια ομάδα με άνιση κατανομή σε αμυντικούς και επιθετικούς. «Πρέπει να οδηγήσει τη Γερμανία στην αναβίωσή της και να ενώσει ένα έθνος, αλλά του λείπουν τα εργαλεία», λέει ο Λιου.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η Γερμανία έβρισκε πάντα έναν τρόπο να κερδίζει τουρνουά», αναφέρει  41χρονος σήμερα Τόμας Χιτσλσπέργκερ, κεντρικός αμυντικός της Εθνικής από το 2004 έως το 2010.

«Τον τελευταίο καιρό πάντα έβρισκε τρόπο να τα χάνει. Οι διεθνείς δεν παίζουν πάντα τόσο άσχημα, αλλά απλώς βρίσκουν τον τρόπο. Έχουμε μερικά λαμπερά αστέρια, αλλά αμυντικά είμαστε ευάλωτοι, ακόμα και όταν έχουμε την κατοχή. Και στην επίθεση, δεν έχουμε την κορυφαία ποιότητα που έχουν οι άλλες ομάδες. Στο Κατάρ, τα μέλη της ομάδα μερικές φορές πίστευαν ότι ο κόσμος πίσω στην πατρίδα ήθελε να χάσουν, κάτι που προφανώς δεν ίσχυε. Όμως τώρα θα προστεθεί η πίεση που βλέπυκεμ σε ένα τουρνουά εντός έδρας».

Euro 2024 με δύσκολο όμιλο για τη Γερμανία

Η Γερμανία πηγαίνει σε τουρνουά εντός έδρας έχοντας μείνει πίσω στο σκορ στα τελευταία 11 παιχνίδια της σε μεγάλα τουρνουά. Όσον αφορά την κλήρωση, θεωρείται δύσκολη. Η Ουγγαρία δεν έχει χάσει από τη Γερμανία σε ανταγωνιστικό παιχνίδι από το 1954. Η Ελβετία δεν έχει χάσει σε κανένα παιχνίδι από το 2008. Και οι δύο αυτές ομάδες έχουν έναν σταθερό πυρήνα παικτών με εμπειρία στην Bundesliga. Η Σκωτία βελτιώνεται ραγδαία και θα απολαύσει την ευκαιρία να προκαλέσει ένα σοκ τη βραδιά των εγκαινίων. Για να θριαμβεύσει, η Γερμανία θα χρειαστεί να αξιοποιήσει τις ιδιότητες που τόσο την έχουν εγκαταλείψει τελευταία: ενότητα, σκοπός, αποφασιστικότητα. Και ναι, αποτελεσματικότητα.

Οι όμιλοι του Euro 2024! | 02/12/23 | ΕΡΤ

«Αλλά το έπαθλο αξίζει περισσότερο από τον κόπο. Το ποδόσφαιρο δεν κάνει τα τρένα να κινούνται στην ώρα τους, δεν διορθώνει έναν κατεστραμμένο δημόσιο τομέα, δεν θεραπεύει τις πολιτικές διαφορές για περισσότερο από μια φευγαλέα στιγμή. Αλλά αυτό που κάνει, το κάνει θεαματικά καλά», καταλήγει ο Λιου.