Ο συναρπαστικός επίλογος της κανονικής περιόδου της Super League, που συνοδεύτηκε από μεγάλες ανατροπές κυρίως στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μοιάζει με τον… ιδανικό πρόλογο του «κυρίως πιάτου» της σεζόν που δεν είναι άλλο από τα Playoffs και τα Playouts του πρωταθλήματος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 4/3 στις 15:00 οι 14 ομάδες θα μάθουν το πρόγραμμά τους στα δύο μίνι πρωταθλήματα που θα κρίνουν την πρωταθλήτρια Ελλάδος, τις τρεις επιπλέον ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις ανανεωμένες ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA της προσεχούς σεζόν, αλλά και τις δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν στη Super League 2.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czkdsxx5pd1d)

Η βαθμολογία των Playoffs της Super League

Με τον ΠΑΟΚ να προσπερνά την τελευταία στιγμή την ΑΕΚ στην κορυφή, τον Ολυμπιακό με εκπληκτικό ντεμαράζ στα χέρια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να αφήνει πίσω του τον Παναθηναϊκό του Φατίχ Τερίμ και τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου να βρίσκονται σε απόσταση μόλις 4 βαθμών, τα φετινά playoffs μας προδιαθέτουν για την πιο συγκλονιστική μάχη για την ανάδειξη πρωταθλητή που θα έχουμε ζήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czkdpxvhwydl)

Άρης και Λαμία που συμπληρώνουν την εξάδα θα κληθούν να παίξουν καθαρά τον ρόλο του ρυθμιστή, καθώς δεν έχουν ελπίδες για την έξοδο στην Ευρώπη μέσω του πρωταθλήματος. Οι “κίτρινοι” βέβαια έχουν ορθάνοιχτη την ευρωπαϊκή πόρτα μέσω του Κυπέλλου Ελλάδος, έχοντας κερδίσει στον πρώτο ημιτελικό τον Παναιτωλικό μέσα στο Αγρίνιο. Αν τα καταφέρουν και κατακτήσουν το τρόπαιο, αυτομάτως θα στερήσουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο από την ομάδα που θα τερματίσει στην 4η θέση της Super League.

Αναλυτικά η βαθμολογία με την οποία μπαίνουν στη μάχη των Playoffs οι ομάδες:

1. ΠΑΟΚ 60
2. ΑΕΚ 59
3. Ολυμπιακός 57
4. Παναθηναϊκός 56
5. Άρης 42
6. Λαμία 34

Τα playoffs διεξάγονται σε δέκα αγωνιστικές, με όλες τις ομάδες να αντιμετωπίζουν από δύο φορές καθέναν από τους αντιπάλους τους (μία εκτός και μία εντός).

Ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να δώσει το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν της τιμωρίας μιας αγωνιστικής που του έχει επιβληθεί από τη ΔΕΑΒ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czkdlceptvnl)

Η βαθμολογία των Playouts της Super League

Στην ουρά μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος και πιθανότατα και ο Πανσερραϊκός δύσκολα θα εμπλακούν σε σενάρια υποβιβασμού, καθώς μοιάζει σχεδόν αδύνατο να τους προσπεράσουν τέσσερις από τις πέντε ομάδες που βρίσκονται χαμηλότερα στη βαθμολογία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czkdoqn50lg1)

Αντίθετα ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Βόλος, Κηφισιά και ΠΑΣ Γιάννινα θα κληθούν να ξεπεράσουν το άγχος που συνοδεύει πάντα τον… αγώνα επιβίωσης των τελευταίων αγωνιστικών, με τον “Άγιαξ της Ηπείρου” να βρίσκεται στη χειρότερη θέση όλων, παρότι εμφανίζει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης στα χέρια του Μιχάλη Γρηγορίου.

Αναλυτικά η βαθμολογία με την οποία μπαίνουν στη μάχη των Playouts οι ομάδες:

7. Αστέρας Τρίπολης 31
8. Ατρόμητος 28
9. Πανσερραϊκός 27
10. ΟΦΗ 25
11. Παναιτωλικός 20
12. Βόλος 20
13. Κηφισιά 19
14. ΠΑΣ Γιάννινα 18

Σε αντίθεση με τα Playoffs το μίνι πρωτάθλημα των Playouts διεξάγεται σε 7 αγωνιστικές με τις ομάδες από την 7η έως την 10η θέση να δίνουν 4 παιχνίδια εντός έδρας και 3 εκτός και τις ομάδες που βρίσκονται από την 11η έως την 14η θέση να καλούνται να αγωνιστούν τέσσερις φορές μακριά από τα “σπίτια” τους.

Η διαδικασία της κλήρωσης και τα κριτήρια ισοβαθμίας στη Super League

Οι κληρώσεις Playoffs και Playouts της Super League θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά με διαφορά ενός τετάρτου το μεσημέρι της Δευτέρας. Στις 15.00 αυτή των Playoffs και στις 15.15 εκείνη των Playouts.

H κλήρωση θα διεξαχθεί με υβριδικό σύστημα, ήτοι με ηλεκτρονική παραγωγή 500 διαφορετικών σεναρίων και εν συνεχεία χειροκίνητη κλήρωση ενός εξ αυτών.

Σε περίπτωση που προκύπτει ισοβαθμία ομάδων τότε τα κριτήρια κατάταξης, κατά σειρά, βάσει της προκήρυξης του πρωταθλήματος, είναι τα εξής

1. Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα playoffs / playouts αθροιστικά).

2. Η διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα playoffs / playouts αθροιστικά).

3. Η θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος.