Ήταν Κυριακή 5 Νοεμβρίου όταν για τελευταία φορά οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν τη “ζεστασιά” του Καραϊσκάκη σε εντός έδρας παιχνίδι της Super League.

10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ήταν όταν οι “ερυθρόλευκοι” υποδέχονταν τον ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι που έμελλε να αποδειχτεί καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία τους στη σεζόν, καθώς έφερε “τσουνάμι” διαφοροποιήσεων σε πάγκο και έμψυχο δυναμικό.

Μετά από 118 ημέρες τίποτα δεν θυμίζει στον Πειραιά τη μελαγχολία εκείνης της πολύ δύσκολης νύχτας όταν ο Ολυμπιακός του Ντιέγκο Μαρτίνεθ γνώριζε ιστορικό διασυρμό από τον “Δικέφαλο” του Ραζβάν Λουτσέσκου. Και οι παίκτες του Βόλου είχαν την… ατυχία να το διαπιστώσουν από πρώτο χέρι. Το ίδιο και ένας επί σειρά ετών “ερυθρόλευκος”, ο Χρήστος Κόντης, ο οποίος στο προπονητικό ντεμπούτο του στο γήπεδο που κατέκτησε πρωταθλήματα ως ποδοσφαιριστής ατύχησε να συναντήσει τον Ολυμπιακό στο καλύτερο “φεγγάρι” της τελευταίας διετίας.

Ο φορτσάτος Ολυμπιακός και ο Μπαριέντος που τελείωσε πρόωρα το παιχνίδι

Βέβαια, ο επί σειρά ετών βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δεν είχε και πολλά περιθώρια για να αποσοβήσει τη βαριά ήττα με 3-0 με την οποία έφυγε η ομάδα του ηττημένη από το Φάληρο. Στο φινάλε της βραδιάς, μάλιστα, το τελικό σκορ μοιάζει πολύ "φτωχό" για να καταγράψει τις δύσκολες στιγμές που έζησε ο Κόβατς. 

Όποια σχέδια κι αν είχε στο μυαλό του ο προπονητής των φιλοξενούμενων, τα είδε να πηγαίνουν στο βρόντο από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης εξαιτίας μιας ανόητης ενέργειας ενός εκ των πλέον έμπειρων παικτών του.

Μόλις στο 6’ ο Μπαριέντος σήκωσε πάρα πολύ επικίνδυνα το πόδι του στο κεφάλι του Μασούρα, βρήκε με τις τάπες του παπουτσιού του το πρόσωπο του διεθνή Έλληνα επιθετικού (με αποτέλεσμα εκείνος να ματώσει) και ο διαιτητής Τσαγκαράκης του έδειξε σωστά το δρόμο προς τα αποδυτήρια με απ’ ευθείας κόκκινη. Ένα ακατανόητα ριψοκίνδυνο του μέσου των φιλοξενούμενων που ουσιαστικά “κρέμασε” την ομάδα του πριν καλά-καλά προλάβουν να προσαρμοστούν οι συμπαίκτες του στις δυσκολίες της αναμέτρησης.

Από εκείνο το σημείο οποιαδήποτε τακτική ανάλυση έπαψε να έχει αξία, με δεδομένη την εξαιρετική κατάσταση που βρίσκεται ο Ολυμπιακός από τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Οι Πειραιώτες έστησαν… πάρτι στα καρέ του Κόβατς (υπό το βλέμμα του προπονητή της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ρόμπι Κιν) και ο δείκτης του σκορ εξαρτάτο αποκλειστικά από το βαθμό αυτοσυγκέντρωσής τους, στην τελική προσπάθεια.

Ο Ελ Κααμπί σκοράρει πλέον... και με την κοιλιά

Στα… παράδοξα του πρώτου ημιχρόνου το γεγονός ότι ο Γιακούμπ Ελ Κααμπί δεν κατάφερε να σκοράρει με πλασέ (μετά από ισάριθμες απίθανες ασίστ του Ποντένσε στο 20’ και στο 24’), αλλά κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα… με την κοιλιά, εκμεταλλευόμενος εξαιρετική μεταβίβαση του Όρτα.

Ο Ολυμπιακός έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, ο Κόβατς έκανε ότι μπορούσε για να διατηρήσει “ζωντανές” τις λιγοστές ελπίδες του Βόλου για ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, Μύγας και Ποντένσε διεκδίκησαν την μπάλα μέσα στην περιοχή, ο Πορτογάλος βρέθηκε στο έδαφος και με τη βοήθεια του VAR ο Τσαγκαράκης έδειξε πέναλτι.

Η αλήθεια είναι ότι σε κανονική ροή, φάνηκε να βρίσκει πρώτος την μπάλα ο αμυντικός των φιλοξενούμενων, αλλά στο ριπλέι γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Ποντένσε ήταν εκείνος που πρόλαβε να την “τσιμπήσει” πριν δεχτεί το μαρκάρισμα του αντιπάλου του. Σε κάθε περίπτωση ο Ελ Κααμπί έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα, διαμόρφωσε το 2-0 και το ενδιαφέρον όλων στο Καραϊσκάκη… μεταφέρθηκε στα μαντάτα που έρχονταν από Θεσσαλονίκη, Λαμία και Ηράκλειο με τους φίλους του Ολυμπιακού να περιμένουν να μάθουν τα βαθμολογικά δεδομένα που διαμορφώνονταν ενόψει της έναρξης των playoffs.

Ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών του Ολυμπιακού στο β' ημίχρονο

Στο μυαλό του Μεντιλίμπαρ, βέβαια, η έναρξη του μίνι πρωταθλήματος που θα κρίνει τον τίτλο το προσεχές Σαββατοκύριακο απέχει με… μισό αιώνα. Μεσολαβεί, βλέπετε, το καθοριστικό πρώτο παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ το βράδυ της Πέμπτης για τους “16” του Europa Conference League, το οποίο οδήγησε τον Βάσκο τεχνικό στην απόφαση να δώσει ανάσες σε βασικά στελέχη του.

Για πρώτη φορά είδαμε κάτω από τα δοκάρια τον Κωνσταντίνο Τζολάκη, με τον Πασχαλάκη να παίρνει… το πρώτο του ρεπό στο πρωτάθλημα από το ξεκίνημα της σεζόν, για πρώτη φορά μας συστήθηκε ο νεαρός Άμπι στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο τιμωρημένος Κώστας Φορτούνης βρήκε την ευκαιρία να απολαύσει χαλαρός το παιχνίδι από την εξέδρα παίζοντας με το γιο του!

Το δεύτερο ημίχρονο, όπως ήταν αναμενόμενο, εξελίχθηκε σε “βομβαρδισμό” της περιοχής του Βόλου με τους γηπεδούχους να χάνουν διαδοχικά γκολ που δεν χάνονται. Κι όταν βρήκαν για τρίτη φορά δίχτυα με κεφαλιά του Μασούρα (στο 56’) είδαν το τέρμα να ακυρώνεται μέσω VAR και τον Παναγιώτη Ρέτσο να τιμωρείται με κίτρινη κάρτα για αντικανονική χρήση του χεριού του σε άλμα που επιχείρησε.

Άπαντες στον πάγκο του Ολυμπιακού έδειξαν να απορούν με την κίτρινη (και όχι άδικα, γιατί δεν υπήρξε η παραμικρή επικινδυνότητα στο άλμα του διεθνή αμυντικού, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι με την κίνηση του χεριού του παρεμπόδισε το άλμα του αντιπάλου του) με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Ρέτσο που έψαχνε να βρει το δίκιο του καθώς με τη συγκεκριμένη κάρτα θα χάσει το πρώτο παιχνίδι των playoffs.

Στο φινάλε της βραδιάς, ο Γιόβετιτς (στο 87') ήρθε να πετύχει το τρίτο γκολ των γηπεδούχων, ο Ποντένσε είδε και πάλι το VAR να του στερεί τη χαρά του δικού του τέρματος (στο (90+1') για χέρι του Ναβάρο στο ξεκίνημα της φάσης, και το μυαλό όλων στο Φάληρο να ταξιδεύει πλέον στο παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ το βράδυ της Πέμπτης. Εκεί που δεδομένα οι "ερυθρόλευκοι" θα πρέπει να είναι πολύ πιο εύστοχοι και προσεκτικοί στις τελικές τους προσπάθειες. 

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ροντινέι (61’ Γιόβετιτς), Αμπέι, Ρέτσος (61’ Μπιανκόν), Ορτέγα, Έσε (61’ Αλεξανδρόπουλος), Όρτα, Τσικίνιο (73’ Ναβάρο), Μασούρας, Ποντένσε, Ελ Κααμπί (73’ Ελ Αραμπί).
Βόλος: Κόβατς, Λούνα, Ράτσιτς, Σιέλης, Μύγας, Ντα Καμπς (46’ Κίτσος), Μπαριέντος, Ασεχνούν (76' Τάχατος), Μωραϊτης, Κόμπα (83' Ασλανίδης), Ολιβέρα (59' Μπερτόγλιο)