Η Εθνική Ελλάδος έκανε μια καταπληκτική αρχή με τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της παίρνοντας δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια για τα προκριματικά του Eurobasket 2025 και στην ουσία έκλεισε πρόωρα εισιτήρια για μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση. Το επόμενο ραντεβού της γαλανόλευκης όμως θα είναι το καλοκαίρι για το Προολυμπιακό τουρνουά το οποίο θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με την εθνική μας να έχει μεγάλη ευκαιρία για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Από τις αναμετρήσεις που μας πέρασαν, φάνηκε πως ο Βασίλης Σπανούλης θέλει να περάσει πρώτα από όλα τη σωστή νοοτροπία στην ομάδα και παρέα με τους συνεργάτες τουνα δημιουργήσει ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο που θα έχει βάση την άμυνα και τη σκληράδα, στοιχεία που μας έδωσαν ιστορικές επιτυχίες στο παρελθόν. Ακόμη όμως, τα "παράθυρα" έφεραν στη φόρα και νέους πρωταγωνιστές οι οποίοι είναι αρκετά πιθανό να βρίσκονται και στην τελική 12αδα του Προολυμπιακού, με πρώτο και καλύτερο τον Βασίλη Τολιόπουλο.

Ο Έλληνας γκαρντ με τις εμφανίσεις του δείχνει ότι μόνο συμπτωματικά δε φοράει το ιστορικό νούμερο 7 το οποίο φόραγε το είδωλό του (που τον καθοδηγεί πλέον από τον πάγκο) και βέβαια, αποδεικνύει πως αξίζει να είναι μέλος της τελικής ομάδας που θα διεκδικήσει την πρόκριση στο Παρίσι, εκεί όπου φιλοδοξούν όλοι να δουν και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Τολιόπουλος κλείνει μια άκρως ποιοτική ελληνική περιφέρεια

Εφόσον όλοι είναι υγιείς, η περιφερειακή γραμμή της εθνικής ομάδας θα έχει παίκτες για... όλα τα γούστα, ξεκινώντας πάντα από τον Τόμας Γουόκαπ ο οποίος κερδίζει τη μάχη του νατουραλιζέ από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Μαζί του ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Σλούκας σε μια από τις τελευταίες (αν όχι την τελευταία τους) μεγάλη διοργάνωση με τα γαλανόλευκα. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δεν θα λείπει από την αποστολή ενώ την πεντάδα θα κλείσει ο Βασίλης Τολιόπουλος. Αυτή η σύνθεση χρειαζόταν έναν σκόρερ κάτι που φάνηκε και στο Παγκόσμιο των Φιλιππινών και ο Τολιόπουλος κρατάει σφιχτά αυτή τη θέση.

Οι υπόλοιποι που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση είναι λίγο πολύ αυτοί που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις αναμετρήσεις με Τσεχία και κυρίως Ολλανδία. Δηλαδή, ο Δημήτρης Μωραΐτης, ο Μιχάλης Λούντζης και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης. 

Η παράμετρος Γιάννη και ο συνωστισμός στα φόργουορντ

Από εκεί και πέρα η μόνη θέση που δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές στη δεξαμενή είναι αυτή του σέντερ όπου Γιώργος Παπαγιάννης και Κώστας Αντετοκούνμπο θα είναι δεδομένα στην 12αδα. Ο χαμός όμως γίνεται στα φόργουορντ. Εκεί που το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεσπόζει, μαζί με εκείνα των Ντίνου Μήτογλου και Κώστα Παπανικολάου. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο θα είναι παρών όπως συμβαίνει πάντα και μένει μία θέση.

Αυτή η θέση θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο δίλλημα του Σπανούλη. Πιθανότητες έχουν τόσο ο Νίκος Ρογκαβόπουλος που αν και δεν μπόρεσε να βοηθήσει στα παράθυρα, πλέον είναι παίκτης επιπέδου Euroleague έχοντας μάλιστα και μεγάλες βραδιές με την Μπασκόνια, όσο και ο πάντα έμπειρος Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος όμως φέτος είναι μακριά από τον καλό του εαυτό λόγω τραυματισμών. Ως αουτσάιντερ θα μπορούσε να τοποθετηθεί στη λίστα και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ο οποίος έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής στους αγώνες των "παραθύρων".

Η πιθανή 12αδα της Εθνικής Ελλάδας για το Προολυμπιακό

  • Τόμας Γουόκαπ
  • Νικ Καλάθης
  • Κώστας Σλούκας
  • Βασίλης Τολιόπουλος
  • Γιαννούλης Λαρεντζάκης
  • Κώστας Παπανικολάου
  • Νίκος Ρογκαβόπουλος
  • Γιάννης Αντετοκούνμπο
  • Θανάσης Αντετοκούνμπο
  • Ντίνος Μήτογλου
  • Γιώργος Παπαγιάννης
  • Κώστας Αντετοκούνμπο
Αν μη τι άλλο αυτή η δεξαμενή παικτών με την αύρα του Βασίλη Σπανούλη από τον πάγκο και των ώθηση από τους Έλληνες που θα βρίσκονται στις κερκίδες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, δημιουργούν έναν συνδυασμό ικανό για να στείλει την Ελλάδα στο Παρίσι. Αρκεί να μείνουν όλοι υγιείς!