Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος στο Europa Conferene League και η λογική σκέψη που μπορεί κάποιος να κάνει είναι ότι η ομάδα της Ουγγαρίας πήρε το όνομά της από τον πρώτο της πρόεδρο και εκ των ιδρυτών της. Αυτό το Φέρεντς της Φερεντσβάρος, που έχει στο δρόμου του ο Ολυμπιακός, παραπέμπει σε κάτι τέτοιο, καθώς επρόκειτο για τον Φερεντς Σπρίνγκερ, ο οποίος το 1899 μαζί με μια ομάδα κατοίκων της ένατης συνοικίας της Βουδαπέστης, ίδρυσαν τον σύλλογο.

Δεν ισχύει όμως αυτό, διότι αφ’ ενός Φέρεντς, είναι ο Φραγκίσκος στα Ουγγρικά, αφ’ ετέρου η ονομασία της ένατης συνοικίας της Βουδαπέστης που προαναφέρθηκε είναι Φερεντσβάρος -ίδιος με τον σύλλογο της Ουγγαρίας που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός- και φυσικά προϋπήρξε της ομάδας.  Πρόκειται λοιπόν για την ομώνυμη ομάδα αυτού του τμήματος της Βουδαπέστης και όχι γι’ αυτή, στην οποία ο πρώτος της πρόεδρος χάρισε το όνομά του.

Ολυμπιακός και Φερεντσβάρος στην πόλη του Φραγκίσκου

Και μια και ο λόγος για το τοπωνύμιο, για τους Ούγγρους Ferenc είναι ο Φραγκίσκος και varos η πόλη. Δηλαδή, «η πόλη του Φραγκίσκου». Ο Φραγκίσκος περί ου ο λόγος, είναι ο Φραγκίσκος Β΄, τελευταίος Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πρώτος Αυτοκράτορας της Αυστρίας. Είχε κι ένα σωρό ακόμα τίτλους όπως Βασιλιάς της Ουγγαρίας, της Κροατίας και της Βοημίας, ενώ υπηρέτησε ως πρώτος πρόεδρος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας μετά την ίδρυσή της το 1815.

Όσον αφορά το «Αγία» μπροστά από το Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία -Sacrum Romanum Imperium, στα λατινικά- ήταν διότι έτσι αυτοπροσδιοριζόταν μια πολιτική οντότητα που αναπτύχθηκε στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη τον Πρώιμο Μεσαίωνα και συνεχίστηκε μέχρι τη διάλυσή της το 1806 κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους.

Holy Roman Emperors 5: The Fall of the Empire, 1658-1806

Ο Φραγκίσκος ήταν ως ηγέτης της Αυτοκρατορία, αλλά και ως Αυτοκράτορας της Αυστρίας ο αντίπαλος του Ναπολέοντα στους Ναπολεόντειους Πολέμους και υπέστη διαδοχικές ήττες. Το 1806, όταν ο Ναπολέων δημιούργησε τη Συνομοσπονδία του Ρήνου, ο Φραγκίσκος παραιτήθηκε από το θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γεγονός που ουσιαστικά σηματοδότησε τη διάλυσή της. Τελικά παραχώρησε περισσότερα εδάφη στη Γαλλία και αναγκάστηκε να παντρέψει την κόρη του, Μαρία Λουίζα, με το Ναπολέοντα.

Ο Ολυμπιακός με τη Φερεντσβάρος κι ένα άγαλμα

9.TV - Ferencvárosi séták - Springer Ferenc és az FTC

Πάντως έξω από το γήπεδο της Φερεντσβάρος, το άγαλμα που βλέπουμε είναι αυτό του άλλου Φραγκίσκου της ομάδας, του ιδρυτή της Φερεντς Σπρίνγκερ. Του δικηγόρου και πολιτικού που γεννήθηκε στην Πέστη στις 15 Οκτωβρίου 1863 και πέθανε στο ίδιο μέρος στις 29 Οκτωβρίου 1920, μόνο που τότε ονομαζόταν Βουδαπέστη, καθώς από το 1873 είχαν ενοποιηθεί επίσημα η Βούδα, η Όμπουντα και η Πέστη και τους είχε δοθεί το νέο όνομα .