Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία για το Europa Conference League και μαζί στη Βουδαπέστη θα βρει μπροστά του τους οπαδούς της ομάδας. Βέβαια πρόκειται για ευρωπαϊκό ματς, κάτι που γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι του Ολυμπιακού και κυρίως της Φερεντσβάρος, οπότε λογικά οι Green Monsters, οι οπαδοί της, θα είναι εκδηλωτικοί, αλλά ήσυχοι.

Στην Ουγγαρία οι δύο μεγάλες ομάδες εδρεύουν στη Βουδαπέστη. Είναι η MTK Βουδαπέστης και η Φερεντσβάρος. Η οπαδοί της ΜΤΚ Βουδαπέστης υπήρξαν η εξαίρεση στον κανόνα όσον αφορά τα οπαδικά στην Ουγγαρία. Είναι απαλλαγμένοι από ακροδεξιά συναισθήματα. Άλλωστε η ΜΤΚ θεωρείται η λέσχη της αστικής τάξης και των Εβραίων της πόλης. Αυτό δημιουργεί από μόνο του μια κόντρα με τον ιστορικό αντίπαλο, τη Φερεντσβάρος, δηλαδή την ομάδα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός. Η ταυτότητα των οπαδών της Φερεντσβάρος οικοδομήθηκε ακριβώς επάνω στην αντίθεση με την ΜΤΚ. Οι Green Monsters δηλώνουν ανοιχτά ακροδεξιοί.

Olympiacos Pireus - Ferencváros 2024.02.15

Ο Ολυμπιακός, η Φερεντσβάρος και οι Εβραίοι

«Πρώτα και κύρια, ήταν ένας ανταγωνισμός εντός και εκτός γηπέδου: για τον τίτλο, για τα τρόπαια γενικώς, για τις καλύτερες μεταγραφές, για περισσότερα έσοδα, για περισσότερους οπαδούς. Για δεκαετίες, οι δύο σύλλογοι ήταν απόλυτα κυρίαρχοι και εξακολουθούν να είναι οι δύο πιο επιτυχημένοι ουγγρικοί σύλλογοι», έχει πει στο Balkan Investigative Reporting Network ο Γκέργκελι Μαρόσι, λέκτορας αθλητικής δημοσιογραφίας στο Budapest Metropolitan University, ο οποίος έχει τονίσει: «Ωστόσο, υπήρχε πάντα μια σαφής πολιτισμική διαφορά, καθώς η Φερεντσβάρος προσέλκυε κυρίως θαυμαστές από την εργατική και τη χαμηλότερη μεσαία τάξη. Η ΜΤΚ δεν ήταν ποτέ μια ξεκάθαρη "εβραϊκή λέσχη", αλλά είχε πάντα ισχυρούς δεσμούς με την αφομοιωμένη εβραϊκή κοινότητα, τα μέλη της οποίας συνήθως την υποστήριζαν».

FERENCVÁROS ULTRAS | GREEN MONSTERS | HUNGARY

Ιστορικά, όλα αυτά έχουν εξήγηση. Καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι σύλλογοι της Ουγγαρίας ακολούθησαν δραστικά αντίθετους δρόμους. Το 1942, οι ΜΤΚ διαλύθηκε, ενώ της Φερεντσβάρος ηγήθηκε ο Άντορ Γιάρος, εκλεκτός του φασιστικού καθεστώτος της Ουγγαρίας και κύριος οργανωτής της απέλασης των Εβραίων.

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού Φερεντσβάρος και η κομμουνιστική κυριαρχία 

Με το τέλος του πολέμου και την κομμουνιστική κυριαρχία, άλλαξαν μέχρι και τα χρώματα των ομάδων. Η ΜΤΚ έγινε το κλαμπ του κατεστημένου και ο Μαρόσι έχει πει με νόημα: «Ακολούθησε μια εκστρατεία εναντίον της Φερεντσβάρος και δεν είναι τυχαίο ότι, μεταξύ 1949 και 1963, δεν κέρδισε κανέναν τίτλο. Αλλά η Φερεντσβάρος ήταν και είναι ο πιο δημοφιλής σύλλογος».

Σήμερα, σε ένα περιβάλλον περίεργο πολιτικά και κοινωνικά, οι οπαδοί στο ποδόσφαιρο της Ουγγαρίας έχουν μεγάλη εξουσία και παζαρεύουν με τους πολιτικούς. Ο Μαρόσι θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες και όχι μόνο στην Ουγγαρία. Πηγάζει από το γεγονός ότι οι οπαδοί λιγόστεψαν τόσο πολύ που οι εναπομείναντες είναι πλέον περιζήτητοι πελάτες.