Δύο παιχνίδια συμπλήρωσαν το παλίμψηστο στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου το βράδυ της Δευτέρας, 19 Φεβρουαρίου. Η Premier League και η LaLiga είχαν την τιμητική τους, αφού έγιναν δύο παιχνίδια που έκλεισαν την 25η αγωνιστική για τα δύο πιο ποιοτικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με την Αθλέτικ Μπιλμπάο να πλησιάζει, με το 3-2 της επί της Τζιρόνα, την Ατλέτικο Μαδρίτης στην τέταρτη θέση και την Έβερτον με την Κρίσταλ Πάλας να έρχονται ισόπαλες με σκορ 1-1. 

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Το... δωράκι της Μπιλμπάο στη Ρεάλ 


Η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, λοιπόν, έφτασε με το 3-2 επί της Τζιρόνα στους 49 βαθμούς, κρατώντας την τέταρτη Ατλέτικο Μαδρίτης στην εμβέλειά της, αφού της υπολείπεται δύο βαθμούς. Επιπροσθέτως, έκανε και ένα... δωράκι στη Ρεάλ Μαδρίτης, κάτι που στη Βασκονία δεν θέλουν να σκέφτονται αλλά ισχύει, αφού οι "μερένχες" έμειναν στο 1-1 την Κυριακή με τη Ράγιο Βαγεκάνο, εκτός έδρας, και με κάποιον τρόπο άνοιξε στους έξι βαθμούς τη διαφορά της από την ομάδα του Μίτσελ, η οποία υπέστη τη δεύτερη διαδοχική ήττα της

Μάλιστα, η Τζιρόνα, που πρέπει να έχει και ως στόχο να μπει σφήνα στο σχεδόν τυραννικό ισπανικό δίπολο, έχει πλέον την ανάσα της Μπαρτσελόνα στο σβέρκο της, αφού οι "μπλαουγκράνα", που πέρασαν από το Βίγκο νικώντας 2-1 τη Θέλτα, είναι μόλις δύο πόντους πίσω από τη δεύτερη θέση. 

Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να προηγηθούν πολύ νωρίς, με τον Μπερενγκέρ στο 2' (το πρώτο γκολ της Μπιλμπάο στην Ιστορία της απέναντι στην Τζιρόνα), και να βγάλουν έτσι το ημίχρονο. Η Τζιρόνα αντέδρασε νωρίς στο δεύτερο, με τον Τσιγκάνκοφ στο 49', αλλά η Αθλέτικ είχε ένα εκρηκτικό πεντάλεπτο, με τον Μπερενγκέρ να σκοράρει το δεύτερο προσωπικό γκολ του στο 56' και τον Ινιάκι Γουίλιαμς να προσφέρει, όπως συχνά κάνει, τον οβολό του στο 60'. 

Ο Έρικ Γκαρσία μείωσε στο 75' για την Τζιρόνα και το παιχνίδι, που χωρίς να είναι βρόμικο είχε 10 λεπτά καθυστέρηση στο φινάλε του -εξαιτίας ιατρικού συμβάντος στην κερκίδα, το οποίο έληξε αισίως- απέκτησε μια δραματική εσάνς, όμως η δεύτερη ομάδα στη βαθμολογία της LaLiga δεν κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση. Η Τζιρόνα είχε τρομερή ευκαιρία με το πλασέ του Σολίς στις καθυστερήσεις, που έσωσε ο Βίβιαν με το κεφάλι. 

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Ουδείς νίκησε στο "Γκούντισον", η Κρίσταλ Πάλας κέρδισε 


Στο "Γκούντισον Παρκ" έγινε ένα τυπικό παιχνίδι της Premier League, δηλαδή με την μπάλα πάνω κάτω, τις σπουδαίες ευκαιρίες και το ολίγον τι... αγροτικό ποδόσφαιρο, που επέτρεψε στην Έβερτον να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας από την Κρίσταλ Πάλας. 

Ευκαιρίες είχαν αμφότερες οι ομάδες, με την Πάλας να προηγείται όταν ο Τζόρνταν Αγιού έδειξε την κλάση του με εκπληκτικό σουτ στο 66'. Η Έβερτον, όμως, βρήκε το 10ο γκολ της από στημένη φάση φέτος, όταν ο Αμαντού Ονάνα, που μπήκε στο παιχνίδι αμέσως μετά το γκολ του Αγιού, σηκώθηκε ψηλότερα από όλους στην εκτέλεση κόρνερ του Ντουάιτ ΜακΝίλ και ισοφάρισε με κεφαλιά στο 84'

Η Έβερτον έψαξε το γκολ της νίκης, αλλά δεν το βρήκε, και έτσι έφτασε τους 20 βαθμούς και ισοβαθμεί με τη Λούτον στην τρίτη από το τέλος θέση του βαθμολογικού πίνακα, που οδηγεί στην Champions League. Η Κρίσταλ Πάλας πήγε στους 25 και διατήρησε τη διαφορά της από τη διακεκαυμένη ζώνη.