Όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την πρόσληψη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του (Κυριακή 11 Φεβρουαρίου ήταν, πρωί πρωί) οι “ερυθρόλευκοι” είχαν να ανέβουν έναν οκταήμερο αγωνιστικό “Γολγοθά” στον οποίο –κακά τα ψέματα– ελάχιστοι τους έδιναν τύχη να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Απέναντι στην αήττητη στους ομίλους του Europa Conference League, Φερεντσβάρος, και κόντρα στον εντυπωσιακό και φιλόδοξο φετινό ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου στην ύστερα από δύο μήνες κατάμεστη Τούμπα σε ντέρμπι της Super League, ο προβληματικός Ολυμπιακός από το ξεκίνημα της σεζόν αναζητούσε ουσιαστικά σανίδα σωτηρίας για να ορθοποδήσει στην τελική ευθεία μιας χρονιάς που τον βρίσκει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας στο εγχώριο πρωτάθλημα και με ανοιχτές τις πληγές “ιστορικών” συντριβών όπως εκείνες από ΠΑΟΚ και Φράιμπουργκ.

Η μικρή "επανάσταση" του Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό

Το βιογραφικό που συνόδευε τον Μεντιλίμπαρ στο ταξίδι του προς τον Πειραιά έφερε αν μη τι άλλο μία αύρα αισιοδοξίας στο λιμάνι! Ουδείς, όμως, τολμούσε να ψελλίσει τη λέξη “επανάσταση”. Γιατί αυτό πραγματοποιεί μέχρι στιγμής ο Βάσκος στον Πειραιά: Μια μικρή ποδοσφαιρική “επανάσταση” με όπλο την εμπειρία, τις γνώσεις του και την απαράμιλλη απλότητα στον τρόπο σκέψης του.

Μπορεί, αλήθεια, ο Ολυμπιακός να γίνει μια νέα… Σεβίλλη και από την αβεβαιότητα μιας χρονιάς που πήγαινε από το κακό στο… χειρότερο, να μεγαλουργήσει στο φινάλε της; Μπορεί ο Μεντιλίμπαρ να μετατρέψει μέσα σε ελάχιστες μέρες τους “ερυθρόλευκους” του Πειραιά σε σύγχρονη ποδοσφαιρική μηχανή, όπως το έπραξε ακριβώς πριν από έναν χρόνο με τους ομόχρωμούς τους της Ανδαλουσίας;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5xq2ck237t)

Ο Μεντιλίμπαρ έχει βγάλει στον Ολυμπιακό το... καρμπόν της Σεβίλλης

Ήταν 21 Μαρτίου 2023 όταν ο 62χρονος Βάσκος αντικαθιστούσε τον Χόρχε Σαμπάολι στον πάγκο της Σεβίλλης, με την ισπανική ομάδα να κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό στη La Liga.

Στα πρώτα του πέντε παιχνίδια στο ισπανικό πρωτάθλημα αλλάζει άρδην την εικόνα της μετέπειτα νικήτριας του Europa League, πετυχαίνοντας 4 νίκες (και φέρνοντας μόλις μία ισοπαλία με τη Θέλτα στο “Σάντσεθ Πιθχουάν”), εκ των οποίων οι δύο ήταν τεράστια “διπλά” στις έδρες της Βαλένθια και της Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Στη δε Ευρώπη καθοδηγεί για πρώτη φορά εκτός συνόρων τη Σεβίλλη στα διπλά παιχνίδια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τα προημιτελικά του Europa League και γράφει ιστορία όχι μόνο με μια επική πρόκριση, αλλά και με το θρίαμβο της 20ής Απριλίου όταν φιλοδωρεί με τρία γκολ (3-0) τους “κόκκινους διαβόλους” στην Ιβηρική.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cs1w63egqzjt)

Προς το παρόν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πραγματοποιεί εξίσου εντυπωσιακό ξεκίνημα στον Ολυμπιακό, απειλώντας να φέρει τα… κάτω-πάνω στον Πειραιά και τα πάνω-κάτω στο πρωτάθλημα της Super League.

Το μήνυμα του Μεντιλίμπαρ: "Ακόμη δεν πετύχαμε τίποτα"

Όπως, όμως, επαναλαμβάνει και ο ίδιος διαρκώς στους παίκτες του (το έπραξε ακόμη και μετά την τεσσάρα στην Τούμπα), “ακόμη δεν έχουμε πετύχει τίποτα”. Κι αυτή είναι η αλήθεια! Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών για τον Ολυμπιακό. Ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες του έχουν πραγματοποιήσει τα δύο πρώτα καθοριστικά βήματα ενός απίθανου restart που θα τους διατηρήσει ολοζώντανους στη διεκδίκηση των στόχων τους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Απομένει ένα ακόμη για να κλείσει ο πρώτος κύκλος της “επανάστασης” το βράδυ της Πέμπτης στη Βουδαπέστη στον επαναληπτικό με τη Φερεντσβάρος για τα playoffs του Europa Conference League.

Κι αν στεφθεί κι αυτό με επιτυχία, τότε θα αρχίσουν άπαντες εντός και εκτός Ολυμπιακού να… αναζητούν απάντηση στο ερώτημα που έθεσε το πρωί της Δευτέρας η “Marca” στους αναγνώστες της που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι εστί Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: "Αμφιβάλλει κανείς ότι ο Μεντιλίμπαρ μπορεί να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος;".