Ώρα τελικού στο Ηράκλειο για το Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ των ανδρών με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό πιστούς στο ραντεβού τους και για τον δεύτερο τίτλο της σεζόν μετά το Σούπερ Καπ της Ρόδου όπου οι ερυθρόλευκοι είχαν κατακτήσει διά περιπάτου. Τα πράγματα από τότε όμως έχουν αλλάξει και αν σε αυτό το παιχνίδι υπάρχει φαβορί, αυτό δίνεται τουλάχιστον ο Παναθηναϊκός του Αταμάν με τις διαφορές των ομάδων να είναι πλέον ελάχιστες.

Δύο ομάδες που έχουν εξελιχθεί σε... αδιαπέραστες αμυντικά θα δώσουν ακόμη περισσότερες και ακόμη πιο... άγριες μονομαχίες με φόντο την κούπα. Ο Ολυμπιακός κερδίζει μόνιμα τα τελευταία δύο χρόνια εντός συνόρων και ο Παναθηναϊκός θα έχει έναν λόγο παραπάνω να είναι ακόμη πιο... αγριεμένος. Και οι αντίπαλοι έχουν τα "ατού" τους στην επίθεση όμως με το παιχνίδι να αναμένεται κλειστό, οποιαδήποτε... έξτρα βοήθεια θα τους δώσει το κάτι παραπάνω που χρειάζονται.

Ο Κέντρικ Ναν ορίζει την μοίρα του Παναθηναϊκού στην επίθεση

Η αποστολή του Ναν στον Παναθηναϊκό είναι απλά να έρθει και να... τα πάρει όλα. Με αυτή τη νοοτροπία αγωνίζεται έχοντας και το ελεύθερο από τον προπονητή του να κάνει τα πάντα στο παρκέ. Ο Τόμας Γουόκαπ θα είναι προσκολλημένος πάνω του στο ξεκίνημα όμως μοιάζει βέβαιο πως ο Μπαρτζώκας θα τον αντιμετωπίσει με αλλαγές όταν o πρώην NBAer ξεφύγει από τον Τεξανό (με το ελληνικό διαβατήριο). 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz7kjbiqb7wx)

Αν καταφέρει και κρατήσει τον Ναν χαμηλά, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βρει λύσεις τόσο από τον Γκραντ όσο και από τον Σλούκα. Ο πρώτος μεν αγωνίζεται σαν ρομπότ αλλά επιθετικά δεν μπορεί να κουβαλήσει μια ομάδα μόνος του ενώ ο δεύτερος δεν είναι ακόμη σε καλό φεγγάρι τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση. Ο Αταμάν έχει ανάγκη τον καλό Σλούκα, ο Μπαρτζώκας ξέρει όμως πως θα τον αντιμετωπίσει όπως έκανε και στις υπόλοιπες αναμετρήσεις.

Το γαλλικό δίδυμο στο "5" και η προσαρμογή του Ράιτ που θα κρίνει πολλά για τον Ολυμπιακό

Ο Μουσταφά Φαλ θα αντιμετωπίσει στην ουσία για... δεύτερη φορά όντας σε καλή κατάσταση τον Παναθηναϊκό (μην πούμε πρώτη). Οι μάχες του Γάλλου με τον Λεσόρ κάτω από το καλάθι αναμένονται ομηρικές. Στο ένας εναντίον ενός μοιάζει να έχει πλεονέκτημα το θηρίο του Ολυμπιακού, γι' αυτό και η προσπάθεια στην άμυνα θα είναι συλλογική. Μοιάζει βέβαιο πως από τις αρχικές πεντάδες, ο Αταμάν θα επιλέγει τον παίκτη του Μπραζντέικις για να δίνει βοήθειες στο χαμηλό ποστ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz7lg565u9sh)

Τον Φαλ όμως τον έχει αντιμετωπίσει ξανά ο Παναθηναϊκός όπως αντίστοιχα και τον Μιλουτίνοφ. Αυτόν που δεν έχει αντιμετωπίσει είναι τον Μόουζες Ράιτ. Ο νεοαποκτηθής σέντερ των Πειραιωτών είναι ένας παράγοντας που αναμένεται να κρίνει πολλά καθώς θα πέσει και πάνω στον Λεσόρ και πάνω στον Κώστα Αντετοκούνμπο. Αν καταφέρει και δώσει τις βοήθειες που χρειάζεται η ομάδα του σε άμυνα, ριμπάουντ και τελειώματα φάσεων, τότε το πλεονέκτημα στο "5" θα είναι ολίγον τι... πιο ερυθρόλευκης απόχρωσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz6prijbpn9l)

Η λιθουανική μονομαχία Γκριγκόνις - Μπραζντέικις και ο Κάνααν που μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος του Ναν

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Και η απώλεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η ικανότητα του Αμερικανού να ηρεμεί και να οργανώνει τις επιθέσεις της "second unit" του Ολυμπιακού είναι εμφανέστατη. Πλέον, Μήτρου-Λονγκ και Λαρεντζάκης θα πρέπει να είναι πολύ πιο συγκεντρωμένοι στις επιλογές τους όταν ο Γουόκαπ ξεκουράζεται και να αποφύγουν τα λάθη που θα δώσουν εύκολους πόντους στον Παναθηναϊκό.

Με τον Μπραζντέικις αντί του Γουίλιαμς-Γκος, η φιλοσοφία θα αλλάξει ως ένα βαθμό καθώς θα υπάρχει υπεροχή σε μέγεθος στο δεύτερο ροτέισιον με Παπανικολάου και Πετρούσεφ στα φόργουορντ. Ο Μπραζντέικις θα είναι στην αρχική πεντάδα και θα κλειδώσει πάνω στον Γκριγκόνις σε μια λιθουανική μονομαχία που θα κρίνει πράγματα, καθώς ο Γκριγκόνις είναι ο δεύτερος πόλος της πράσινης επίθεσης μαζί με τον Μήτογλου, ο οποίος θα δίνει τις δικές του μάχες με τον Πίτερς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz7hjque3cfl)

Η μεγαλύτερη διαφορά των δύο ομάδων, όμως, από τη στιγμή που ο Κέντρικ Ναν φόρεσε τα πράσινα, είναι αυτή. Ότι ο Εργκίν Αταμάν έχει έναν παίκτη στη φαρέτρα του που ανεξαρτήτως πως θα πηγαίνει το παιχνίδι, θα πάρει την μπάλα και θα την βάλει στο καλάθι. Αυτό ο Ολυμπιακός το περιμένει από τον Κάνααν και ο Αμερικανός έχει πολύ καιρό να παίξει καλά απέναντι στον Παναθηναϊκό. Αν ο Κάνααν βρει ρυθμό, τότε το πλεονέκτημα των "πράσινων" αυτόματα μειώνεται και ο τελικός θα ισορροπεί σε... τεντωμένο σκοινί.