Ύστερα από 13 χρόνια, δηλαδή το 2011 και τη Σαγκάη, η εθνική ομάδα πόλο Γυναικών της Ελλάδος προκρίθηκε σε ημιτελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, δίνοντας ένα μάθημα στην Ιταλία, 14-12, που ήθελε εκδίκηση, στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ντόχα. Η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου θα παίξει στον ημιτελικό με την Ουγγαρία, την οποία νίκησε στην πρεμιέρα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Αϊντχόφεν. Οι Μαγυάρες, σε ματς-κόσμημα που κρίθηκε στα πέναλτι, εκθρόνισαν την Ολλανδία του Ευάγγελου Δουδέση. 

Η Εθνική έστειλε για δεύτερη φορά στο καναβάτσο τα "σετερόσα" , αφού τα νίκησε ένα μήνα μετά το μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού, παιχνιδιού που έδινε το ολυμπιακό εισιτήριο. 

Στον άλλον ημιτελικό, οι ΗΠΑ, που νίκησαν 10-9 την Αυστραλία σε παιχνίδι που προηγήθηκαν 10-4, θα παίξουν με την Ισπανία, η οποία νίκησε 12-8 τον Καναδά

Ιταλία-Ελλάδα: Η προβοκάτσια με την Ξενάκη και η ευστοχία της Νίνου  

Η Εθνική ξεκίνησε εκπληκτικά το παιχνίδι, που σημαίνει ότι από την πρώτη φάση έβγαλε ένταση και συγκέντρωση, με μία αντίπαλο επί της οποίας ήξερε ότι υπερέχει τουλάχιστον σε ατομική ποιότητα. Αυτό κατέστη σαφές με τη σιγουριά που τελείωσαν οι Μαργαρίτα, Βάσω Πλευρίτου και Ειρήνη Νίνου στο πρώτο οκτάλεπτο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz39cvdgzv09)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3arevf458h)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3b15t3m2x5)

Αμέσως δόθηκε το στίγμα, με την Ιταλία να κυνηγά στο σκορ, παρ' ότι κάθε επίθεσή της εξελισσόταν σε πλεονέκτημα, αφού ποινές μοιράζονταν αφειδώς. Η Ελλάδα διατηρούσε το προβάδισμα, με την Ειρήνη Νίνου να ηγείται της προσπάθειας στη μεγαλύτερη βραδιά της με τη "γαλανόλευκη", αφού έστελνε την μπάλα σε σημεία που... ενέτειναν το γεωμετρικό παράδοξο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3b3czrqtx5)
Καίριο σημείο στο παιχνίδι ήταν το 1'59'' πριν τη λήξη του ημιχρόνου, με τη Σοφία Τζουστίνι να ενεργεί ως προβοκάτορας όταν είδε πως δεν είχε τύχη να την κόψει, και όχι απλώς της έκανε πέναλτι, αλλά τη βύθισε στο σημείο που η Ελληνίδα φουνταριστή, η οποία αποβλήθηκε με αντικατάσταση και στο παιχνίδι των ομίλων με την Κίνα, άπλωσε το χέρι της αγανακτισμένη. Το challenge στον VAR έδειξε την κίνηση του χεριού και την ακαριαία αποφυγή του προσώπου και η ποινή έγινε αναπόφευκτη, για βιαιοπραγία. 

Μάλιστα, ήταν ακόμα πιο δύσκολη η περίπτωση αφού η Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη είχε δεχθεί δύο ποινές, αλλά η Αλεξία Καμμένου προστάτευσε μαεστρικά την παίκτριά της, η οποία υπήρξε πολιορκητικός κριός στο τελευταίο οκτάλεπτο, κερδίζοντας δύο πέναλτι -το ένα έχασε η Νικόλ Ελευθεριάδου το άλλο έβαλε η Νίνου- και δίνοντας λύση σε πολύπλοκα σημεία. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3b4ujtyiht)

Η Εθνική δεν απειλήθηκε ποτέ πραγματικά, παρ' ότι η Ιταλία έπαιξε 17 (!) επιθέσεις στην παίκτρια παραπάνω. Δεν έφτασε το παιχνίδι στο ένα γκολ διαφορά, σε καμία στιγμή, αν και φυσικά τέτοιο παιχνίδι είναι πραγματικός ψυχοβγάλτης. Κράτησε το προβάδισμά της, βρήκε γκολ που έκοψαν τα ιταλικά πόδια, το 11-7 της Μαργαρίτας Πλευρίτου στο τελευταίο δευτερόλεπτο της τρίτης περιόδου με καραμπόλα και το 12-9 της Νίνου με 4'40'' για τη λήξη και προσυπέγραψαν μια ένδοξη πρόκριση. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3bim6fhl4h)

Η Ιταλία είναι στα παιχνίδια κατάταξης για τις θέσεις 5-8, οι οποίες κρύβουν ένα ολυμπιακό εισιτήριο. Η Ουγγαρία "έδεσε" την πρόκρισή της για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι και Ιταλία και Καναδάς, ουσιαστικά, θα τεθούν αντιμέτωπες. Αυστραλία και Ολλανδία έχουν ήδη προκριθεί, ως εκ τούτου θα εξαρτηθεί είτε από μεταξύ τους παιχνίδι είτε από το πλασάρισμα. Η Ολλανδία θα παίξει με την Ιταλία και η Αυστραλία με τον Καναδά για να κριθεί ποιες θα πάνε στο παιχνίδι της πέμπτης θέσης. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3bl6q0s1ip)

Τα οκτάλεπτα: 0-3, 3-4, 4-4, 5-3

Ιταλία (Κ. Σίλιπο): Κοντορέλι, Ταμπάνι 2, Γκαλάρντι, Αβένιο 1, Τζουστίνι 1, Μπετίνι 2, Πικότσι 2, Μπιανκόνι 1, Παλμιέρι, Μαρλέτα, Κοτσέρε, Βιακάβα, Μπανκέλι.

Ελλάδα (Αλ. Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου 2, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου, Μαργαρίτα Πλευρίτου 2, Ξενάκη, Ασημάκη, Πάτρα 1, Νίνου 5, Βασιλική Πλευρίτου 2, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σταματοπούλου.