Μισούν και οι τρεις τον πόλεμο, λατρεύουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 και την ξιφασκία, είναι από τη Ρωσία και βρίσκονται στις ΗΠΑ με την ελπίδα το καλοκαίρι να είναι παρόντες στο Παρίσι 2024. Ο Σεργκέι Μπίντα και η Βιολέτα Χράπινα που είναι ζευγάρι και ο Κoνσταντίν Λοχάνοφ είναι οι τρεις ξιφομάχοι που διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν και έχουν πλέον εγκαταλείψει. Διόλου τυχαίοι και οι τρεις.

Ο 30χρονος Σεργκέι, Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη το 2019 και το 2020, τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο ομαδικό επέ και ασημένιος Ολυμπιονίκης επίσης στο ομαδικό επέ το 2021. Η 29χρονη Βιολέτα, πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό επέ, στο Παγκόσμιο το 2019 και πήρε μέρος τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο 25χρονοις Κονσταντίν ήταν δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εφήβων στο σαμπρέ και πήρε μέρος και αυτός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Μένουν και οι τρεις στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Η ζωή του γεννημένου στο Καζακστάν Λοχάνοφ, άλλαξε μέσα σε μια νύχτα. Τότε που τα πρώτα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία. Βρισκόταν στη Γερμανία, υποβαλλόμενος σε επέμβαση στο ισχίο του. Λίγα λεπτά αφότου ξύπνησε, από το χειρουργείο, ενημερώθηκε και αποφάσισε να μην επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία.

No Entry! Bida Is A Fortress!! ⚔️⛔️⚔️| S BIDA v Y RAMIREZ 🇺🇸 Tokyo Olympics T32 Fencing Epee

Όταν ρωτήθηκε από την Deutsche Welle για τη συγκεκριμένη επιλογή, εξήγησε τους δύο λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή. Η μία ήταν ο ζεστός καιρός. Η δεύτερη κάτι που θεωρεί πολύ πιο σημαντικό. «Δεν μου αρέσει η αίσθηση ότι δεν μπορείς να πεις τίποτα», εξήγησε: «Μπορείς να μείνεις στη χώρα ακόμα κι αν δεν υποστηρίζεις τον πόλεμο. Αλλά πρέπει να μείνεις ήσυχος. Δεν μπορείς καν να μιλήσεις με τους φίλους σου γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως είναι υπέρ του πολέμου και τότε μπορεί να σε αναφέρουν. Είναι η αίσθηση ότι δεν είσαι ελεύθερος».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο οργισμένος πεθερός και η σύζυγος

O Λοχάνοφ θεωρείται πλέον προδότης στη Ρωσία. Όταν αποκαλύφθηκε δημόσια ότι είχε φύγει από τη χώρα, ο Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ, ο σημερινός επικεφαλής της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρώην πεθερός του, είπε για την κόρη του οργισμένος ότι «η αγάπη της για την πατρίδα της επέτρεψε να μην μοιραστεί τη θλιβερή μοίρα των φοβισμένων εραστών του φραπέ βατόμουρου», αναφερόμενος σε ένα γλύκισμα των αμερικανικών Starbucks. Η σύζυγος του Λοχάνοφ ήταν η Σοφία Ποζντνιάκοβα, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία στους Αγώνες του Τόκιο το 2021. Ο Κονσταντίν και η Σοφία, συμφώνησαν να χωρίσουν και από τότε δεν ξαναμίλησαν.  

Kazan 2021 SWE - L64 - Khrapina RUS v K Hurley USA

Ο πρώην πεθερός του, πάντως είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Λοχάνοφ θα πρέπει να προσέχει να μην πνιγεί από τα «γλυκά μπισκότα» που του προσφέρουν, με τον ξιφομάχο να εκλαμβάνει τα συγκεκριμένα σχόλια ως «απλά αστεία» και να δηλώνει ότι δεν ανησυχεί μήπως τον κυνηγήσουν Ρώσοι κατάσκοποι.

Εκεί στις ακτές της Καλιφόρνια, ο Σεργκέι και η Βιολέτα Μπίντα χτίζουν επίσης μια νέα ζωή, αφού εγκατέλειψαν τη Ρωσία τον Μάιο του 2023. Δεν αναφέρουν ποτέ τις λεπτομέρειες της αναχώρησής τους για λόγους ασφαλείας.

Αντί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταζητούμενοι για εγκατάλειψη

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, οι τρεις ξιφομάχοι εντάχθηκαν σε λίστα καταζητούμενων από το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. Αν αι παραμένει ασαφές ποιον ακριβώς νόμο παραβίασαν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αντιμετωπίζουν ποινή 10ετούς φυλάκισης εάν ποτέ επιστρέψουν στη Ρωσία.

Το πιο πιθανό είναι ότι κατηγορούνται για εγκατάλειψη κρατικά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, οι οποίες συνδέονταν με τις ομάδες τους. Ο Σεργκέι για παράδειγμα ήταν μέλος της Ντιναμό Μόσχας, δηλαδή της ομάδας της αστυνομίας, ενώ η Βιολέτα, που περιμένει το πρώτο τους παιδί τον Μάρτιο, ήταν μέλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της ομάδας του στρατού. 

Ex-Russian Fencer Wins US Nationals Without Breaking a Sweat [Konstantin Lokhanov]

Τους τρεις ξιφομάχους εκπροσωπεί ο Τζακ Βίνερ, ένας δικηγόρος και πρώην ξιφομάχος. Ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα, ένα μόνο από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν για να μπορέσουν να αγωνιστούν ως Αμερικανοί στο Παρίσι. Πρόσφατα σε μια επιστολή του προς τα μέλη του Κονγκρέσου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Ξιφασκίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USFA), Φιλ Άντριους ανέφερε: «Και οι τρεις τους έχουν κάνει θυσίες με μεγάλο προσωπικό κόστος και έχουν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο για να μπορέσουν να εκπροσωπήσουν το έθνος μας».

Ο Κονσταντίν, ο Σεργκέι και η Βιολέτα έχουν εξασφαλίσει και την υποστήριξη της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόλις αυτό έγινε γνωστό, ο Σεργκέι Μαλίνκοβιτς, πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος «Κομμουνιστές της Ρωσίας», έστειλε στον Σεργκέι ένα πορτρέτο του Λέον Τρότσκι, σύμφωνα με είδηση πoυ μετέδωσε και η Pravda. Ο Τρότσκι είχε απελαθεί από την τότε ΕΣΣΔ, του είχε επίσης αφαιρεθεί η σοβιετική υπηκοότητα και τελικά δολοφονήθηκε από σοβιετικό πράκτορα στο Μεξικό το 1940. Ο Μαλίνκοβιτς σημείωσε: «όλοι ξέρουν πώς τελείωσε». Ο βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιτάλι Μιλόνοφ αποκάλεσε τους ξιφομάχους «δειλούς, προδότες και αποστάτες» και «πολιτικά κουρέλια». Η Pravda, αναφερόμενη στρις αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων, τόνισε: «Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η προπαγανδιστική αξία του αθλητισμού, αλλά οι «αποστάτες» επηρεάζουν σίγουρα την κοινή γνώμη».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".