Τα μετάλλια για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, θα έχουν τμήματα από το σύμβολο της πρωτεύουσας της Γαλλίας, τον Πύργο του Άιφελ.

Οι διοργανωτές εξήγησαν ότι θα έχουν εξάγωνα τμήματα που έχουν σφυρηλατηθεί από παλιοσίδερα του μνημείου. «Είναι η ευκαιρία για τους αθλητές να φέρουν μαζί τους ένα κομμάτι του Παρισιού», δήλωσε ο Τιερί Ρεμπούλ, δημιουργικός διευθυντής του Παρίσι 2024.

2024 Paris Olympics reveal their new medal design



Πρόκειται για τμήματα από τις σιδερένιες δοκούς και άλλα μέρη του Πύργου του Άιφελ που αντικαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων. Όλα αυτά τα μεταλλικά τμήματα ήταν αποθηκευμένα για χρόνια σε μια αποθήκη σε μυστική τοποθεσία.


The Paris Olympics medals are monumental: They're made with metal chunks from the Eiffel Tower


Το σχήμα με τις έξι γωνίες συμβολίζει τη Γαλλία, την οποία οι Γάλλοι αποκαλούν «Εξάγωνο» λόγω του σχήματός της στον χάρτη.



Τα μετάλλια σχεδίασε γαλλική εταιρεία πολυτελών κοσμημάτων με έδρα το Παρίσι ενώ θα παραχθούν από το νομισματοκοπείο της Γαλλίας, σε 5.084 κομμάτια.

Στο πίσω μέρος των Ολυμπιακών μεταλλίων απεικονίζεται, όπως πάντα, η θεά Νίκη να ορμά προς τα εμπρός, με την Ακρόπολη στη μία πλευρά και τον Πύργο του Άιφελ στην άλλη.

Τα μετάλλια για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάζουν μια άποψη του Πύργου του Άιφελ από κάτω και φέρουν τη σφραγίδα Παρίσι 2024 σε γραφή Μπράιγ - ως φόρο τιμής στον Γάλλο Λουί Μπράιγ, ο οποίος εφηύρε το σύστημα ανάγνωσης και γραφής για άτομα με προβλήματα όρασης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, ενώ οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.