Πάνω από την ΑΕΚ, την οποία υποδέχεται στην Τούμπα την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, στις 20:00, παραμένει στη βαθμολογία ο ΠΑΟΚ ύστερα από τη νίκη 2-0 στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, στο ματς για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. Οι παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν παράτησαν ποτέ το παιχνίδι και με δύο αλλαγές του Λουτσέσκου, τον Σαμάτα και τον Σβαμπ, να συνεργάζονται βρήκαν τη λύση του περιστεριώτικου κουίζ 89', ενώ ο Κωνσταντέλιας, ύστερα από λάθος του Τσιντώτα, έβαλε την υπογραφή του. Οι παίκτες δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, έχοντας και δύο δοκάρια, ενώ με τα δύο γκολ που σημείωσαν (και έφτασαν συνολικά τα 97 για τη σεζόν), σκόραραν για 13ο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος. Τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ δεν σκόραρε, ήταν στην ήττα από την ΑΕΚ, 2-0, για την 9η αγωνιστική, στις 30 Οκτωβρίου. 

Ο ΠΑΟΚ έκανε δύο τελικές εντός εστίας στο παιχνίδι, από τις συνολικά 17, και αυτές ήταν τα δύο γκολ που πέτυχε. Ο Ατρόμητος παραμένει στους 23 βαθμούς, έξι λιγότερους από τον έβδομο Αστέρα Τρίπολης. Αυτή ήταν, για το "δικέφαλο του Βορρά", η 11η στα 12 τελευταία παιχνίδια του στη Super League. 


Ατρόμητος-ΠΑΟΚ: Φεστιβάλ τελικών εκτός εστίας, δύο δοκάρια και... ακάλυπτη παλάμη


Απατηλό ήταν το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου μεταξύ του Ατρόμητου και του ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι έγερνε τόσο πολύ από τη μία πλευρά, που η Θέμιδα θα θύμωνε αν έβλεπε τη ζυγαριά της να ρέπει προς την πλευρά του "δικέφαλου του Βορρά", αλλά αυτό να μη μετουσιώνεται σε ένα υπαρκτό προβάδισμα. Θα μπορούσε, αλλά η... παλάμη του Μαγκομέντ Οζντόεφ ήταν ακάλυπτη στη φάση του 41', όταν ο Ρώσος σκόραρε με το κεφάλι ύστερα από εκτέλεση φάουλ. Στον VAR πήρε τέσσερα λεπτά να φτιάξει τις γραμμές και να αποφανθεί ότι το χέρι του 31χρονου από το Γκρόζνι, ο οποίος ακόμη δεν έχει σκοράρει στο δεύτερο γύρο της Super League, βρισκόταν μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό του Ατρόμητου. 


atromitos_paok_var_super_league


Ο ΠΑΟΚ ήταν κατά πολύ ανώτερος του Ατρόμητου σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, με τον Κοτάρσκι ενδεχομένως να αναρωτιέται αν έπρεπε να βρίσκεται ως θεατής στο παιχνίδι, αφού έγινε εκ νέου κεκλεισμένων των θυρών. Ο "δικέφαλος" είχε λειτουργικότητα παντού, με Μπάμπα και Μεϊτέ να κάνουν τα τρεξίματά τους στο κέντρο και να δίνουν εύρυθμη λειτουργία στις επιθέσεις του "δικεφάλου". Ακόμα και στην τελευταία φάση των καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο είχε ευκαιρία ο ΠΑΟΚ, όταν ο Τσακμάκης πρόλαβε τον Μπράντον Τόμας, αναγκάζοντάς τον να στείλει την μπάλα άουτ και να δεχθεί την κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία. 

Ό,τι έγινε στο πρώτο 45λεπτο απέδωσε ανάγλυφα η δύναμη των αριθμών: 0-9 τελικές προσπάθειες. Εκπληκτικό είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν... σημάδεψε εστία, αφού είχε δύο δοκάρια, τα οποία χρεώνονται εκτός εστίας. Ο Ατρόμητος έβγαινε σποραδικά από την περιοχή του, ενώ οι επιθέσεις του, με την εξαίρεση μίας στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, σταματούσαν αρκετά πριν την περιοχή των φιλοξενούμενων. Ο ΠΑΟΚ είχε δοκάρι στο 5', με τον Τάισον, ο οποίος έδειξε ξανά για ποιο λόγο είναι ο εγκέφαλος του παιχνιδιού του πρωτοπόρου του πρωταθλήματος, να βρίσκει τον Τόμας και εκείνον να σουτάρει στο δοκάρι. Ο Σάστρε, που μπήκε ως προωθημένος στην περιοχή, σούταρε άουτ, αν και ο Τσιντώτας ήταν εντελώς εκτός θέσης, λόγω της πρώτιστης προσπάθειάς του να αποκρούσει. 

Ο Μεϊτέ απείλησε στο 7' με κεφαλιά, η οποία ήταν περισσότερο πάσα και την μπλόκαρε ο Τσιντώτας και ο λογαριασμός άρχισε να... χάνεται: Μπάμπα στο 15' και το 31', Τάισον στο 21', με σουτ στο αριστερό δοκάρι, και το 27', Ζίβκοβιτς στο 37', με τον Σέρβο ένα λεπτό πριν να κόβεται από τον Αθανασίου, με τη φάση να τσεκάρεται στον VAR για πέναλτι. 

Απύθμενη πίεση 


Ο Ατρόμητος ήξερε και τι είχε να αντιμετωπίσει στο δεύτερο ημίχρονο. Φωνή ανθρώπου από το τεχνικό επιτελείο του Σάσα Ίλιτς ακουγόταν σε όλο το... Περιστέρι, την ώρα που ο ΠΑΟΚ αύξανε την πίεση σε σημείο που πολύ νωρίς, μόλις από το 50' και έπειτα, είχε περικυκλώσει τον Ατρόμητο λες και ήταν το ματς στο 85'. Για να το κάνει αυτό, βασίστηκε και στα τρεξίματα του Τάισον, ο οποίος σε δύο περιπτώσεις, ειδικά σε εκείνη του 51' όταν εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά και βρέθηκε στα αριστερά για το ένας εναντίον ενός με τον Γιουμπιτάνα, αλλά και σε αυτήν του 57' όταν έπαιξε... δεξιός αμυντικός για να κοντράρει την πάσα του Ντιρξ, έδειξε το ανεξάντλητο της αθλητικής φύσης του. 

Από την άλλη μεριά, ο ανταρτοπόλεμος καλά κρατούσε. Ο Λούκας Ασεβέδο έκανε μεγαλειώδες ματς ανασταλτικά, με συνεχείς επεμβάσεις -στο 65' σταμάτησε τον Γιάννη Κωνσταντέλια πριν βρεθεί απέναντι στον Τσιντώτα- και χρειάζονταν εμπνεύσεις όπως η πάσα του Τάισον στον Ζίβκοβιτς, στο 54', η οποία κατέληξε σε πλασέ του Μπράντον Τόμας εκτός, για να διασπαστεί η άμυνα του Ατρόμητου. 

Η προσήλωση στο αμυντικό σχέδιο γινόταν ολοένα και ισχυρότερη όσο ο χρόνος κυλούσε, τέτοιος ήταν ο δείκτης δυσκολίας που ο Τσιντώτας, σε δύο περιπτώσεις, έδιωξε την μπάλα με τις γροθιές αντί να την μπλοκάρει, κάτι που έδειξε την κατάσταση έντασης που βρισκόταν ο Ατρόμητος. Πάντως, το σχέδιο πέτυχε, αφού ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερνε να γίνει άμεσα απειλητικός και έψαχνε τις ευκαιρίες του γυρίζοντας την μπάλα έξω από την περιοχή των γηπεδούχων, κάτι που κατέληγε σε ελαφρώς βεβιασμένες προσπάθειες. Ο Ίλιτς γέμισε όλους τους χώρους στον άξονα και πλησίον, με αποτέλεσμα η μπάλα να μην περνάει με τίποτα ορθολογικά στην περιοχή του Ατρόμητου. Συγχρόνως, ήθελε να εκμεταλλευτεί τον ανοιχτό χώρο, κάτι που δεν κατάφερε. 

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να προσπαθεί, αλλά, κατά το σύνηθες, ένα σουτ του Τάισον πέρασε εκτός στο 81'. 

Αφέλεια που κόστισε 

Από κάποιο σημείο και έπειτα, η αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ ματαιοπονούσε υπερίσχυσε. Ωστόσο, μπορούσε να διαπιστώσει κάποιος ότι οι παίκτες του Λουτσέσκου δεν το θεωρούσαν. Στο 88' κέρδισε κόρνερ. Ο Κωνσταντέλιας σχεδόν... πέταξε προς τη γωνία και το έπαιξε πλασαριστά με τον Τάισον, ενώ ο Ατρόμητος προσπαθούσε να οργανώσει την άμυνά του. Ο Βραζιλιάνος έκανε τη σέντρα και ο Σαμάτα, που μπήκε ως αλλαγή, έκανε πρώτη επαφή με την μπάλα προκειμένου να απειλήσει και δεύτερη για να πασάρει στον... Σβαμπ, που πλάσαρε για το γκολ της λύτρωσης στο 89'. 

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Τσιντώτας, υποδεχόμενος απόκρουση εκ του μακρόθεν από τον Κεντζιόρα, πάσαρε στον... Κωνσταντέλια, που με γλυκό σουτ από μακριά προσυπέγραψε μια νίκη που δείχνει το μέταλλο πρωταθλητή που διαθέτει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έφτασε τους 50 βαθμούς και, απέναντι στην ΑΕΚ, σε αναμέτρηση γιγάντων, θα έχει την ευκαιρία να πάρει σοβαρό προβάδισμα και για τα playoff. 


Ατρόμητος (Σ. Ίλιτς): Τσιντώτας, Ντε Μποκ, Τσακμάκης, Ασεβέδο, Αθανασίου, Κούντε (69' Φριτζόνσον), Γιουμπιτάνα (62' Έντερ), Ρομπάιγ (77' Κούεν), Έρλινγκμαρκ, Ντιρξ (62' Βαλένσια), Βέργος (77' Ανγκέλσκι).

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε, Κεντζιόρα, Κουλιέρακης, Μπάμπα, Μεϊτέ, Οζντόεφ (77' Σβαμπ), Μουργκ (60' Κωνσταντέλιας), Ζίβκοβιτς (72' Οζντόεφ), Τάισον, Τόμας (60' Σαμάτα).