Η οδυνηρή ήττα του Παναθηναϊκού AKTOR στο Κάουνας σε συνδυασμό με τη νίκη-χρυσάφι του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν στο Μόναχο, ήρθε να θυμίσει σε όλους πόσο απρόβλεπτη και ανατρεπτική είναι η φετινή Euroleague. Σκεφτείτε απλά τους ύμνους που αφιερώνονται τις τελευταίες εβδομάδες (και δικαιολογημένα) στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν, αναλογιστείτε το σκεπτικισμό που συνοδεύει τους “ερυθρόλευκους” σχεδόν σε κάθε φετινή τους εμφάνιση και μετά… ρίξτε απλά μια ματιά στη βαθμολογία: Μόλις μία νίκη χωρίζει πλέον τους δύο “αιώνιους”, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται, μάλιστα, το Μάρτιο τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και έχοντας ήδη κερδίσει στο ΟΑΚΑ να τον προσπερνά σε περίπτωση που οι δύο ελληνικές ομάδες ισοβαθμήσουν στο φινάλε της regular season της Euroleague.

Οι πιθανότητες “εμφυλίου” Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στα playoffs της Euroleague

Κρατήστε το, αυτό το τελευταίο ενδεχομένο γιατί όσο κυλά η κανονική περίοδος προς την ολοκλήρωσή της, η πιθανότητα να δούμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να τίθενται αντιμέτωποι στα playoffs της Euroleague αντί να εξασθενεί, ισχυροποιείται.
Με την ολοκλήρωση της 25ης αγωνιστικής οι “αιώνιοι” κινούνται στα όρια της εξάδας (4ος ο Παναθηναϊκός, 7ος ο Ολυμπιακός) με τις ισορροπίες, όμως, να είναι εξαιρετικά λεπτές.
Ένα πιθανό συναπάντημα των ελληνικών ομάδων στα ζευγαρώματα του τρίτου με τον έκτο της βαθμολογίας, ή του τέταρτου με τον πέμπτο μόνο απίθανο δεν θεωρείται με τα σημερινά δεδομένα.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι “πρεσβευτές” μας δεν… τρέχουν μόνοι τους στη διοργάνωση. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός κι ακόμη και ομάδες όπως η Ζάλγκιρις που μοιάζει απίθανο να προλάβουν την είσοδο στο play-in tournament είναι ικανές να κάνουν μεγάλες ζημιές. Ο Παναθηναϊκός το κατάλαβε από την καλή και… την ανάποδη στο Κάουνας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyuux3xld2rd)


Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού: Ψάχνει για μεγάλα διπλά

Μετρώντας ήδη 15 νίκες, ο Παναθηναϊκός καλείται αρχικά να υπερασπιστεί την έδρα του, στα επόμενα εννέα παιχνίδια μέχρι το τέλος της regular season. Οι «πράσινοι» υποδέχονται στο ΟΑΚΑ κατά σειρά Φενερμπαχτσέ, Βιλερμπάν, Μπαρτσελόνα, Άλμπα και οποιαδήποτε ήττα σ’ αυτούς τους αγώνες μοιάζει απαγορευτική. Όπως είπε, όμως, ο Εργκίν Αταμάν το “κλειδί” για το τελικό πλασάρισμα του Παναθηναϊκού στην εξάδα ή ακόμη και στην τετράδα βρίσκεται μακριά από την Αθήνα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyuutf6b47ip)

Που έχουν να ταξιδέψουν οι “πράσινοι”; Σε Μαδρίτη, Βελιγράδι, Μπολόνια, Μόναχο και λίγα… χιλιόμετρα νότια στο Φάληρο. Δεν το λες και εύκολο πρόγραμμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού

9/2 Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 
29/2 Ρεάλ – Παναθηναϊκός 
8/3 Παναθηναϊκός – Βιλερμπάν 
14/3 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 
20/3 Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 
22/3 Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 
29/3 Βίρτους – Παναθηναϊκός 
5/4 Μπάγερν – Παναθηναϊκός 
11/4 Παναθηναϊκός – Αλμπα

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού: To καρέ αγώνων που κρίνει τα πάντα

Για τον Ολυμπιακό (που βρίσκεται με ρεκόρ 14-11) ο δρόμος που οδηγεί στην εξασφάλιση απ’ ευθείας παρουσίας στα playoffs της Euroleague ή ακόμη και στο πλεονέκτημα έδρας για τρίτη διαδοχική σεζόν βρίσκεται… μπροστά του.
Τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια που έχουν να δώσουν οι “ερυθρόλευκοι”, ένα πριν τη διακοπή και τρία διαδοχικά μετά θα κρίνουν τη δυναμική που μπορούν να αναπτύξουν οι πρωταθλητές Ελλάδος και να αποδείξουν κατά πόσο η νίκη στο Μόναχο αποτέλεσε πραγματικά το “turning point” της σεζόν, όπως το αποκάλεσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyu2ty2kygo9)

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του δύο κομβικά ταξίδια σε Βαλένθια και Κάουνας και στη συνέχεια υποδέχεται στο ΣΕΦ δύο εκ των βασικών ανταγωνιστών του για την είσοδο στην εξάδα, τη Βίρτους και τον Παναθηναϊκό.
Με 4/4 οι Πειραιώτες θα είναι πλέον αδιαφιλονίκητο φαβορί ακόμη και για το πλεονέκτημα έδρας, με 3/4 θα έχουν κάνει αποφασιστικό βήμα για την εξάδα με οτιδήποτε λιγότερο θα έχουν μπει για τα καλά σε μπελάδες!

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ολυμπιακού

8/2 Βαλένθια – Ολυμπιακός
1/3 Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός
7/3 Ολυμπιακός – Βίρτους
14/3 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
19/3 Εφές – Ολυμπιακός
21/3 Ολυμπιακός – Βιλερμπάν
28/3 Παρτίζαν – Ολυμπιακός
4/4 Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός
12/4 Ολυμπιακός – Φενερμπαχτσέ

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyu2ilbq2cx5)

Απόλυτο φαβορί για την τετράδα η Μονακό

Είπαμε, όμως, οι ελληνικές ομάδες δεν… τρέχουν μόνες τους στην κούρσα για την εξασφάλιση απ’ ευθείας πρόκρισης στα playoffs και πλεονεκτήματος έδρας.
Κι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, υπάρχουν άλλες ομάδες με μεγαλύτερες πιθανότητες να τερματίσουν στις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.
Η μία – δεν το συζητάμε – είναι η Ρεάλ που… έχει χαθεί στον ορίζοντα και δεδομένα θα τερματίσει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.
Η δεύτερη Μπαρτσελόνα με ρεκόρ 17-8 κρατά την τύχη στα χέρια της, παρότι δεν εμπνέει σιγουριά και έχει μια σειρά από πολύ δύσκολα παιχνίδια μέχρι το φινάλε. Αν, πάντως, θέλουμε να ποντάρουμε τα… ρέστα μας σε μια ομάδα που βρίσκεται πιο κοντά από τις υπόλοιπες στην τετράδα, αυτή θα ήταν η Μονακό του Μάικ Τζέιμς.

Οι Γάλλοι έχουν μακράν το πιο βατό πρόγραμμα μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, δίνοντας 5 από τα 9 τους παιχνίδια στο Πριγκιπάτο και μάλιστα χωρίς κανένα από αυτά να θεωρείται ντέρμπι (Βαλένθια, Ερυθρός Αστέρας, Αρμάνι, Ζαλγκίρις, Μπάγερν). Αν δεν “αυτοκτονήσουν” θα δώσουν τη μάχη της πρόκρισης για το final four του Βερολίνου με πλεονέκτημα έδρας.

Οι μάχες διεκδίκησης των εισιτηρίων της πρόκρισης

Αν θέλουμε πάντως να γκρουπάρουμε τις ομάδες σε “ομίλους διεκδίκησης στόχων” (βγάζοντας εκτός συζήτησης τη Ρεάλ), τότε θα καταλήγαμε στο εξής συμπέρασμα:

Πλεονέκτημα έδρας θα διεκδικήσουν τρεις εκ των Μπαρτσελόνα, Βίρτους, Παναθηναϊκού, Μονακό, Φενερμπαχτσέ, Ολυμπιακού.
Απ’ ευθείας πρόκριση στα playoffs θα διεκδικήσουν επίσης οι Βαλένθια, Μπασκόνια, Μακάμπι, Παρτίζαν.
Παρουσία στο play-in tournament θα διεκδικήσουν με λιγότερες πιθανότητες και οι Ερυθρός Αστέρας, Αρμάνι, Ζαλγκίρις, Μπάγερν, Εφές. Αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούμαστε σε ένα φινάλε όπου πλην της ήδη πρώτης Ρεάλ και των αποκλεισμένων Άλμπα, Βιλερμπάν, οι 15 από τις 18 ομάδες της Euroleague… καίγονται για νίκες!