Πρεσβευτής του υπουργείου Υγείας, στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, είναι ο νικητής του 40ού Μαραθωνίου της Αθήνας, Παναγιώτης Καραΐσκος, ο οποίος έχει επικρατήσει, το πιο σημαντικό, αρχικά στη ζωή. Ο Καραΐσκος διένυσε την πορεία από τη σκοτεινή στη φωτεινή πλευρά, από τα ναρκωτικά στην εξάντληση του δρομέα και όλη τη φιλοσοφία που τον περιβάλει και, 11 χρόνια έπειτα από την πρώτη ενασχόλησή του με τον στίβο, στην ηλικία των 24, παραμένει καθαρός και ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Παναγιώτης Καραΐσκος: Έκανα τόσο κόπο να κόψω, γι' αυτό δεν λύγισα


Ο Παναγιώτης Καραΐσκος μίλησε την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, σε μέλη του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ”, ενώ είναι έτομος να πάρει μέρος σε ημερίδα με τίτλο "αθλητισμός, σωματική και ψυχική υγεία", που πρόκειται να γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Μάλιστα, η φιγούρα του ως δρομέα δεσπόζει στην αφίσα για την ημερίδα.


Ο Παναγιώτης Καραΐσκος μιλά στο OPEN Sport για τη μάχη του με τα ναρκωτικά και το τρέξιμο


Ο Καραΐσκος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έγιναν. "Ήταν σημαντικό κομμάτι της θεραπείας μου, στην αρχική της φάση, να γίνει πρώτα το σώμα μου καλά. Όταν άρχισα τον στίβο, το 2013, ήμουν «καθαρός» και έβλεπα τον αθλητισμό ως θεραπεία. Δεν είχα καμία βοήθεια. Για να πάρω παπούτσια δούλευα σεζόν για να βγάλω χρήματα" είπε ο 35χρονος δρομέας μακρινών αποστάσεων, που ομολόγησε ότι ένας από τους λόγους που δεν ξανακύλησε ήταν ότι"έβαζα πάντα στο μυαλό μου πόσο δύσκολο ήταν να «κόψω»", λέει.

Οι αντιδράσεις που πήρε από το μοίρασμα της ιστορίας του ήταν ευεργετικές και για τον ίδιο. Ο Καραΐσκος είπε πως μοιράζεται την εμπειρία του και επειδή θεραπεύεται: "Κι αυτό που πήρα πίσω, από τις αντιδράσεις του κόσμου, ήταν παραπάνω απ΄ ό,τι περίμενα. Είχα πάρα πολλά μηνύματα και δεν κουράζομαι να μοιράζομαι την εμπειρία μου γιατί λειτουργεί θεραπευτικά και για μένα".




"Ο πρωταθλητισμός τελειώνει, ο αθλητισμός όχι"


Μια ιστορία με σημαντικούς συμβολισμούς, τα πρώιμα χρόνια του ως αθλητή, περιέγραψε ο Καραΐσκος, ο οποίος τόνισε πως ο αθλητισμός δεν τελειώνει ποτέ, ανεξαρτήτως αν ο πρωταθλητισμός κάποια στιγμή δεν γίνεται να υφίσταται. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι θέλει να γίνει προπονητής.

"Έχω φύγει όμως πολύ μακριά από τον παλιό Παναγιώτη, έχω τρέξει πολλά χιλιόμετρα μακριά" είπε αρχικά, ενώ μίλησε για τη στιγμή που βίωσε ως εφαλτήριο στην ανακτημένη αξιοπρέπεια, η οποία, κιόλας, ήταν η πρώτη της μάχης: "Την πρώτη μέρα που βγήκα από το κλειστό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ για να πάω σπίτι μου, πήρα το λεωφορείο και πήγα κάθισα κατευθείαν στο πίσω κάθισμα όπου στο παρελθόν ως χρήστης επέλεγα να καθίσω για να «βυθιστώ», φορώντας την κουκούλα μου. Αναρωτήθηκα αμέσως όμως τι κάνω αφού ήμουν πλέον καθαρός και σηκώθηκα και κάθισα στην πρώτη σειρά του λεωφορείου". 


Νικητής του ημιμαραθωνίου Αθήνας ο Παναγιώτης Καραΐσκος |19/3/23|ΕΡΤ


Αθλήτριες στίβου του Ηρακλή, η πρωταθλήτρια μαραθωνοδρόμος και αθλητική ψυχολόγος Ματίνα Νούλα, η "χάλκινη" πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ20 Βασιλική Καλλιμογιάννη, η πρωταθλήτρια στίβου Μαρία Σιούτκα και η υπεύθυνη ακαδημιών Ελεωνόρα Ρωσιάδου, έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση της Πέμπτης, 1 Φεβρουαρίου.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Γ.Σ. Ηρακλής με το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ” συνεχίζονται το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο γήπεδο στίβου των Χορτατζήδων (320μ.) όπου καλούνται όλοι σε μια κοινή προπόνηση με τους αθλητές και αθλήτριες της ομάδας. Θα ακολουθήσει πικ-νικ στο γήπεδο ποδοσφαίρου και όσοι το επιθυμούν, μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν τον αγώνα βόλλει της ομάδας στο Κατσάνειο (18:00).