Μετά την κλήρωση του Euro 2024 στο Αμβούργο στις 2 Δεκεμβρίου και οι 20 ομάδες ποδοσφαίρου που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του Euro, καθώς και η οικοδέσποινα Γερμανία έχουν πλέον επιβεβαιώσει τις πόλεις στις οποίες θα καταλύσουν οι αποστολές τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Από αυτές οποίες θα ταξιδέψουν στα γήπεδα που θα διεξαχθούν οι αγώνες του στη διάρκεια του Euro που ξεκινά στο Μόναχο στις 14 Ιουνίου. Ο στόχος είναι λιγότερες και κυρίως λιγότερο βλαβερές για το περιβάλλον μετακινήσεις.

Η οικοδέσποινα Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα διαμένει στο Χέρτσογκεναουραχ της Βαυαρίας, η κάτοχος του τίτλου Ιταλία επέλεξε τον Ίζερλον στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, ενώ η φιναλίστ του Euro 2020  Αγγλία επέλεξε το Μπλανκενχάιμ στη Θουριγγία. Όλες οι ομάδες θα κάνουν check in τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από τον πρώτο τους αγώνα, με στόχο να παρατείνουν τη διαμονή τους μέχρι τον τελικό, που θα γίνει στο Olympiaastadion του Βερολίνου στις 14 Ιουλίου.

Euro 204 στη Γερμανία και βιωσιμότητα

Έχοντας για πρώτη φορά συμπεριλάβει τη βιωσιμότητα ως κριτήριο στους κανονισμούς του Euro 2024, το πρόγραμμα αγώνων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι ομάδες να παίζουν τους αγώνες της φάσης των ομίλων μόνο σε δύο περιφέρειες, προκειμένου να μειωθούν οι αποστάσεις για τις αποστολές και τους φιλάθλους μεταξύ των πόλεων που φιλοξενούν τους αγώνες. Αυτό ευνοεί τις αποστολές ομάδων του Euro 2024 που ταξιδεύουν με τρένο – που προσφέρεται μέσω συνεργασίας με την Deutsche Bahn – ή με λεωφορείο από τα ξενοδοχεία στους χώρους αγώνων κατά τη φάση των ομίλων, αφήνοντας πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από ό,τι σε προηγούμενα τουρνουά.

Deutsche Bahn brandet ICE zur UEFA EURO 2024™

Euro 2024 με τη Γερμανία να περιμένει ανοιχτές προπονήσεις

Ενώ οι προσδοκίες θα αυξάνονται στις επιλεγμένες τοποθεσίες πριν από την άφιξη των ομάδων, οι ντόπιοι μπορούν να ελπίζουν ότι κάθε ομάδα θα πραγματοποιήσει μια δημόσια προπόνηση πριν από τον πρώτο της αγώνα, δίνοντας στους φιλάθλους την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αστέρια του τουρνουά από κοντά.

Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ

Αλβανία – Κάμεν

Αυστρία – Βερολίνο

Βέλγιο – Λούντβιχσμπουργκ

Κροατία – Νόυρουππιν

Τσεχία – Νόρντερστεντ

Δανία – Φρόιντενσταντ

Αγγλία – Μπλάνκενχαιμ

Γαλλία – Πάντερμπορν

Γερμανία – Χέρτσογκεναουραχ

Ουγγαρία – Βάιλερ ιμ Αλγκεου

Ιταλία – Ίζερλον

Ολλανδία – Βόλφσμπουργκ

Πορτογαλία – Χάρσεβινκελ

Ρουμανία – Βίρτσμπουργκ

Σκωτία – Γκάρμις-Παρτενκίρχεν

Σερβία – Άουγκσμπουργκ

Σλοβακία – Μάιντς

Σλοβενία – Βούπερταλ

Ισπανία – Ντοναουένσιγκεν

Ελβετία – Στουτγάρδη

Τουρκία – Μπάρσινχαουζεν

Αρχικά, η UEFA – μαζί με τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) και το ταξιδιωτικό της πρακτορείο DFB-Reisebüro GmbH και σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς – παρείχε στις εθνικές ομοσπονδίες έναν κατάλογο εγκαταστάσεων ομάδων που προσφέρει στις ομοσπονδίες μια σειρά επιλογών σε κοντινή απόσταση από τους δέκα διοργανωτές πόλεις, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο και ένα προπονητήριο  σταυψηλότερα διεθνή πρότυπα. Σχεδόν όλες οι ομοσπονδίες έχουν επιλέξει μία από αυτές εγκαταστάσεις. Μετά την ολοκλήρωση των play-offs τον Μάρτιο, οι τρεις εναπομείνασες ομάδες –ελπίζουμε και η Ελλάδα-  που θα προκριθούν στην τελική φάση θα μπορούν να επιλέξουν το δικό το στρατόπεδο.