To Euro 2024 είναι ποδόσφαιρο. Για τη Γερμανία είναι και κάτι περισσότερο. Όπως και για κάθε χώρα που έχει διοργανώσει Euro. Είναι και πολιτισμός. Η Γερμανίδα υπουργός Πολιτισμού, Κλαούντια Ροτ πιστεύει ότι η σημασία το Euro 2024 για τη Γερμανία ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Βλέπει το τουρνουά ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάδειξης του πολιτισμού ενός δημοκρατικού έθνους.«Θέλουμε να δείξουμε μια διαφορετική εικόνα της χώρας μας. Μια εικόνα μιας πολύχρωμης, ποικιλόμορφης, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας, μιας δημοκρατικής Γερμανίας», είπε η Ροτ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος τέχνης και πολιτισμού για το τουρνουά στο Βερολίνο.

«Σε αυτούς τους καιρούς, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό», πρόσθεσε.

Euro 2024 και χρηματοδότηση

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεισφέρει με περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ (14,17 εκατομμύρια δολάρια) στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Euro 2024. Το ποδόσφαιρο «φέρνει κοντά τους ανθρώπους και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη», εξήγησε η Ροτ.

Euro 2024, τέχνη και πολιτισμός

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περίπου 300 εκδηλώσεις. «Θέλουμε να ενώσουμε την τέχνη, τον πολιτισμό και το ποδόσφαιρο στο Euro 2024». Με το σύνθημα «Touched by Football», περίπου 60 πολιτιστικοί φορείς σε όλη τη Γερμανία, όπως μουσεία, θέατρα, φεστιβάλ και εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσφέρουν ένα εκτενές υποστηρικτικό πρόγραμμα στο Euro 2024. Οι εκθέσεις, οι συναυλίες και τα κινηματογραφικά έργα γύρω από το θέμα του «ποδοσφαίρου» έχουν σκοπό να φέρουν κοντά τους ανθρώπους και έξω από τα γήπεδα.

Ο διευθυντής του τουρνουά Philipp Lahm τόνισε ότι το πολιτιστικό πρόγραμμα, «το οποίο ξεκινά πολύ πριν από το τουρνουά και έχει απήχηση πολύ πέρα από αυτό», έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ροτ θεωρείται ιδιαίτερη προσωπικότητα της πολιτικής ζωής της Γερμανίας. Θεωρείται η πρώτη Πράσινη Υπουργός Πολιτισμού της χώρας, καθώς στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελέυθερων η ίδια προέρχεται από τους Πράσινους. Θεωρείται σκληρή πολιτικός, με κομματική εμπειρίας, υπέρμαχη θέσεων κόντρα στον Γερμανικό συντηρητισμό, μαχόμενη υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητημάτων μειονοτήτων.