Πλην των δικών της συναπτών επιτυχιών, με τελευταία το χρυσό μετάλλιο στα 10μ. με αεροβόλο και το ασημένιο στα 25μ. με πυροβόλο όπλο στον αγώνα για τη σειρά του Παγκόσμιου Κυπέλλου, που έγινε στο Κάιρο, η Άννα Κορακάκη με κάποιον τρόπο… ξεκλείδωσε την ελληνική σκοποβολή.

Αν κιόλας θέλει κάποιος να το μεταφέρει σε ήχο, μπορεί να ακούσει το κλικ που κάνει ο κόκορας, όταν ενεργοποιείται η θαλάμη με τη σφαίρα, η οποία, όχι μόνο δεν είναι απειλητική αλλά, μπορεί να οδηγήσει στην ολυμπιακή δόξα.

Η Άννα Κορακάκη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, προσγειώθηκε στην ελληνική πραγματικότητα. Οι λίγοι μυημένοι στα της σκοποβολής αναγνώριζαν την ποιότητά της και ενδεχομένως να πρόσμεναν μια ολυμπιακή επιτυχία, παρ’ όλα αυτά ήταν απροσδόκητο. Όχι, μόνο, υπό την έννοια των δύο μεταλλίων που κατέκτησε, κάτι που την έκανε την πρώτη Ελληνίδα που τα καταφέρνει αλλά και για το γεγονός πως, παρά τα δικά της παράπονα για την κάλυψη που είχε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η επιτυχία της… φθινοπώριασε, ξεχειμώνιασε, έφτασε την άνοιξη και το επόμενο καλοκαίρι και την κατέστησε συνείδηση στην αθλητική πραγματικότητα. Η Κορακάκη δεν κάνει… εποχιακό άθλημα, όπως άλλωστε ουδείς από τους Έλληνες αθλητές που προορίζονται για να πρωταγωνιστούν στις σημαντικές διοργανώσεις οι οποίες γίνονται κατά κανόνα καλοκαίρι. Αλλά και από τους... άλλους, εκείνους που είναι χαρούμενοι απλώς να είναι εκεί. 





Έτσι ήρθαν τα δύο ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν. Παίρνει μέρος σε Grand Prix, σε αγώνες της σειράς Παγκόσμιου Κυπέλλου, όπως ήταν αυτός στο Κάιρο, που κατέκτησε άλλα δύο μετάλλια, στα 10χλμ. αεροβόλου το χρυσό και στα 25χλμ. πυροβόλου το ασημένιο. Ειδικά το δεύτερο, στην παρούσα φάση, είναι πιο σημαντικό από το πρώτο, καθώς πρόκειται για αποτέλεσμα που της δίνει πόντους ώστε, με αντίστοιχη επιτυχία σε άλλους αγώνες της σειράς, να εξασφαλίσει την πρόκρισή της και στα 25μ. στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι και να φτάσει για τρίτη φορά στη μεγαλύτερη διοργάνωση του αθλητικού κόσμου και στο συναρπαστικότερο φεστιβάλ του ανθρώπινου είδους, και στα δύο αγωνίσματα που θα μπορέσει να διεκδικήσει μετάλλιο.

Άννα Κορακάκη: Η κοσμοθεωρία και οι επίγονοι

Για την Κορακάκη, το φαινομενικό είναι ότι υπάρχουν απαιτήσεις από ανθρώπους που πριν από οκτώ χρόνια δεν ήξεραν καν την ύπαρξή της. Και αυτό συμβαίνει ενώ τον υπόλοιπο χρόνο δεν ασχολούνται. Η ίδια, έχοντας δείξει ανά στιγμές το ταμπεραμέντο της, αλλά και έχοντας περάσει μια περιπέτεια από εκείνες που ακόμα κι αν το δερματικό πρόβλημα περνάει, αφήνουν το ψυχικό αποτύπωμά τους. Ήταν πριν το Τόκιο που έπεσε θύμα της ασύλληπτης ψυχολογικής βίας που της άσκησε ένας στόκερ. Δεν το αποκάλυψε πριν συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς, πιθανότατα επειδή δεν ήθελε να γίνει αποδέκτρια οίκτου ή να χρησιμοποιήσει δικαιολογίες για όποια αποτυχία.


Όχι πως χρωστάει σε κάποιον, αλλά η Δραμινή πήρε την έκτη θέση τόσο στα 10μ. αεροβόλο όσο και στα 25μ. πυροβόλο. Για να τεθεί απλά, αν δεν υπήρχαν οι Ολυμπιακοί του Ρίο και πήγαινε απευθείας στο Τόκιο, θα ήταν και πάλι ολυμπιονίκης.

Το μεγαλύτερο δώρο, όμως, η αθλήτρια του πατέρα της, Τάσου Κορακάκη, με την πλούσια τροπαιοθήκη, έκανε στο άθλημά της. Στο Παρίσι θα πάνε σκοπευτές όπως η Χριστίνα Μόσχη στα 10μ. αεροβόλο, η οποία έμαθε από τη… μητέρα της οικογένειας της σκοποβολής ότι προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και “δεν το πίστευα”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αλλά και οι Εμμανουέλα Κατζουράκη, Μάκης Μίτας και Μπάμπης Χαλκιαδάκης, αθλητές του ομοσπονδιακού Γιώργου Σαλαβαντάκη, οι οποίοι θα πάρουν μέρος και στο ομαδικό. Είναι κατόρθωμα η εθνική ομάδα στο σκιτ των Ολυμπιακών. 


Και ενώ δεν είναι όλα απότοκο της σπουδαίας καριέρας της Κορακάκη, αυτή η συντεταγμένη πρόκριση είναι πιο όμορφο να εξηγείται ως μια διαδικασία που ουδόλως τυχαία οδήγησε τουλάχιστον πέντε -διότι μπορεί να είναι περισσότεροι- σκοπευτές στο Παρίσι, παρά ως τη συνάντηση κάποιων που, αν δεν είναι ετερόκλητοι, έτυχε και την ίδια στιγμή το κατόρθωσαν. Η Κατζουράκη, άλλωστε, στα “Παραπολιτικά” ήταν που είχε δηλώσει πως “αυτό που έκανε η Κορακάκη ήταν να με βοηθήσει να πιστέψω ότι μπορώ να βγάλω κάτι από την ενασχόλησή μου με τη σκοποβολή”.

Η εικόνα της κορυφαίας Ελληνίδας σκοποβόλου να σημαδεύει το στόχο, είναι το απαύγασμα της συγκέντρωσης και του στόχου, και το χαμόγελο όταν όλα τελειώνουν είναι γάργαρο και σίγουρο. Δεν υπάρχει αποτυχία στην ενασχόληση με τα σπορ. Αν, δε, αφήσεις κληροδότημα, στην ανταμοιβή κάτι θα λείπει.