Ο Ολυμπιακός βρέθηκε πολύ κοντά στη νίκη κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Διαβάζοντας κανείς για τις απουσίες των Λαπροβίτολα (κυρίως) και Αμπρίνες, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει "ευκαιρία" ένα διπλό στην Βαρκελώνη και ένα αποτέλεσμα που θα "έσβηνε" μια κακή ήττα από αυτές που έχουν γίνει στη φετινή Euroleague.

Οι ερυθρόλευκοι φέτος έχουν γνωρίσει ήττες στα τελευταία λεπτά, έχουν κερδίσει παιχνίδια στα τελευταία λεπτά. Όντας από φύσιν μια σκληρή ομάδα, τα περισσότερα παιχνίδια της εκεί θα καταλήγουν, γι' αυτό και η... καρδιά των φίλων τους πρέπει να είναι προετοιμασμένη.

Κόντρα στην Μπασκόνια, όμως, ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τη νίκη. Μετά την ήττα στον πρώτο γύρο με το buzzer beater του Μίλερ-ΜακΙντάιρ αλλά και την πρόσφατη ήττα από την Μπαρτσελόνα, το "πρέπει" της νίκης έχει αυξηθεί κατά πολύ. Για να έρθει όμως αυτή η νίκη, χρειάζεται να αλλάξουν αρκετά.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να αμυνθεί καλά στο σουτ

Το μεγαλύτερο λάθος του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπαρτσελόνα είναι ότι άφησε τους παίκτες της να βρουν αυτοπεποίθηση από την περίμετρο. Ο Πάρκερ έκανε το καλύτερό του παιχνίδι, ο Κάλινιτς νίκησε κατά κράτος τον Παπανικολάου ενώ Σατοράνσκι και Γιοκουμπάιτις σκόραραν πολύ περισσότερο από ότι κάνουν συνήθως. Μέχρι και ο Μπριθουέλα έβαλε τρίποντα γι' αυτό και καλύφθηκαν τα κενά των Λαπροβίτολα και Αμπρίνες.

Κόντρα στην Μπασκόνια δεν πρέπει να συμβεί το ίδιο. Οι Βάσκοι δεν έχουν το δίδυμο Βέσελι - Ερνανγκόμεθ κάτω από τα καλάθια, οπότε εξαρτώνται κυρίως από το τι συμβαίνει "από έξω προς τα μέσα". Με εξαίρεση τον Κότσαρ, όλοι οι υπόλοιποι σουτάρουν καλά από την περίμετρο, γι' αυτό και η προσοχή πρέπει να είναι μεγάλη.

Τα ριμπάουντ που δεν πρέπει να δώσει στην Μπασκόνια 

Με την Μπασκόνια να αρέσκεται στα μακρινά σουτ, μοιάζει δεδομένο ότι ο Μπαρτζώκας θα επιλέξει την αγαπημένη του άμυνα με αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν miss-match κάτω από το καλάθι. Και τότε είναι που οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να "ματώσουν".

Τα "μπλοκ-άουτ" οφείλουν να λειτουργήσουν καλύτερα από ότι στη Βαρκελώνη. Όταν οι ερυθρόλευκοι θωράκιζαν το αμυντικό ριμπάουντ, κατάφερναν να ανατρέψουν την κατάσταση μειώνοντας τη διαφορά. Όταν χάριζαν με ευκολία επιθετικά ριμπάουντ, η Μπαρτσελόνα έβρισκε λύσεις. Η ομάδα του Μπαρτζώκα είναι μεν η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, αλλά είναι τρίτη από το τέλος στα αμυντικά ριμπάουντ.

Το σχήμα των τελευταίων λεπτών και ο αναγκαίος Κάνααν

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φαίνεται να έχει βρει το σχήμα των τελευταίων λεπτών. Με Γουόκαπ ή Γουίλιαμς-Γκος στον άσσο, Κάνααν στο "2", ΜακΚίσικ στο "3", Πίτερς στο "4" και έναν εκ των Φαλ ή Μιλουτίνοφ στο "5". Αυτό το σχήμα προσφέρει ένταση στην άμυνα και ποικιλία στην επίθεση. Αλλά χρειάζεται σταθερότητα.

Αυτή τη σταθερότητα την έχουν δείξει μέχρι στιγμής μόνο ο Πίτερς, και δευτερευόντως ο Φαλ. Ο ΜακΚίσικ έχει την ικανότητα να απειλήσει αλλά δεν είναι αυτός που θα περιμένεις να πάρει την επίθεση της ομάδας στους ώμους του, όταν ο Πίτερς κολλάει ή κουράζεται. 

Αντίθετα αυτός που το έχει κάνει και χρειάζεται να το κάνει συχνότερα είναι ο Κάνααν. Ο Αμερικανός ήταν αυτό που έλειπε από την Βαρκελώνη για να έρθει το διπλό. Βρήκε σουτ αλλά δεν τα έβαλε ο "Ησαΐας", ο οποίος διανύει παρατεταμένο ντεφορμάρισμα τον τελευταίο καιρό. Ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ειδικά τώρα που η σεζόν φτάνει στις κρίσιμες καμπές της και "κάθε αποτέλεσμα μετράει".

Υ.Γ. Ο Πετρούσεφ δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο γιατί "κουμπώνει καλύτερα" στον Μονέκε από ότι στον Ντα Σίλβα, τον οποίο μπόρεσε να αντιμετωπίσει ο Σίκμα.

Υ.Γ.2. Εξαιρετικός ο Μπραζντέικις στη Βαρκελώνη αλλά χρειάζεται να δώσει ακόμη περισσότερα, πόσο μάλλον όταν δεν ταιριάζει το παιχνίδι στον Παπανικολάου