Μέχρι να εμφανιστεί η NIKE και να συμφωνήσει με τον Μάικλ Τζόρνταν, στα μέσα της δεκαετίας του '80, για παπούτσια, κατ' αρχάς, που ήταν κατοχυρωμένα στο όνομά του, η εμπορική ιστορία ήταν άδικη με τον Μάτζικ Τζόνσον και τον Λάρι Μπερντ. Οι δύο πιονέροι του NBA στη μορφή που είναι σήμερα, είχαν συμβόλαιο με την Converse προκειμένου να φορούν τα παπούτσια της, ωστόσο δεν υπήρχε μοντέλο που να έχει την επωνυμία του Τζόνσον ή του Μπερντ.

Ο Τζόρνταν δεν άλλαξε μόνο αυτό, αλλά και την ίδια τη φύση της συμφωνίας. Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ έλεγε ότι στα πρώιμα χρόνια της φιλίας του με τον MJ, πολύ πριν εκείνη διαλυθεί απότομα για σχόλια που έκανε ο πρώτος ενώ ο Τζόρνταν ήταν ιδιοκτήτης στους Σάρλοτ Χόρνετς, του είχε προτείνει να χαρίσει λεφτά του συμβολαίου του στη NIKE προκειμένου να τα πάρει σε μετοχές. Ο Μπάρκλεϊ ομολόγησε ότι με αυτήν την κίνηση έχει βγάλει περίπου 10 φορές τα χρήματα που θα έβγαζε αν έπαιρνε απλώς και μόνο τα συμφωνηθέντα.



Επανάσταση


Ο Τζόρνταν έφερε επανάσταση στο NBA σε εμπορικό επίπεδο - και από εκεί και ύστερα ουδέν έμεινε ίδιο. Τη σεζόν 2023-24, οι αθλητές ομάδων του NBA που είναι φίρμες σε εταιρείες παπουτσιών, είναι 25. Τώρα, πια, μπορεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να βγάζει μοντέλα με το όνομα της νεογέννητης κόρης του, Εύα Μπρουκ, ή να αφιερώνει τα «Roses» Zoom Freak 5 στον πατέρα του, καθώς πάνω τους αναγραφόταν η φράση «Είμαι η κληρονομιά του πατέρα μου».



Όπως ισχύει κατά βάση και στο ποδόσφαιρο, η Adidas είναι η νικημένη σε αυτήν την περίπτωση. Έχει έξι εν ενεργεία παίκτες για τους οποίους βγάζει παπούτσια, όσους και η NIKE, αλλά έχασε τον Άαρον Γκόρντον των Ντένβερ Νάγκετς, ο οποίος υπέγραψε στην εταιρεία 361 Degrees, που είναι αμερικανική, αλλά έχει τη βάση της στην Κίνα, όπως και τον Άντριου Γουίγκινς, ο οποίος πήγε στην Peak, ενώ τα ονόματά της δεν είναι κραυγαλέα όπως της εταιρείας με την Ελληνίδα θεά, αφού οι Τζέιμς Χάρντεν, Ντέρικ Ρόουζ, Ντόνοβαν Μίτσελ, Ντέιμιεν Λίλαρντ, Τρέι Γιανγκ και Άντονι Έντουαρντς δεν γίνεται, επί του παρόντος, να αντιπαρατίθενται σε επίπεδο πωλήσεων με τους Γιάννη, ΛεΜπρον Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ, Πολ Τζορτζ, Τζα Μοράντ και Ντέβιν Μπούκερ. Επιπροσθέτως, παρότι ο Τζόρνταν έχει φτιάξει τη δική του εταιρεία, η οποία ντύνει παίκτες όπως ο Λούκα Ντόντσιτς, ο Ζάιον Γουίλιαμσον, ο Τζέισον Τέιτουμ και ο Ράσελ Γουέστμπρουκ, πουλάει μοντέλα του λελογισμένου ως κορυφαίου παίκτη όλων των εποχών, ενώ εκπληκτικός είναι ο αριθμός των μπασκετόφιλων ή συλλεκτών που παίρνουν μοντέλα με την επωνυμία του Κόμπι Μπράιαντ, τα οποία κάνουν θραύση και μέσα στο NBA. Επιπλέον, είχε επισυνάψει συμφωνία και με τον Κρις Πολ, ο οποίος, όμως, έβγαλε το τελευταίο μοντέλο του το 2019.



Η Under Armour, που ήθελε να κάνει τη δική της αντεπίθεση, έχει μείνει με μόνο διαφημιζόμενο τον Στέφεν Κάρι, αφού ο Τζοέλ Εμπίντ, MVP της κανονικής περιόδου 2022-23 συμφώνησε με τη Skechers, ενώ η New Balance, που φημίζεται για τα άνετα για περπάτημα και τρέξιμο παπούτσια της, έχει στην «κατοχή» της τον Καγουάι Λέοναρντ. Οι Τζαμάλ Μάρεϊ, Ντεζούντε Μάρεϊ, Τάιρις Μάξι και Ζακ ΛαΒίν έχουν υπογράψει με την εταιρεία, αλλά δεν έχουν το δικό τους μοντέλο.

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, ότι οι Κλέι Τόμπσον, Γκόρντον Χέιγουορντ, Τζίμι Μπάτλερ, Σι Τζέι ΜακΚόλουμ και Όστιν Ριβς έχουν επισυνάψει συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες. Οι δύο πρώτοι βγάζουν αθλητικό εξοπλισμό με την Anta, η οποία έχει συμφωνήσει και με τον Κάιρι Έρβινγκ, παρ’ ότι δεν του έχει βγάλει παππούτσι. Οι Μπάτλερ και ΜακΚόλουμ έχουν βγάλει παπούτσια με τη Λι-Νινγκ και ο Ριβς με τη Rigorer.

Τέλος, ο Σπένσερ Ντινγουίτι έφτιαξε δική του εταιρεία, την K8IROS, και έβγαλε παπούτσια τα οποία πουλάει στην ιστοσελίδα του.

NBA: Συντριπτική κυριαρχία της NIKE στους παίκτες


Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα μοντέλα που προτιμούν οι παίκτες στα παιχνίδια του NBA, η κυριαρχία της NIKE είναι αδιάσειστη, ενώ τα μοντέλα που έχει βγάλει με υπογραφή του μακαρίτη του Κόμπε Μπράιαντ έχουν την τιμητική τους.

Συγκεκριμένα, τα πέντε μοντέλα που φορέθηκαν τα περισσότερα λεπτά την περασμένη περίοδο, δηλαδή το 2022-23, κοιτάζουν προς τη θεά Νίκη και ανήκουν στην ίδια εταιρεία. Πρωτεύουν τα Kobe 6 Protro, όπου φορέθηκαν από τους παίκτες για 40.884 λεπτά, τα PG 6, που υπογράφει ο Πολ Τζορτζ... διένυσαν 35.453 λεπτά, τα LeBron 20 έμειναν στα 33.855 λεπτά, τα Kobe 5 Protro στα 26.541 λεπτά, ενώ τα KD15, δηλαδή το μοντέλο με την υπογραφή του Κέβιν Ντουράντ, φορέθηκαν για 24.960 λεπτά.