Με τη φήμη του να προηγείται κατά πολύ της παρουσίας του, ο Κόμπι άφηνε να αιωρείται πως ό,τι έκανε τυχαίο δεν ήταν. Η επιστροφή του στα γήπεδα του μπάσκετ, σχεδόν δύο χρόνια από το μυθικό τελευταίο παιχνίδι του στα παρκέ, εκείνους τους 60 πόντους στην επικράτηση 98-95 των Λος Αντζελες Λέικερς επί των Γιούτα Τζαζ στο «Staples Center», με το ημερολόγιο να γράφει 13 Απριλίου 2016, δεν ήταν απότοκο νοσταλγίας, αλλά μια χρηστική πράξη: το επόμενο επίπεδο εκπαίδευσης της κόρης του, Τζιάνα, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση του δικού του κληροδοτήματος.

Ο Κόμπι και η 11χρονη, το 2018, Τζίτζι θα πήγαιναν στα παιχνίδια και η γλάστρα αναμφίβολα θα ποτιζόταν: στην πρώτη σειρά, η Τζιάνα θα θαύμαζε την πορεία του ΛεΜπρόν Τζέιμς, όχι εν πλήρει δράσει, αλλά προς το μέρος τους, προκειμένου να χαιρετήσει τον πατέρα της. Το ίδιο θα γινόταν με τον Λούκα Ντόντσιτς και με όλους τους αστέρες που θα βρίσκονταν στο Λος Αντζελες και για τους οποίους η ίδια ήθελε να κρατήσει σημειώσεις. Εν είδει καθηγητή Μαθηματικών, ο Κόμπι θα της έθετε ερωτήματα και θα της έδειχνε, μιλώντας της, για ποιον λόγο γίνονταν αυτές οι κινήσεις - ένα κόψιμο από εκεί, μια αλλαγή στα μαρκαρίσματα κατά τη διάρκεια του σκριν. Η Τζιάνα απαντούσε και ο Κόμπι έγνεφε καταφατικά, «κλειδωμένος», όπως πάντα, στη σωστή απάντηση και όχι στη φουσκωμένη περηφάνια του χαζομπαμπά.

kobe

Μέχρι που στις 26 Ιανουαρίου του 2020, το νήμα της ζωής και των δύο κόπηκε αδόκητα. Η Βανέσα Μπράιαντ, την οποία ο Κόμπι επέλεξε εξ απαλών ονύχων, μετετράπη, με εκείνο το δυστύχημα του ελικοπτέρου στον λόφο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια, σε χαροκαμένη. Μάνα που θρηνεί τον χαμό του πολύ μικρού, μόλις 13 Μαΐων, παιδιού της, χήρα που πενθεί τον θάνατο του άντρα της. Μια μάνα με τρεις κόρες πια, τη Νατάλια, που στα 16 της η ψυχή της στιγματιζόταν οριστικά, την 3χρονη Μπιάνκα και τη νεογέννητη Κάπρι. Η τελευταία έχει μεσαίο όνομα το «Κόμπι». Ο Μπράιαντ υπήρξε ιδιαίτερα παραστατικός στο σόου του Τζίμι Κίμελ, όταν περιέγραψε πώς η Βανέσα τού είπε «Σκέφτομαι να δώσω στη μικρότερη το όνομά σου», εκείνος έκανε τον... Κινέζο και όταν η σύζυγός του τού αντιγύρισε «Εντάξει, θα δούμε», ο Μπράιαντ εξανέστη: «Κάτσε, μη λες και ξελές».

ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ, ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Ή ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ «STAPLES CENTER»


Είναι εντυπωσιακό ότι οι δύο τελευταίες κόρες, ενώ δεν θα έχουν αναμνήσεις από τον μπαμπά τους ως ζώντα, θα περάσουν μια ζωή βλέποντάς τον καθημερινά μπροστά τους, υπό τη μορφή γκράφιτι στους τοίχους του Λος Αντζελες ή αγάλματος έξω από το «Staples Center». Η πρόσβαση στα στιγμιότυπά και στις εμπνευσμένες συμβουλές του εννοείται πως είναι ήδη εύκολη. Δεν θα χρειαστεί καν να τους πει ιστορίες η Βανέσα για το τι έκανε ο μπαμπάς, αν και ενδεχομένως να πρέπει να εξηγήσει για ποιον λόγο ήταν σημαντικός για τους ανθρώπους και τι τον έκανε ξεχωριστό. Θα μπορούσε να τους πει πώς τη διάλεξε ανάμεσα σε κοπέλες ομορφότερες από την ίδια. Ο Κόμπι την κοίταξε και όταν ένας φίλος του τον ρώτησε «Γιατί προτιμάς αυτήν από τις άλλες;», ο Μπράιαντ τον κοίταξε και σχημάτισε εκείνο το χαμόγελο που ο κόσμος θα το θεωρούσε, τις στιγμές της σκοτεινής μεγαλοσύνης του, αυθάδες, για να απαντήσει: «Διότι είναι βασίλισσα».

Φορούσε, πράγματι, δυνητικά το στέμμα. Του είπε «Αφού λείπεις τόσες ώρες από το σπίτι, το καλό που σου θέλω να πάρεις το δαχτυλίδι του πρωταθλητή στο NBA». Ο Κόμπι πήρε, μαζί με 2 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με τις ΗΠΑ (2008, 2012) και 5 με τους Λέικερς (2001-2003, 2009, 2010). Οταν του ζητήθηκε να κάνει ένα σχόλιο για το τελευταίο, απάντησε: «Εχω περισσότερα από τον Σακ. Μπορείτε να βάλετε αυτό στον λογαριασμό». Η Βανέσα ήταν βασίλισσα καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης με τη σεξουαλική παρενόχληση μιας 19χρονης υπαλλήλου ξενοδοχείου στο Κολοράντο, αλλά και με τον τρόπο που περιέφερε τον εαυτό της μετά τον θάνατό του. Ο Κόμπι και η Τζιάνα είχαν πάρει το ελικόπτερο, ένα μέσο συγκοινωνίας που κατά κόρον χρησιμοποιούσαν, εκείνον τον Ιανουάριο προκειμένου να είναι στην ώρα τους για ένα παιχνίδι μπάσκετ της ομάδας Μάμπα, που είχε φτιάξει ο 41χρονος.

Δεν πρόλαβαν - και η ώρα δεν θα είχε σημασία από εκεί και ύστερα. Οταν ένας σχολιαστής είπε, βλέποντας τον Κόμπι να παίζει, ότι «είναι απρόβλεπτος όπως το αύριο», δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί τη σατανική σημειολογία της φράσης του στην τελευταία πράξη της ζωής του.