Άγνωστος τόπος στον πρωταθλητισμό δεν είναι οι τραυματισμοί, παρ’ όλα αυτά τους σύγχρονους καιρούς συμβαίνουν σε μεγαλύτερη συχνότητα, η οποία, κιόλας, αποδίδεται στην αύξηση των παιχνιδιών που δίνουν μέσα στη χρονιά οι ποδοσφαιριστές. Για ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, που έπαιζε το Σάββατο, στις 17:00, με την Κρίσταλ Πάλας εντός έδρας και ήταν προγραμματισμένο έπειτα να φύγει για τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με τον ημιτελικό προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου και τον τελικό για τις 22, το πρόγραμμα των FIFA και UEFA είναι... θάνατος.

Ειρήσθω εν παρόδω, η Σίτι θα επιστρέψει στην Αγγλία και στις 27 του μήνα ξαναπαίζει, με την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ«, ενώ στις 30 υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό σημαίνει ότι από τις 16 έως τις 30 Δεκεμβρίου η Μάντσεστερ Σίτι θα δώσει πέντε παιχνίδια, δηλαδή περισσότερο από ένα ανά τέσσερις μέρες.



Η Σίτι είναι ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει διαμαρτυρηθεί πλειστάκις για τον υπέρογκο αριθμό παιχνιδιών που δίνουν οι ποδοσφαιριστές του. Και δεν πρόκειται μόνο για εκείνη.

Η UEFA αυξάνει τα παιχνίδια του Champions League

Το νέο σύστημα του Champions League, που θα ισχύσει τη σεζόν 2024-25, φέρνει δύο περισσότερα παιχνίδια για κάθε ομάδα στους ομίλους, δηλαδή οκτώ, αφού πλέον οι ομάδες είναι 36 και ο όμιλος ένας, αλλά και... σκότωμα για εκείνες της μικρότερης δυναμικότητας χωρών, αφού ο πρώτος προκριματικός γύρος των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα συμπέσει με τη λήξη του Euro 2024 (14 Ιουνίου-14 Ιουλίου). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν ομάδες που θα στερηθούν ποδοσφαιριστές νωρίς και ενδεχομένως να χρειαστούν πάνω από δύο μήνες προκειμένου να συντονιστούν ή να… κλακάρουν σε κρίσιμα σημεία μέσα στην περίοδο.

Συν τοις άλλοις, τα διαρκή ματς είναι επικίνδυνα για όλους, καθώς ο οργανισμός είναι απαραίτητο να ξεκουράζεται, κάτι που ούτε η UEFA, η οποία αύξησε σε 24 τις ομάδες στο Euro 2016, ούτε η FIFA, που πανηγυρικά ανακοίνωσε την αύξηση των Εθνικών από 32 σε 48 για το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2026, σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, ενστερνίζονται τον... πόνο των ποδοσφαιριστών και των προπονητών, που σταυροκοπιούνται όταν βλέπουν τους παίκτες να εντάσσονται στις εθνικές τους.

Γκάβι, Ντε Μπρούινε, Μάντισον, Ρόμπερτσον... οι παίκτες δεν αντέχουν άλλοι υπερφόρτωση

Τελευταίο παράδειγμα είναι ο Γκάβι, που σε παιχνίδι αδιάφορο για την Ισπανία τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα να χάσει έναν παίκτη-κλειδί και αυτό να φανεί στο αγωνιστικό κομμάτι. Καλές και άγιες οι αποζημιώσεις της UEFA και της Liga, αλλά πρακτικά βγαίνει ζημιωμένη. Την ίδια άποψη έχει ο Γκουαρδιόλα, που περιμένει την επιστροφή του Κέβιν ντε Μπρόινε στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά και προπονητές όπως ο Άντζε Ποστέκογλου, που έχει χάσει για αρκετό διάστημα ποδοσφαιριστές όπως ο Τζέιμς Μάντισον και ο Ροντρίγκο Μπετανκούρ και για σχεδόν όλη τη σεζόν τον Ιβάν Πέριτσιτς για λογαριασμό της Τότεναμ, ή ο Γιούργκεν Κλοπ, που είδε τον Άντι Ρόμπερτσον να τραυματίζεται σε ματς της εθνικής Σκωτίας στο οποίο θα μπορούσε να μην έχει αγωνιστεί και που δεν θα έχει τον Ζοέλ Ματίπ για όλη τη διάρκεια της περιόδου στη Λίβερπουλ.

Οι «κόκκινοι», ειρήσθω εν παρόδω, έχουν πλήρωσει δις το μάρμαρο αυτής της συμπύκνωσης: τη σεζόν 2020-21, όταν ύστερα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος σε ένα πρωτάθλημα που τελείωσε στις 26 Ιουλίου του 2020, αποσυναρμολογήθηκαν με τους τραυματισμούς που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, και την περίοδο 2022-23, που εισήλθαν προερχόμενοι από σεζόν στην οποία είχαν δώσει... 63 παιχνίδια.



Η Αγγλία δεν είναι η μόνη από τις τοπ ποδοσφαιρικές χώρες που πλήττεται. Στην Bundesliga καταργήθηκαν για φέτος οι περίφημες έξι εβδομάδες προετοιμασίας, ενώ η Μπάγερν Μονάχου έχει οκτώ τραυματίες, εκ των οποίων ουδείς μπορεί να επιστρέψει πριν το νέο έτος. Εν τω μεταξύ, πρέπει να γίνουν τον Μάρτιο και τα play off για το Nations League, που δίνουν τα τρία τελευταία εισιτήρια για το Euro. Και σαν να μην έφταναν όλα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 άνοιξε η... κάνουλα των καθυστερήσεων, με τα παιχνίδια πια να κρατούν κατά κανόνα 100 λεπτά.

Πώς θα ανταποκριθούν οι ελληνικές ομάδες 


Η πίεση των συνεχόμενων παιχνιδιών και της αύξησής τους στις διασυλλογικές και διεθνείς διοργανώσεις δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις ελληνικές ομάδες, ακόμα και την προσεχή σεζόν, 2024-25. Καταρχάς, τέσσερις εξ αυτών θα βγουν στις διεθνείς διοργανώσεις και όλες θα έχουν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια τους στους προκριματικούς πολύ νωρίς. Η πρωταθλήτρια θα παίξει στο δεύτερο προκριματικό του Champions League, η κυπελλούχος στο δεύτερο προκριματικό του Europa League, ενώ η δεύτερη και η τρίτη, που θα βγουν από τα play off της Super League, στο δεύτερο προκριματικό του Conference League. Αυτό σημαίνει ότι εκείνες οι ελληνικές ομάδες που έχουν διεθνείς, θα τους στερηθούν σε μεγάλο, αν όχι όλο, μέρος της προετοιμασίας τους, ενώ εκείνες που έχουν Λατινοαμερικανούς δεν πρόκειται να γλιτώσουν: Μαζί με το Euro, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου, συγχρόνως θα διεξαχθεί το Copa America (20 Ιουνίου-14 Ιουλίου), ο τελικός του οποίου θα συμπέσει, όπως είχε γίνει το 2021, με εκείνον του Euro. Τα play off της Super League είναι προγραμματισμένο να τελειώσουν στις 12 Μαΐου, οπότε η συγκεκριμένη κατηγορία ποδοσφαιριστών θα έχει περίπου ένα διάστημα 10 ημερών πριν ενταχθεί στις εθνικές ομάδες, ενώ θα χρειάζονται άλλο τόσο μετά, μόνο για αποκατάσταση και αποθεραπεία. 

Το χάος της Euroleague με τις ομάδες-νοσοκομείο


Ουδέν αληθέστερο αυτού που είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας για τη "Euroleague των τραυματισμών". Από τη λήξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο μπάσκετ, στις 10 Σεπτεμβρίου, έως την έναρξη της διοργάνωσης, στις 5 Οκτωβρίου, παρήλθαν μόλις 25 μέρες, ένα διάστημα... αστείο για τους διεθνείς παίκτες που πήραν μέρος στο τουρνουά των εθνικών ομάδων. Η Euroleague άρχισε και οι αθλητές δεν έχουν πάρει ανάσα, ενώ δεν πρόκειται να κάνουν γιορτές: για την ακρίβεια, την προσεχή εβδομάδα θα γίνουν δύο παιχνίδια, στις 28 και τις 29 Δεκεμβρίου θα γίνει κανονικά η διοργάνωση, την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους πάλι θα παίξουν οι ομάδες δύο φορές, ενώ θα υπάρχει κολλητά διαβολοβδομάδα από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου.

Έπειτα, οι δύο αγωνιστικές θα έχουν ένα κενό έξι ημερών, για τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη νέα διαβολοβδομάδα, ενώ στις 8 και τις 9 Φεβρουαρίου θα γίνει η... 26η αγωνιστική, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε 52 ημέρες οι 34 ομάδες θα παίξουν από 11 παιχνίδια μόνο για τη Euroleague, δηλαδή ματς κάθε 4,7 ημέρες. Ων ουκ έστιν αριθμός είναι οι παίκτες που χρήζουν αποκατάστασης για τραυματισμούς, Επί παραδείγματι, τις προάλλες η Εφές έπαιξε με μείον έξι παίκτες απέναντι στον Παναθηναϊκό που δεν είχε Χουάντσο και Παπαπέτρου, ενώ ο Ολυμπιακός έχει τουλάχιστον τρεις τραυματίες μονίμως, ενώ οι περισσότερες ομάδες στη διοργάνωση εμφανίζονται λειψές. Για τις ομάδες που μετέχουν στην Αδριατική Λίγκα, η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτίζαν παίζουν και στο πρωτάθλημα Σερβίας! Η διοργάνωση είναι προγραμματισμένο να τελειώσει στις 12 Απριλίου, ενώ, αφού τελειώσουν οι εντός των συνόρων υποχρεώσεις, οι θα μπουν στην προετοιμασία των εθνικών τους για τα τέσσερα ολυμπιακά τουρνουά που θα λάβουν χώρα από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου και που θα δώσουν ισάριθμα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου).

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μόνο για μανατζαραίους


Πάντως, ο αναγνώστης-φίλαθλος δεν είναι να αναρωτιέται για ποιο λόγο γίνεται η αύξηση των παιχνιδιών. Οι δημοσιογράφοι που πήγαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το 2022, βρέθηκαν ενώπιον του απόλυτου κυνισμού, αφού η FIFA «συμμάχησε» με την κυβέρνηση του κρατιδίου, προκειμένου να κρύψει το θάνατο εργάτη στα μερεμέτια που γίνονταν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Μάλιστα, όταν, εν τέλει, έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τους κατηγόρησε ότι χαλούν τη… μαγεία της διοργάνωσης. Φυσικά, δεν πρόκειται περί μαγείας, αφού ο άλλοτε «συμπαθητικός» δικηγόρος δεν ήθελε να διακυβεύσει, για τίποτα, ένα πάρτι δισεκατομμυρίων ευρώ.



Αυτή είναι η λογική αφ’ ης στιγμής το ποδόσφαιρο αποδεικνύεται χρυσοφόρο, με τα ποσά που δαπανώνται (και τα οποία προκύπτουν από το ενδιαφέρον και τη θέση του στην αγορά) να είναι ιλιγγιώδη ακόμα και για τους… παρατρεχάμενους.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου, η Ισπανίδα δημοσιογράφος Αράντσα Ροντρίγκες ισχυρίστηκε, στο λογαριασμό της στο twitter, ότι μόνο μάνατζερ πήραν το συνολικό ποσό της τάξης των 812.620.000 ευρώ το 2023 για μεταγραφές των ποδοσφαιριστών που εκπροσωπούν και άλλες υπηρεσίες. Και μπορεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα να διαμαρτύρεται για το πρόγραμμα της Premier League, αλλά είναι ο παράδεισος των ατζέντηδων, με τη Σίτι -η οποία ερευνάται για 115 αδικήματα που αφορούν στα οικονομικά της- να είναι πιθανότατα η πρώτη στις αμοιβές τους, οι οποίες συνολικά το 2023 ανήλθαν στα 256 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κάποιος, όταν δαπανάται σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ατζέντηδες, ποια είναι η επιχειρηματολογία των διεθνών ομοσπονδιών, οι οποίες αντικρίζουν τους ποδοσφαιριστές σαν αντικείμενα. Ούτε ότι το μέλλον, αν και άδηλο, θα είναι ακόμα περισσότερο πιεστικό, αφού δεν εμφανίζονται σημάδια παρακμής.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".