Μια γενική απεργία που αποτυγχάνει σχεδόν σε όλη την Ισπανία. Σχεδόν, καθώς 9.000 ανθρακωρύχοι της Αστούριας ξεσηκώνονται ενάντια στις αρχές, παίρνοντας τον έλεγχο των δημαρχείων και των στρατώνων της Πολιτικής Φρουράς. Η Ευρώπη αρχίζει να αντιλαμβάνεται την άνοδο του φασισμού, ενώ στην Ισπανία κυριαρχεί ως ηγέτης του Ριζοσπαστικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Αλεχάντρο Λερού Γκαρθία. 

Στη μέση αυτής της εξέγερσης, μια σειρά γεγονότων έβαλε δύο αδέρφια στο επίκεντρο της πλοκής: τον Pelayo, τον αρχηγό που θα καθοδηγήσει τους ανθρακωρύχους στο Οβιέδο, και τον David El Guaje, τον ιατροδικαστή που είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της έρευνας για τις δολοφονίες στα μεταλλεία. Ο πρώτος αναγκάστηκε να εργαστεί στην εξόρυξη άνθρακα από τα 14 του μετά τον θάνατο της μητέρας του και εξ αιτίας του αλκοολισμού του πατέρα του, ενώ ο αδελφός του μπόρεσε να ζήσει μια ανέμελη ζωή, μακριά από τα προβλήματα της γης.

Μέσα στη διαμαρτυρία και το συναισθηματικό χάος, αναδύεται ένας κατά συρροή δολοφόνος. Κάθε θάνατος σχετίζεται με ένα παράξενο ον από τη μυθολογία της Αστούριας, όπου ο αναγνώστης αναρωτιέται ποια είναι τα αληθινά κίνητρα, ο λόγος των πράξεων και πολλά άλλα. 

Πέπε Μελ, ο προπονητής - συγγραφέας που ήρθε στη Super League

Αυτά γράφει ο Πέπε Μελ, όταν δεν σχεδιάζει το σύστημα της ομάδας του, ποιος θα παίξει δεξιός μπακ και ποιος σέντερ φορ.  Ο 60χρονος Μαδριλένος που μπαίνει τη ποδοσφαιρική μας ζωής καθώς αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ έχει ιστορία και εκτός γηπέδων. Η περίληψη που διαβάσατε είναι από το τελευταίο βιβλίο του «Los asesinatos de la Xana», το οποίο  κυκλοφόρησε το 2022. Χαρακτηρίζεται ως θρίλερ με μυθολογικές προεκτάσεις και με φόντο την επανάσταση που έγινε στην Αστούριας το 1934. Είναι το πέμπτο μυθιστόρημα που εκδίδει! 

Βέβαια οι άνθρωποι του ΟΦΗ εκτιμούν ότι ο Πέπε Μελ θα γράψει πρωτίστως ποδοσφαιρική ιστορία στο Ηράκλειο και γιατί όχι και κάποιο μυθιστόρημα που θα ταξιδέψει την πόλη μακριά από τα σύνορα. Ο Μελ δεν κουβαλά περγαμηνές ως ποδοσφαιριστής, έχει όμως απίθανες εμπειρίες ως κόουτς κι έχει κερδίσει -και λόγω της ιδιότητας του συγγραφέα, τον σεβασμό των συμπατριωτών του.

Στα 60 του, έχει περάσει από πολλούς πάγκους. Τελευταία ομάδα του ήταν η Μάλαγα, από την οποία αποχώρησε τις 25 Ιανουαρίου 2023. Έχει συμπληρώσει 580 ματς σε πάγκους, μεταξύ άλλων σε Λας Πάλμας (όπου συνεργάστηκε εκτός των άλλων με τον Σέρχιο Αραούχο), Μπέτις, Αλαβές, Χετάφε, Γουέστ Μπρομ, Ράγιο Βαγιεκάνο και Λα Κορούνια.

 * To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME".