Το βιογραφικό του Κάρλος Καρβαλιάλ είναι γεμάτο από… θησαυρούς. «Σκαλίζοντας» το μπορούν να βρεθούν πολλά και ενδιαφέροντα. Όπως για παράδειγμα την εξαιρετική δουλειά που έκανε στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, στον σκληρό ανταγωνισμό της Championship. Της κατηγορίας που είναι κάτω από την Premier League. Τη σεζόν 2015-16 την έφτασε στον τελικό των playoffs ανόδου, αλλά στο ματς των 178.000.000 ευρώ ηττήθηκε 1-0 από τη Χαλ. Στα μπαράζ της ανόδου βρέθηκε και την επόμενη χρονιά, αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Χάντερσφιλντ.

Τα έβαλε με ομάδες όπως οι Γουλβς, Μπέρνλι, Μπράιτον, Νότιγχαμ, Νιούκαστλ, νίκησε 3-0 την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ σε αγώνα Λιγκ Καπ και πολλά άλλα. Βρέθηκε, μεταξύ άλλων, για δύο χρόνια και στον πάγκο της Μπράγκα, με την οποία τη σεζόν 2021-22 έφτασε στα προημιτελικά του Europa League. Φυσικά θα έχει και τα αρνητικά του, όπως το ότι έχει αλλάξει πολλές ομάδες. Όμως είναι προπονητής που έχει δοκιμαστεί και στα πολύ δύσκολα, αν μη τι άλλο. Τώρα έχει μια ακόμα πρόκληση. Αυτή του Ολυμπιακού.



Πολλά τα εμπόδια, αφού παρέλαβε μια ομάδα, με πολλούς νέους ποδοσφαιριστές, κάτι που σημαίνει πως λείπει η χημεία. Επίσης δεν υπάρχει και κορμός! Είναι ένας… γρίφος για δυνατούς λύτες. Ο 58χρονος προπονητής μίλησε για αλλαγές που έπρεπε να γίνουν χθες. Ποια θα είναι όμως τα πέντε πρώτα πράγματα που καλείται να λύσει άμεσα;

To "δέσιμο" της άμυνας του Ολυμπιακού

Το πρώτο και κυριότερο είναι να «δέσει» την άμυνα των «ερυθρόλευκων». Πολλά τα λάθη γίνονται σε κάθε παιχνίδι. Έχει παρατηρηθεί μέχρι και μη συντονισμός της 4άδας αναφορικά με την ευθεία που θα πρέπει να είναι για να βγάλουν αντίπαλο παίκτη οφσάιντ. Τελευταίο παράδειγμα έρχεται από το παιχνίδι με τον Βόλο. Σε εκείνη τη φάση με τον Παναγιώτη Ρέτσο που βρέθηκε να διεκδικεί την μπάλα με τον Γκαρσία, ο οποίος θα είχε βγει οφσάιντ, αν ο Ρόντινεϊ είχε συντονιστεί με τους υπόλοιπους.



Η φιλοσοφία του Κάρλος Καρβαλιάλ είναι πάντα να υπάρχει 4άδα στην άμυνα. Στην οποία φυσικά και ο τερματοφύλακας έχει τον ρόλο του για να την κατευθύνει. Ήδη από τις δύο πρώτες μέρες στον Ρέντη έδειξε τις διαθέσεις του για τα πρώτα πράγματα που θέλει να διορθώσει.

Πώς θα συγχρονίσει ο Καρβαλιάλ τις τρεις γραμμές του

Το δεύτερο μεγάλο θέμα του Πορτογάλου προπονητή είναι να συγχρονίσει την τετράδα της άμυνας με τα χαφ και τους εκάστοτε εξτρέμ. Μια ακόμα αδυναμία του Ολυμπιακού επί εποχής Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Καθώς δεν υπήρχαν αλληλλοκαλύψεις και πολλοί παίκτες έμεναν εκτεθειμένοι. Για παράδειγμα ο Ρόντινεϊ, με τις συχνές επελάσεις του προς την επίθεση, άφηνε ανοικτούς χώρους από την πλευρά του. Εκεί «σημάδευαν» οι περισσότεροι αντίπαλοι του Ολυμπιακού. Σύντομα θα φανούν οι πρώτες λύσεις και σε αυτό το κομμάτι.

Η "εξάρτηση" του Ολυμπιακού από τον Κώστα Φορτούνη

Μια ακόμα αλλαγή αφορά τις μεταβιβάσεις της μπάλας από το κέντρο προς την επίθεση. Ο Ολυμπιακός, το τελευταίο διάστημα, τα περίμενε όλα από τον Κώστα Φορτούνη. Ο αρχηγός των Πειραιωτών είναι σε φόρμα, αλλά αν περιοριστεί, όπως έγινε στο παιχνίδι με την Φράιμπουργκ, ο Ολυμπιακός βραχυκυκλώνει. Πρέπει τα χαφ να γίνουν  πιο ενεργά στην δημιουργία και την κυκλοφορία της μπάλας, όσον αφορά την εύρεση ανοικτών διαδρόμων στην επίθεση.

Η συνεργασία των ακραίων αμυντικών με τα εξτρέμ

Θέμα υπάρχει στην συνεργασία των μπακ με τους εξτρέμ. Γενικά οι Πειραιώτες δεν έχουν πάρει πολλά πράγματα από τους εξτρέμ τους. Βέβαια είχαν έναν ειδικό ρόλο στην τακτική του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, παίζοντας πιο κοντά στον επιθετικό. Αλλά τα μπακ έπαιζαν μόνα τους και ουσιαστικά μόνο ο Ρόντινεϊ, φαινόταν επιθετικά. Πλέον ο Καρβαλιάλ καλείται να δώσει πνοή στην συνεργασία μπακ – εξτρέμ στα άκρα, τόσο αμυντικά, όσο επιθετικά.

Ο κορμός του Ολυμπιακού που αναζητείται

Τελευταίο και σημαντικό του στοίχημα είναι να «δέσει» γρήγορα τον κορμό του Ολυμπιακού. Να βρει τους παίκτες που θα αποτελέσουν την βάση, αν και μια… μαγιά από τον προηγούμενο προπονητή υπάρχει. Ωστόσο πρέπει να γίνει ένα συμπαγές σύνολο. Να βγουν και οι απαιτούμενοι αυτοματισμοί και η ομάδα να μοιάζει με καλοκουρδισμένο όργανο.

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ είναι από τους προπονητές που προσαρμόζονται σε κάθε ομάδα ανάλογα με τις δυνατότητες του ρόστερ της. Είναι της κλασσικής πορτογαλικής σχολής η οποία πάντα ψάχνει την καινοτομία. Είναι από αυτούς που αρέσκεται να φέρνει νέα πράγματα στην τακτική. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού κι επειδή είναι αρχή ακόμα, θα ξεκινήσει με τα βασικά. Πάντως με βάση τα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής στις ομάδες του, αρέσκεται και στο σχήμα 4-4-2 με την 4άδα στο κέντρο να παρατάσσεται σε σχήμα ρόμβου. Το έχει δοκιμάσει και σε δύσκολα παιχνίδια, μέχρι στιγμής στην καριέρα του.

Σχετικά με τους δύο της επίθεσης, δεν είναι απαραίτητο να είναι κλασσικοί παίκτες της γραμμής κρούσης! Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα χρησιμοποιήσει τους παίκτες και ποιοι θα είναι αυτοί αν αποφασίσει να το ενσωματώσει και στον Ολυμπιακό. Είναι ένα σύστημα το οποίο εμπιστεύεται κατά κόρον ο Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο. Όσο για το πρώτο δείγμα γραφής του, όλα δείχνουν πως αυτό θα είναι το ματς με την Μπάτσκα Τόπολα την επόμενη Πέμπτη για το Europa League.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή" που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.