Όλα έμοιαζαν, πριν το απόγευμα της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου και το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, ειδυλλιακά στην Μπάγερ Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο. Από τότε που ο Βάσκος προπονητής έφτασε στην πόλη που ο μακαρίτης ο Μάνος Ξυδούς και ο Γιώργος Νταλάρας με τους Πυξ Λαξ κατέστησαν πασίγνωστη στα ημέτερα από το 1996 και εντεύθεν, η ομάδα ζει σε κάτι που σίγουρα, αν ρωτήσεις τους φανατικούς της, προσιδιάζει σε παραδείσιο τοπίο.

Όταν ο Τσάμπι έφτασε στο Λεβερκούζεν στις 5 Οκτωβρίου του 2022, η Μπάγερ ήταν δεύτερη από το τέλος. Όταν τελείωσε η σεζόν, η ομάδα που το 2002 έπαιξε στον τελικό του Champions League, έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική και τον τελικό του DFB Pokal, με αποτέλεσμα να της απονεμηθεί το greeklish παρατσούκλι Νεβερκούπεν, εξασφάλισε με την έκτη θέση της στην Bundesliga το εισιτήριο για το επόμενο Europa League, έφτασε ως τα ημιτελικά της δεύτερης, τη τάξει, ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, όπου την απέκλεισε η Ρόμα του τετραπέρατου Ζοσέ Μουρίνιο στην κόψη του ξυραφιού και με τρόπο που στα μέσα της δεκαετίας του 2000 οι οχτροί του Πορτογάλου τον κατηγορούσαν πως φαντασιώνεται (1-0 στη Ρώμη, 0-0 στο Λεβερκούζεν).

Ο Τσάμπι είχε ήδη στάτους αστέρα στο Λεβερκούζεν. Δεν χρειάζονταν καν μαζεμένα τόσα ανδραγαθήματα, προκειμένου να αποταθεί ο σεβασμός σε έναν από τους πιο αξιοσημείωτους επιτελικούς μέσους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο ίδιος ο Μουρίνιο είχε ήδη διαδεί, με το βλέμμα εκείνου που ούτως ή άλλως ξέρει πολλά, ότι ο Τσάμπι Αλόνσο θα γινόταν σπουδαίος προπονητής. Όταν έκανε την ακόλουθη δήλωση, ο πλέον 42χρονος Ισπανός δεν ήταν καν κόουτς της δεύτερης ομάδας της Σοσιεδάδ. Για την ακρίβεια, εργαζόταν για πρώτη χρονιά ως προπονητής, στη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης: "Ο Τσάμπι Αλόνσο έχει πατέρα έναν πρώην ποδοσφαιριστή και πρώην προπονητή (σ.σ. τον Περίκο Αλόνσο, που φόρεσε μια τριετία, από το 1982 έως το 1985, τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και προπόνησε έξι ομάδες, άπασες στη Χώρα των Βάσκων) και στη θέση που έπαιζε συμπεριφερόταν σαν προπονητής. Ήταν παίκτης του Ράφα Μπενίτες στη Λίβερπουλ, δικός μου στη Ρεάλ Μαδρίτης, του Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν Μονάχου, έπαιξε στην Αγγλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Οπότε, αν τοποθετηθούν όλα αυτά μαζί, θα έλεγα ότι υπάρχουν οι προοπτικές να γίνει ένας πολύ καλός προπονητής".

Ο Μουρίνιο, φυσικά, διάβαζε βουλωμένο γράμμα. Ο Τσάμπι υπήρξε legend εντός γηπέδου, η παροιμιώδης στωικότητά του, η κομψότητα και το coolness τον κατέστησαν έως και fashion icon. Αλλά ήταν η κριτική σκέψη του και η φιλοσοφική διάθεση που τον κάνουν καλό προπονητή.

Μπάγερ Λεβερκούζεν: Ο αναστεναγμός για το ρεκόρ που χάθηκε

Ο Τσάμπι Αλόνσο δεν επιτρέπει αλεγρία στους προπονητικούς κανόνες του. Στη Λεβερκούζεν έχουν να λένε ότι είναι αυστηρός, περιμένει από όλους τους παίκτες του να είναι συνεπείς και τους εμπνέει μιλώντας τους. Δεν θα του το είχες, βλέποντάς τον, αλλά ο Τσάμπι υπάρχει ως λαλίστατο στοιχείο στη Λεβερκούζεν. Επιπλέον, φαίνεται ότι έχει… μάτι: η Λεβερκούζεν έχασε το καλοκαίρι παίκτες όπως ο Κάλουμ Χάντσον-Οντόι, ο Μουσά Ντιαμπί και ο Παουλίνιο και τους αντικατέστησε με… κελεπούρια. Ο Νιγηριανός Βίκτορ Μπονιφάτσε έχει 13 γκολ και 6 ασίστ σε 19 συμμετοχές με τη φανέλα της Μπάγερ, ο Γκρανίτ Τσάκα περιφέρεται ως ο πλέον σκληροπετσωμένος ποδοσφαιριστής της στο προπονητικό κέντρο και στον αγωνιστικό χώρο είναι απελευθερωμένος με τρόπο που δεν ένιωθε ούτε στην Άρσεναλ, ο Αρτούρ και ο Αλεχάντρο Γκριμάλντο έδωσαν επιπλέον υπόσταση στα άκρα της άμυνας.

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν μπήκε στη σεζόν και, παρ’ ότι κάποιος θα οσμιζόταν πως θα ήταν ανταγωνιστική, ό,τι έκανε στην αρχή ήταν υπεράνω πάσης φαντασίας. Ισοφάρισε με πέναλτι στο 90+4’ στο παιχνίδι της 16ης Σεπτεμβρίου στο Μόναχο με την Μπάγερν και στα πρώτα 12 παιχνίδια της Bundesliga είχε 11 νίκες και δύο ισοπαλίες, ενώ έχει κάνει εκπληκτικό όμιλο στο Europa League, καθώς έχει πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και ενεργητικό 14-2.

Η Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο ζει σε έναν ονειρικό αστερισμό και μάλιστα με την επίγνωση, τόσο στο κλαμπ όσο και στους φίλους του, ότι κάποια στιγμή θα γίνει μια στραβή και θα χάσει το πρωτάθλημα από την Μπάγερν.

Μάλιστα, η σχέση της διοίκησης με τον προπονητή διέπεται από όρους τρυφερότητας. Η Μπάγερ αρνήθηκε να βάλει ρήτρα στον Τσάμπι, τονίζοντας ότι αν η επιθυμία του είναι να φύγει, δεν θα του σταθεί εμπόδιο.

Ο Τσάμπι και η ομάδα του, λοιπόν, ήταν έτοιμοι να γράψουν Ιστορία, αν και ο Βάσκος ήταν ήδη μέρος της. Το 11-1 στα πρώτα 12 παιχνίδια σηματοδότησε την ισοφάριση της καλύτερης αρχής στην Ιστορία της Bundesliga, το οποίο κρατούσε από τη σεζόν 2015-16 η Μπάγερν του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος κουμάνταρε ποδοσφαιριστές όπως ο… Τσάμπι Αλόνσο. Άρα, είναι μέλος και των δύο ομάδων που έχουν το ρεκόρ.

Το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, λοιπόν, ήταν η ευκαιρία της Λεβερκούζεν να σταθεί μόνη της στα βιβλία των ρεκόρ του γερμανικού ποδοσφαίρου. Το ματς της "BayArena", φυσικά, δεν ήταν εύκολο απέναντι σε μια ομάδα που μόλις 100 ώρες πριν είχε περάσει από το Σαν Σίρο, νικώντας τη Μίλαν 3-1 και σφραγίζοντας την πρόκρισή της στη φάση των 16 του Champions League. Ωστόσο, η ισοπαλία με σκορ 1-1, με την Ντόρτμουντ να προηγείται κιόλας.

Και πράγματι, αυτό το ρεκόρ θα ήταν μια πολυτέλεια για μία ομάδα που δεν υπήρχε η υποψία ότι θα ήταν μνηστήρας του τίτλου, αλλά αυτός ο αναστεναγμός από άκρου εις άκρον της πόλης, μια επίκληση, ουσιαστικά, στους ποδοσφαιρικούς θεούς να ρίξουν μια ματιά και στου αμνούς οι οποίοι δεν χαίρονται με την ομάδα τους στο ποδόσφαιρο τόσο συχνά όσο κάποιοι άλλοι, έμοιαζε με γράμμα σε χαρτί βουτηγμένο από δάκρυα. Το ρεκόρ δεν έγινε, η Μπάγερ παραμένει πρώτη, με τρεις βαθμούς διαφορά από την Μπάγερν Μονάχου, η οποία έχει ένα παιχνίδι λιγότερο, η σεζόν θα συνεχιστεί και οι φίλοι της ομάδας του Τσάμπι Αλόνσο, που τόσο περήφανοι είναι φέτος, απλώς ελπίζουν η μελαγχολία που τώρα νιώθουν να έχει χαρακτήρα προσωρινό και να μην προοιωνίζει το τέλος ενός ονείρου, που το αντικειμενικό κακό του είναι ότι κάποτε τελειώνει.