Στη γεωπολιτική του ποδοσφαίρου η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης είχε αποτέλεσµα τον σχηµατισµό τουλάχιστον 15 χωριστών οµοσπονδιών. Μία από αυτές ήταν η Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία του Καζακστάν, πλέον περήφανο µέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Οµοσπονδιών, δηλαδή της UEFA. Βέβαια, τα πράγµατα ξεκίνησαν λίγο διαφορετικά για την αναδυόµενη ποδοσφαιρικά χώρα, της οποίας η εθνική οµάδα θα βρεθεί στον δρόµο του δικού µας αντιπροσωπευτικού συγκροτήµατος στα playoffs του Euro 2024 και δεν έχει συµµετάσχει ποτέ σε τελική φάση διεθνούς διοργάνωσης.

Η ταινία "Borat", µε το δηµοσιογράφο που ταξιδεύει από την πατρίδα του, το Καζακστάν, στις ΗΠΑ προκειµένου να γυρίσει ένα ντοκιµαντέρ, και η ποδηλατική οµάδα της Αστάνα ήταν µέχρι τώρα δύο λόγοι για να αναφερθεί κάποιος σε αυτή τη χώρα που βρίσκεται µεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ανάµεσα στα Ουράλια όρη και την οροσειρά Αλτάι. Ισως και η λίµνη Αράλη, που βρίσκεται µεταξύ του Καζακστάν και του Ουζµπεκιστάν και ήταν κάποτε η µεγαλύτερη λίµνη στον κόσµο, και σίγουρα το ουράνιο, καθώς η χώρα είναι η αδιαµφισβήτητη ηγέτιδα στην εξόρυξη του περιζήτητου µετάλλου. Οχι όµως το ποδόσφαιρο.

Λίγο µετά την ανεξαρτητοποίησή του από την πρώην Σοβιετική Ενωση -η τελευταία Σοβιετική ∆ηµοκρατία που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της- το 1991, το Καζακστάν έγινε µέλος της Ασιατικής Συνοµοσπονδίας Ποδοσφαίρου ως διηπειρωτική χώρα, όπως η Ρωσία -που τώρα έχει τεθεί εκτός UEFA µετά την εισβολή στην Ουκρανία- η Τουρκία, η Κύπρος, το Αζερµπαϊτζάν, η Αρµενία και η Γεωργία, ενώ το Ισραήλ είναι άλλο ένα ασιατικό έθνος-µέλος της UEFA. Αν και βρέθηκε στα ασιατικά γήπεδα µε ισχυρή ποδοσφαιρική κληρονοµιά από το σοβιετικό παρελθόν του, το Καζακστάν δεν τα κατάφερε απέναντι στις παραδοσιακές δυνάµεις της ηπείρου, όπως η Ιαπωνία, το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και η Νότια Κορέα. Αποκλείστηκε τόσο από το Παγκόσµιο Κύπελλο του 1998 όσο και από αυτό του 2002. Επίσης, από τα Κύπελλα Ασίας του 1996 και του 2000.

Μέλος της UEFA

Από το 1996, η Οµοσπονδία της χώρας, που άλλαζε συνεχώς ονόµατα -από Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία της ∆ηµοκρατίας του Καζακστάν σε Ενωση Ποδοσφαίρου του Καζακστάν και Οµοσπονδία Ποδοσφαίρου του Καζακστάν-, είχε θέσει στόχο την ένταξή της στην UEFA. "Το Καζακστάν -που βρίσκεται στην Κεντρική Ασία µε πληθυσµό 14 εκατοµµυρίων- έγινε δεκτό ως η 52η ένωση-µέλος της UEFA στο XXVI Τακτικό Συνέδριό της στη Στοκχόλµη τον Απρίλιο. Η πρώην Σοβιετική ∆ηµοκρατία είχε ζητήσει την ένταξη στο διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου µετά την αποχώρησή της από την Ασιατική Συνοµοσπονδία πέρυσι", ανέφερε το 2002 η ανακοίνωση της UEFA.

Λογική απάντηση για τους λόγους που η Οµοσπονδία δέχθηκε στους κόλπους της τη µεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Ασίας µε µόλις ένα µικρό τµήµα, αυτό δυτικά του ποταµού Ουράλη, στην ανατολική Ευρώπη, µην ψάχνετε. ∆ύο δεκαετίες µετά τη «µετακόµιση» στην UEFA, το Καζακστάν έγραψε ένα µέρος της ποδοσφαιρικής ιστορίας εξασφαλίζοντας την άνοδο στη League B του Nations League. Κατέγραψε τέσσερις νίκες, µία ισοπαλία και µία ήττα στον 3ο όµιλο, απέναντι σε Αζερµπαϊτζάν, Σλοβακία και Λευκορωσία. Πλέον φιλοδοξεί να κάνει κάτι ακόµα µεγαλύτερο: να προκριθεί στο Euro 2024.

Πολύ χρήµα

Το Καζακστάν είναι µια χώρα µε πλούτο, είτε µιλάµε για αποθέµατα πετρελαίου, ορυκτών και µετάλλων είτε για σηµαντικό γεωργικό δυναµικό µε µεγάλη στέπα, που φιλοξενεί ζώα και ευνοεί την καλλιέργεια σιτηρών. Αυτό έχει παίξει ρόλο και στο ποδόσφαιρο. Η εθνική οµάδα στηρίχτηκε για πολλά χρόνια στην Αστάνα, την ποδοσφαιρική οµάδα που στήριζε το fund SamuryqQazyna, αυτό που µεταξύ άλλων κατείχε τους σιδηροδρόµους, την κρατική εταιρεία πετρελαίου, τράπεζες, αεροδρόµια και πολλά άλλα. Το χρήµα έρρεε άφθονο στον αθλητισµό. Με τη βοήθεια του κράτους η Αστάνα απέκτησε την Astana Qazaqstan Team, ένα µεγαθήριο της ποδηλασίας παγκοσµίως. Η χώρα εµφανίστηκε στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό προσκήνιο µε τη Σακτέρ Καραγκάντι στο Europa League 2013- 2014, αφού το 2007 η Τοµπόλ Κοστανάι κατέκτησε το Κύπελλο Intertoto. Η Αστάνα προκρίθηκε στους οµίλους του Champions League το 2015-2016.

Ρωσικό άρωµα

Όσον αφορά στην εθνική οµάδα, µε επικεφαλής το 46χρονο Ρώσο προπονητή Μαγκόµεντ Αβντίεφ από τον Απρίλιο του 2022, και αστέρια µε θητεία στη Ρωσία όπως ο Μπακτιγιόρ Ζαϊνουτντίνοφ (πρώην της ΤΣΣΚΑ Μόσχας τώρα στην Μπεσίκτας), ο Νουράλι Αλίπ (Ζενίτ), ο Μαράτ Μπιστρόφ (Αχµάτ Γκρόζνι), o Αµπάτ Αϊµπέτοφ (πρώην της Κρίλια Σοβέτοφ Σαµάρα, νυν της Αστάνα), ονειρεύεται ένα ποδοσφαιρικό έπος. Επίσης µια καλύτερη θέση στην κατάταξη της FIFA. Στο ranking του περασµένου Οκτωβρίου βρέθηκε στο Νο 98, όπως το 2001. Τον Ιούλιο του 2016 είχε βρεθεί στο Νο 83 και πλέον βλέπει στο µέλλον διακρίσεις και επιτυχίες. H Ελλάδα θα υποδεχθεί το Καζακστάν στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 21 Μαρτίου 2024 κι εφόσον προκριθεί, θα παίξει στον τελικό των playoffs στις 26 Μαρτίου µε τον νικητή του έτερου ηµιτελικού µεταξύ Γεωργίας και Λουξεµβούργου, µε έπαθλο µία θέση στα γήπεδα της Γερµανίας.

Δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή της Κυριακής".