Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι και η Εθνική Ελλάδας θέλει να δώσει σε αυτούς το "παρών". Μάλιστα, θα είναι οικοδέσποινα του ενός εκ των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου. Τα άλλα τρία θα διεξαχθούν σε Ισπανία, Λετονία και Πουέρτο Ρίκο, όπως ανακοίνωσε χθες η FIBA. Κάθε προολυμπιακό θα έχει δύο γκρουπ των τριών ομάδων. Πάνω από δύο ευρωπαϊκές ομάδες δεν μπορούν να βρεθούν σε ένα γκρουπ, ενώ δεν γίνεται να τοποθετηθούν περισσότερες από τρεις ευρωπαϊκές ομάδες σε κάθε τουρνουά. Κάθε τουρνουά θα έχει μάξιμουμ μία ομάδα από την Αμερική, μία από την Αφρική και μία από Ασία και Ωκεανία.


Η διεξαγωγή

Αναφορικά με τη διεξαγωγή τους, θα υπάρχουν δύο όμιλοι σε κάθε προολυμπιακό. Κάθε όμιλος θα έχει από τρεις ομάδες όπου οι δύο πρώτοι προκρίνονται στα ημιτελικά. Σε αυτά θα κοντραριστούν ο πρώτος του ενός ομίλου με τον δεύτερο του άλλου και το αντίστροφο. Οι δύο νικητές θα αναμετρηθούν στον τελικό που έχει έπαθλο ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Εθνική κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με τη Δομινικανή Δημοκρατία στην οποία δεσπόζουν οι NBAερς Καρλ-Άντονι Τάουνς (ένας εκ των κορυφαίων σέντερ, αγωνίζεται στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς), Αλ Χόρφορντ (Μπόστον Σέλτικς), Κρις Ντουάρτε (Σακραμέντο Κινγκς) και την Αίγυπτο. Στον άλλο όμιλο που θα δώσει επίσης τα ματς στο ΣΕΦ είναι η Σλοβενία του σούπερ σταρ Λούκα Ντόντσιτς των Ντάλας Μάβερικς, η Νέα Ζηλανδία και η Κροατία των Μάριο Χεζόνια (Ρεάλ Μαδρίτης), Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Ντιτρόιτ Πίστονς), Ίβιτσα Ζούμπατς (Λος Άντζελες Κλίπερς) και Ντάριο Σάριτς (Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς). Κάτι που σημαίνει πως η Εθνική Ελλάδας θα βρει στα ημιτελικά μια εκ των Σλοβενίας, Κροατίας και στον τελικό επίσης μία εκ των δύο.


Η κλήρωση

Αναλυτικά η κλήρωση των τεσσάρων τουρνουά: Ισπανία - Βαλένθια. Group A: Λίβανος, Ισπανία, Ανγκόλα. Group B: Φινλανδία, Πολωνία, Μπαχάμες. Λετονία - Ρίγα. Group A: Γεωργία, Λετονία, Φιλιππίνες. Group B: Βραζιλία, Μαυροβούνιο, Καμερούν. Ελλάδα - Πειραιάς (ΣΕΦ). Group A: Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία, Κροατία. Group B: Ελλάδα, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτος. Πουέρτο Ρίκο - Σαν Χουάν. Group A: Μεξικό, Λιθουανία, Ακτή Ελεφαντοστού. Group B: Ιταλία, Πουέρτο Ρίκο, Μπαχρέιν.

Σχετικά με τη διοργάνωση του προολυμπιακού τουρνουά στον Πειραιά, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, τόνισε: "Είναι μεγάλη η τιμή η FIBA να μας εμπιστευθεί τη διεξαγωγή του προολυμπιακού τουρνουά αλλά παράλληλα επίσης μεγάλη είναι και η ευθύνη που αναλαμβάνουμε ως Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Ύστερα από 16 χρόνια, μια διοργάνωση παγκοσμίου ενδιαφέροντος φιλοξενείται ξανά στην Ελλάδα. Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση ήταν το προολυμπιακό τουρνουά του 2008 στην Αθήνα και τώρα ξανά ένα προολυμπιακό τουρνουά, αυτό του 2024, φιλοξενείται στον Πειραιά. Από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου η Ελλάδα θα βρεθεί στο παγκόσμιο αθλητικό προσκήνιο. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, δυνατή και ενωμένη. Το 2024 η Ελλάδα επιστρέφει. Η αθλητική Ελλάδα πρωταγωνίστρια ξανά στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, η μπασκετική Ελλάδα του 2024 είναι μια Ελλάδα που περήφανα βγαίνει μπροστά στο παγκόσμιο στερέωμα και δείχνει το δρόμο σε όλη την κοινωνία".

Ξύπνησαν μνήμες από το μακρινό 1998

Έδρα της Εθνικής θα γίνει ξανά το ΣΕΦ έπειτα από χρόνια, στο οποίο θα διεκδικήσει ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι. Η τελευταία φορά που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έπαιξε στο ΣΕΦ ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Έπαιξε τα πρώτα ματς του προκριματικού γύρου στο ΣΕΦ απέναντι σε Σενεγάλη, Ιταλία, Καναδά. Τα υπόλοιπα ματς έγιναν στο ΟΑΚΑ. Έφτασε στα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε στην παράταση με 78- 73 από τη Γιουγκοσλαβία.

Στον πάγκο ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που έκανε τότε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική. Πρωταγωνιστές στην Εθνική ήταν οι Νίκος Οικονόμου, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Άγγελος Κορωνιός, Ιάκωβος Τσακαλίδης, Γιώργος Μπαλογιάννης, Δημήτρης Παπανικολάου, αλλά και ο Παναγιώτης Φασούλας στην τελευταία του παρουσία με το εθνόσημο στο στήθος. Βέβαια το ΣΕΦ, το οποίο δεσπόζει στον φαληρικό όρμο, έγινε ο τόπος του μπασκετικού θαύματος του 1987. Τότε που η παρέα του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη νίκησε στον μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ τη Σοβιετική Ένωση με 103-101 χάρη σε δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη σε μία από τις σπάνιες μπασκετικές εποποιίες. Το καλοκαίρι όλα αυτά θα αναβιώσουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που αναμένεται να είναι κατάμεστο για τα παιχνίδια που θα δώσει η Εθνική Ελλάδας.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή.