Καλό θα ήταν, για μία φορά, ο δρόμος για την Ιθάκη, που στην προκειμένη περίπτωση λέγεται Παρίσι, το μέρος που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, να μην ήταν μακρύς για την εθνική Ελλάδας μπάσκετ στο προολυμπιακό τουρνουά που θα γίνει από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά αυτό δεν θα γίνει και είναι ήδη υπογεγραμμένο και κλεισμένο σε φάκελο με βουλοκέρι. 

Το τουρνουά δίνει ένα εισιτήριο και αν η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη θέλει να είναι εκείνη που θα το πάρει, θα πρέπει να νικήσει τρεις φορές στα τέσσερα παιχνίδια που πρόκειται να δώσει, ενώ σε αυτές εννοούνται, δίχως συζήτηση, οι επικρατήσεις στον ημιτελικό και τον τελικό. Στο προολυμπιακό του Φαλήρου θα συνταχθούν έξι αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα και τα τουλάχιστον τέσσερα εξ αυτών μοιάζει να έχουν τις ίδιες πιθανότητες να πάρουν το εισιτήριο για τη διοργάνωση. 

Η Ελλάδα θα είναι στον ίδιο όμιλο με τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, ενώ στον άλλο, θα διαξιφίσουν Σλοβενία και Κροατία, με ολίγον από Νέα Ζηλανδία. Οι δύο πρώτες θα προκριθούν στα ημιτελικά, όπου θα ανταμώσουν χιαστί, δηλαδή η πρώτη με τη δεύτερη και τούμπαλιν. Ο νικητής του τελικού της 7ης Ιουλίου θα πάρει το εισιτήριο και θα ξεκινήσει να φτιάχνει βαλίτσες για την πόλη του Φωτός, έστω κι αν δεν ατενίσει τον ορίζοντα πάνω από τον Σηκουάνα, τον οποίο οι Παριζιάνοι θα κλείσουν

Προολυμπιακό τουρνουά: Παρέλαση NBAers στο ΣΕΦ


Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, πιθανότατα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη σύνθεσή της, θα χρειαστεί μία νίκη, με την πλέον αδύναμη του τουρνουά Αίγυπτο, ενώ το ματς με τη Δομινικανή Δημοκρατία δεν έχει δείκτη ευκολίας με βάση το όνομα του αντιπάλου, αφού τρεις παίκτες από το NBA θα είναι στο ρόστερ -και μάλιστα από το πάνω ράφι. Ο Καρλ-Άντονι Τάουνς και ο Αλ Χόρφορντ είναι παίκτες με πολλαπλή παρουσία σε All Star Game, ενώ η φανέλα του πρώτου μάλλον θα γίνει μπάνερ από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Η φθορά του Χόρφορντ με τους Μπόστον Σέλτικς μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Εθνικής, αφού ήδη φαίνεται ότι η ομάδα της "λευκής πολιτείας" θα φτάσει τουλάχιστον στους τελικούς της Ανατολής, στα play off. Επιπλέον, στο ρόστερ είναι και ο Κρις Ντουάρτε των Σακραμέντο Κινγκς, ο οποίος είναι ρολίστας, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνος από την περιφέρεια. 

Στον άλλο όμιλο βρίσκονται τα "βαριά χαρτιά". Βαρύτερο όλων, το νούμερο 7 της εθνικής Σλοβενίας, ο μάγιστρος του ρυθμού Λούκα Ντόντσιτς, που παραμένει ο απόλυτος ελεγκτής ενός παιχνιδιού μπάσκετ. Οι Σλοβένοι, υπενθυμίζεται, ήταν τέταρτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και έχασαν για λεπτομέρειες το χάλκινο μετάλλιο, ενώ μεγαλύτερη σημασία, στην προκειμένη περίπτωση, έχει ότι προκρίθηκαν στη διοργάνωση μέσω του προολυμπιακού τουρνουά στη Λιθουανία, στον τελικό του οποίου συνέτριψαν τη γηπεδούχο. 

Οι Κροάτες, από τη μεριά τους, έχουν για προπονητή τον Γιόζιπ Σέζαρ, ο οποίος υπήρξε καταπληκτικός παίκτης μπάσκετ τη δεκαετία του '90, ωστόσο δεν έφτασε στο απόγειό του σε μια χώρα που μάζευε τις πληγές της από τον πόλεμο, και το ταλέντο της είναι αξιοσημείωτο, καθώς διαθέτει παίκτες όπως ο Μάριο Χεζόνια, ο Ίβιτσα Ζούμπατς, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και ο Ντάριο Σάριτς, δηλαδή πρώην και νυν NBAers, οι οποίοι είναι εξαιρετικά υπολογίσιμοι. Αυτό που λείπει από την Κροατία είναι το τετριμμένο "η ισχύς εν τη ενώσει", κάτι που από τότε που σύστησε ανεξάρτητη ομάδα δεν έχει πραγματωθεί σε οποιαδήποτε συνθήκη. 

 Η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να είναι ανταγωνιστική, η "Χάκα" άλλωστε το υπόσχεται αυτό, όπως και ο Πέρο Κάμερον, ο προπονητής της, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που έφερε τη μεγαλύτερη επιτυχία στο μπάσκετ της χώρας της Ωκεανίας, την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2002. Ο τότε "χοντρούλης" πάουερ φόργουορντ τώρα θα στηριχθεί στους Φιν Ντιλέινι, Ρούμπεν Τε Ράνγκι, Αϊζάια Λι'Άφα, Σέι Ίλι, Γιάνι Γουέτζελ, Τζόρνταν Ενγκατάι, Άιζακ Φοτού. Από τη μεριά της, η Αίγυπτος έχει το πιο αδύναμο ρόστερ σε σχέση με όλες τις ομάδες. 

Ποια είναι τα γκρουπ των προολυμπιακών τουρνουά


Τα τέσσερα τουρνουά που θα γίνουν σε διαφορετικές πόλεις από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου, θα δώσουν ισάριθμα εισιτήρια στις νικήτριες ομάδες. Το σύστημα είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο της Ελλάδας, δηλαδή δύο όμιλοι των τριών ομάδων, χιαστί ημιτελικοί και τελικός. 

Τουρνουά Ισπανίας (Βαλένθια)

Α' όμιλος: Λίβανος, Ανγκόλα, Ισπανία
Β' όμιλος: Φινλανδία, Πολωνία, Μπαχάμες

Τουρνουά Λετονίας (Ρίγα) 

Α' όμιλος: Γεωργία, Φιλιππίνες, Λετονία
Β' όμιλος: Βραζιλία, Καμερούν, Μαυροβούνιο

Τουρνουά Ελλάδας (Πειραιά) 

Α' όμιλος: Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία, Κροατία
Β' όμιλος: Αίγυπτος, Ελλάδα, Δομινικανή Δημοκρατία

Τουρνουά Πουέρτο Ρίκο (Σαν Χουάν) 

Α' όμιλος: Μεξικό, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιθουανία
Β' όμιλος: Ιταλία, Πουέρτο Ρίκο, Μπαχρέιν