Στο Euro 2012, το οποίο διεξήχθη σε Πολωνία και Ουκρανία, ήταν η τελευταία φορά που η Εθνική Ελλάδας έδωσε το «παρών» στην τελική φάση της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Μάλιστα, είχε καταφέρει να περάσει από τη φάση των ομίλων, αλλά στα προημιτελικά ηττήθηκε με 4-2 από τη Γερμανία. Ήταν η τρίτη σερί παρουσία, ξεκινώντας από το μυθικό 2004 με την κατάκτηση του τίτλου στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ενώ το 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.

Το 2016 και το 2020 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμεινε στην… αφάνεια, για να φτάσουμε στο Euro 2024, το οποίο θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας. Εκεί θέλει να βρεθεί η Εθνική έχοντας μπροστά της τον δρόμο των μπαράζ του Nations League. Το βράδυ της Δευτέρας έμαθε πως το Καζακστάν θα είναι αντίπαλος στα ημιτελικά, με το νοκ άουτ ματς να είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 21 Μαρτίου στο γήπεδο της ΑΕΚ. Αν περάσει από εκεί, η Εθνική θα παίξει στον τελικό με τον νικητή του Γεωργία - Λουξεμβούργο, που έχει έπαθλο την πρόκριση στην τελική φάση. Η έδρα του τελικού θα γίνει γνωστή αύριο στη σχετική κλήρωση που θα κάνει η UEFA. Έχει την αξία του, λοιπόν, να γίνει μια πρώτη ακτινογραφία στο αστέρι της καθεμίας από τις τρεις συγκεκριμένες Εθνικές.

Ο εξτρέμ Ζαϊνουτντίνοφ των 6.500.000 (!) ευρώ

Η Εθνική Ελλάδας θα αντιμετωπίσει το Καζακστάν στα ημιτελικά των μπαράζ του Nations League και ήδη έχει αρχίσει να συλλέγει στοιχεία. Οι Καζάκοι θέλουν να βρεθούν πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης και όλοι μιλούν ήδη για την αναμέτρηση με την Εθνική. Είναι υπόθεση του έθνους πλέον και θα σημαίνει πολλά αν τα καταφέρει. Η παρουσία στα μπαράζ έρχεται μέσα από την πρώτη θέση που πήραν στον 3ο Όμιλο του Nations League έχοντας αντιμετωπίσει το Αζερμπαϊτζάν και τις Σλοβακία, Λευκορωσία. Νίκησαν δύο φορές τους Σλοβάκους, ήταν αήττητοι κόντρα στους Λευκορώσους, με απολογισμό μια νίκη και μια ισοπαλία, ενώ κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν είχαν νίκη στην πρεμιέρα και ήττα στο τελευταίο ματς του ομίλου, όταν όλα είχαν κριθεί.

Ρίχνοντας μια ματιά κανείς στο ρόστερ, εύκολα θα βρει ποιο είναι το μεγάλο αστέρι. Πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία τους, τον 25χρονο εξτρέμ της Μπεσίκτας, Μπακτιγιόρ Ζαϊνουτντίνοφ, ο οποίος έχει 14 γκολ σε 34 εμφανίσεις. Βέβαια στα δύο τελευταία παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro 2024, με Σαν Μαρίνο, Σλοβενία, δεν έδωσε το «παρών» καθώς ήταν τραυματίας. Δύο κομβικά παιχνίδια στα οποία το Καζακστάν κυνήγησε τη 2η θέση του ομίλου, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Μπακτιγιόρ Ζαϊνουτντίνοφ έχει χρηματιστηριακή αξία 6.500.000 ευρώ και αυτό και μόνο λέει πολλά για μια Εθνική που δεν έχει κάποιον να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Μαγικό το αριστερό του πόδι, εξαιρετικός στο ένας με έναν και με μοναδική αίσθηση στο σκοράρισμα. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Αστάνα, για να περάσει από Ροστόφ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ το καλοκαίρι η Μπεσίκτας έδωσε 4.500.000 ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Λεάντρο Μπαρέιρο, η "μηχανή" στα χαφ

Ποιος θα περίμενε πως το Λουξεμβούργο θα συγκέντρωνε 17 βαθμούς σε δέκα ματς στην προκριματική φάση του Euro 2024 και θα έφτανε σε σημείο να κυνηγήσει τη 2η θέση που έδινε εισιτήριο πρόκρισης. Δεν τα κατάφερε, αλλά, για μια Εθνική η οποία στο παρελθόν ήταν συνηθισμένη να τρώει τέσσερα και πέντε γκολ από τους αντιπάλους της, αυτή η αλλαγή λέει πολλά. Θα διεκδικήσει το εισιτήριο μέσω των μπαράζ του Nations League. Τερμάτισε στη 2η θέση του 1ου Ομίλου στην τρίτη κατηγορία. Η πρωτοπόρος Τουρκία προκρίθηκε από τα προκριματικά του Euro 2024 κι έτσι δίνεται η δυνατότητα στο Λουξεμβούργο να βρεθεί εκείνο στα μπαράζ του Nations League. Στα 6 παιχνίδια που έδωσε σε αυτά, αντιμετωπίζοντας, εκτός της Τουρκίας και τα Νησιά Φερόες με τη Λιθουανία, συγκέντρωσε 11 βαθμούς σε 6 ματς με 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και μια ήττα. Πρωταγωνιστής σε αυτή την πορεία είναι ο Λεάντρο Μπαρέιρο. Ο 23χρονος δημιουργικός χαφ (με πορτογαλικές ρίζες) έχει αξία 14.000.000 ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της ιστοσελίδας www.transfermarkt.com.

Ουσιαστικά ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Μάιντς ξεκινώντας από τις ομάδες της ακαδημίας της και τώρα πλαισιώνει την πρώτη ομάδα. Είναι ένα «μηχανάκι» του κέντρου, που βρίσκεται παντού σε αμυντική και επιθετική λειτουργία.

Ένας "Κβαραντόνα" που πετάει... φωτιές

Η Γεωργία κινείται γύρω από ένα όνομα. Αυτό του Κβίντα Κβαρατσχέλια. Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός είναι αυτό που λέμε ένα αυθεντικό ταλέντο. Ντρίμπλα, σουτ, σκοράρισμα, δημιουργία, ταχύτητα, κοινώς τα έχει όλα ο σταρ της Νάπολι. Πέρσι ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών με τους «παρτενοπέι», οι οποίοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα στην Ιταλία. Ήταν μόλις το τρίτο, αλλά και το πρώτο μετά τη σεζόν 1989-90, που ήταν και η εποχή του Ντιέγκο Μαραντόνα. Κι επειδή ο Κβαρατσχέλια θύμισε κάτι από τον θρυλικό άσο, πήρε και το παρατσούκλι «Κβαραντόνα»! Από αυτό και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς τις ικανότητες που έχει ο διεθνής άσος και το πώς μπορεί από μόνος του να οδηγήσει μια ομάδα σε επιτυχία.

Οι συμπατριώτες του συρρέουν κατά εκατοντάδες στη Νάπολι, με ειδικές πτήσεις από την Τιφλίδα ώστε να τον δουν να παίζει με τη Νάπολι. Είναι κάτι σαν… λαϊκός ήρωας και εκείνος που εμπνέει και τα νεαρά παιδιά να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι πως ο Κβαρατσχέλια δεν θα δώσει το «παρών» στον ημιτελικό των μπαράζ του Nations League, που θα δώσει η Γεωργία κόντρα στο Λουξεμβούργο, καθώς είναι τιμωρημένος. Αν περάσει η Γεωργία όμως θα παραστεί κανονικά στον τελικό, στον οποίο ευελπιστεί να βρεθεί και η Εθνική Ελλάδας!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή