Η IQFoil, στην οποία διέπρεψε ο Λεωνίδας Τσορτανίδης στο διεθνή αγώνα ιστιοπλοΐας που έγινε στο Τόρμπολε του Κάλιαρι, στην Ιταλία, κατακτώντας την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο ύστερα από 12 ιστιοδρομίες (και μάλιστα μέσω της σταθερότητας, δηλαδή χωρίς να είναι πρώτος σε κάποια εξ αυτών) είναι ολυμπιακή κατηγορία στην ιστιοπλοΐα και μάλιστα... νεοφώτιστη, αφού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου 2024) θα αντικαταστήσει την κατηγορία RS:X

Ο Τσορτανίδης, λοιπόν, κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση και να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Έγιναν 12 ιστιοδρομίες και ο ιστιοπλόος του ΝΟ Ανδρου τερμάτισε στις θέσεις 6, 12, 7, 8, 5, 5, 7, 3, 5, 5, 29 και 3.

Από την αρχή μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, ο Λεωνίδας Τσορτανιδης ήταν σταθερός και απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους έδειξε το υψηλό επίπεδό του. Συνολικά έτρεξαν 28 σκάφη από 16 χώρες.

Σε αυτόν τον αγώνα της ιστιοπλοΐας έλαβε μέρος και ο βετεράνος Βύρων Κοκκαλάνης, που αλλάξε κατηγορία, ο οποίος πήγε αρκετά καλά και τερμάτισε στην 7η θέση. Τα πλασαρίσματά του του ήταν 2, 7, 16, 20, 10, 10, 5, 29, 29, 9, 11 και 11.

Ιστιοπλοΐα: Τέταρτος ο Μαραμενίδης στο Κάλιαρι της Ιταλίας στα Formula Kite 

Αλματώδης είναι η βελτίωση που έχει κάνει ο Αλέξανδρος Κάμερον Μαραμενίδης στα Formula Kite, τα οποία επίσης θα κάνουν την πρώτη ολυμπιακή συμμετοχή τους στην πόλη του Φωτός. Ο ιστιοπλόος του ΑΙΟ Ρίου Ιάσων αγωνίζεται μόλις ένα χρόνο στη νέα ολυμπιακή κατηγορία της ιστιοπλοΐας και μετά από τεράστια προσπάθεια και μια σειρά απαιτητικών διεθνών αγώνων κατάφερε να προκριθεί στους τελικούς του Παγκόσμιου Κυπέλλου Kitefoil World Series.

Ο Μαραμενίδης, μάλιστα, θα διεκδικήσει και τη συμμετοχή της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στην τελευταία ευκαιρία που θα έχουν πέντε  ευρωπαϊκές χώρες τον Απρίλιο στο Ιέρ.

Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε στο Κάλιαρι ακόμα ένας αγώνας της σειράς του Παγκόσμιου Κυπέλλου ιστιοπλοΐας και ο Ελληνας αθλητής πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση. Σε σύνολο 45 σκαφών από 20 χώρες τερμάτισε τέταρτος.

Ύστερα από 10 ιστιοδρομίες ο Αλέξανδρος Κάμερον Μαραμενίδης προκρίθηκε στους 8 καλύτερους ιστιοπλόους, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο γκρουπ της ημιτελικής φάσης. Ο αθλητής μας τερμάτισε 1ος στο δικό του γκρουπ και πέρασε στην τελική 4άδα.

Πρόκειται για τιμητική θέση, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο Μαραμενίδης έλαβε μέρος για πρώτη φορά στους τελικούς και είχε αντιπάλους σημαντικούς αθλητές της κατηγορίας, που έχουν πολύχρονη τριβή με τα Formula Kite και ιδιαίτερα ιστιοπλόους από Γαλλία, Ιταλία, Αμερική και Αυστραλία.

Ο επόμενος αγώνας των τελικών Kitefoil World Series θα διεξαχθεί στην Κίνα από 29 Νοεμβρίου μέχρι 3 Δεκεμβρίου.