«Aγαπώ να ονειρεύομαι», είπε χθες ο Γκουστάβο Πογέτ. Η νίκη της Εθνικής επί της Ιρλανδίας σε συνδυασμό με την ήττα της Ολλανδίας από τη Γαλλία τού επιτρέπει να ονειρεύεται Euro 2024. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεσμάτων έκανε τον τεχνικό των «οράνιε», Ρόναλντ Κούμαν, να βλέπει την ισοπαλία ως καλό αποτέλεσμα. Θεωρεί όμως ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια «μυρίζοντας αίμα». Ο Πογέτ πάντως δηλώνει πανέτοιμος για το αποψινό ματς, ζητώντας συγκεκριμένα πράγματα. «Μας ενδιαφέρει μόνο η νίκη, όχι η διαφορά των γκολ», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι μας. Πολύ σημαντικό ήταν και αυτό με το Κόσοβο στο Nations League, αλλά το ξεπερνάει. Έχουμε το μομέντουμ και θα παίξουμε το παιχνίδι. Οι παίκτες είναι εντάξει, δεν έχουμε πολλούς τραυματίες, δεν έχουμε δικαιολογίες και πάμε να παίξουμε. Είμαστε έτοιμοι». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η «ισορροπία σε κάθε πτυχή» και εξήγησε: «Μάθαμε πολλά στη Γαλλία και στην Ολλανδία και σε όλα τα ματς που παίξαμε. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την ομάδα και σε κάθε στιγμή του αγώνα να είμαστε σωστοί».

Αυτοπεποίθηση για την ομάδα της Εθνικής Ελλάδος στο Euro 2024

Screenshot_2023-10-16_at_18_16_01
Τόνισε ακόμα ότι πρέπει: «Να αμυνθούμε όταν χρειαστεί και να κυνηγήσουμε το γκολ όταν θα έχουμε το πάνω χέρι. Έχουμε την αυτοπεποίθηση, είμαστε έτοιμοι. Αγαπώ να ονειρεύομαι. Να είμαστε ήρεμοι, μη λέμε πως αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι το τέλος του κόσμου». Έκανε αναφορά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα «να έρθει μια μέρα που θα είμαστε ενωμένοι και δεν θα είμαστε ο ένας εναντίον του άλλου. Αν είμαστε ενωμένοι, θα υπάρχει βελτίωση. Ακόμα είμαστε ο ένας εναντίον του άλλου. Είχα δύο αγωνιστικούς στόχους όταν ήρθα, να κερδίσω το Nations League και να προκριθούμε στο Euro. Καταφέραμε το πρώτο, είμαστε σε καλό δρόμο για το δεύτερο. Ο προσωπικός στόχος ήταν να παίξουμε σε γεμάτο γήπεδο». Ο Τάσος Μπακασέτας δήλωσε ότι «στόχος μας από την αρχή ήταν να βρεθούμε στα τελικά του Euro. Θεωρώ πως είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για να διαχειριστούμε εκατό τοις εκατό την κατάσταση». Για την ενδεκάδα που θα παρατάξει ο Πογέτ, όλα δείχνουν ότι κάτω από τα δοκάρια θα βρεθεί ο Βλαχοδήμος, με τους Ρότα, Μαυροπάνο, Ρέτσο και Τσιμίκα στην άμυνα. Οι Κουρμπέλης, Μάνταλος και Μπακασέτας είναι η πιθανότερη τριάδα στο κέντρο και οι τρεις της επίθεσης θα είναι οι Μασούρας, Γιακουμάκης, Πέλκας.

Με Βέγκχορστ η Ολλανδία

Όσον αφορά την Ολλανδία, ο Κούμαν έχει στη διάθεσή του τον Βέγκχορστ, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του στο ματς με τη Γαλλία. «Μόλις προπονήθηκε. O ίδιος δεν μου παραπονέθηκε για τίποτα, επομένως πιστεύω πως πιθανότατα θα αγωνιστεί στο παιχνίδι. Θα το δούμε αύριο (σ.σ. σήμερα) αν θα παίξει στο ματς», είπε ο Κούμαν και επισήμανε: «Πρέπει να είμαστε έξυπνοι, γιατί η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα πάντα για να πετύχει το αποτέλεσμα που χρειάζεται. Ως ομάδα επίσης πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να διατηρήσουμε την κατοχή της μπάλας. Αυτό θα είναι σημαντικό αύριο (σ.σ. σήμερα). Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδίσουμε αυτό το ματς, γιατί τότε θα πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο βήμα».

«Κλειδί» η εξαιρετική σέντρα του Τσιμίκα

Screenshot_2023-10-16_at_18_14_55
Η παράδοση της Εθνικής στην Ιρλανδία ήταν εξαιρετική, αλλά βέβαια ήταν μόνο σε επίπεδο φιλικών αγώνων. Δύο νίκες με 1-0 στο Δουβλίνο έδειχναν τον δρόμο για το τι μπορούσε να κάνει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, για πρώτη φορά σε επίσημο ματς κόντρα στην Ιρλανδία. Η νίκη με 2-0 ήταν ό,τι καλύτερο, αν και χρειάζεται προσοχή. Να μη μείνουν σε αυτό οι διεθνείς γιατί το παιχνίδι με την Ολλανδία θα είναι πολύ διαφορετικό. Γιατί η Εθνική για να πάρει τη νίκη κόντρα στην Ιρλανδία είχε και αρκετή τύχη με το μέρος της, ενώ και η ποιότητα των παικτών της ήταν που έκανε τη διαφορά.

Όλα τα λεφτά

Στο πρώτο 15λεπτο η Ιρλανδία έβγαλε φάσεις αλλά δεν σκόραρε για να βάλει «φωτιά» στην αναμέτρηση. Και δεν έγινε αυτό, γιατί γενικά είναι μια εθνική ομάδα που δεν έχει καλά τελειώματα. Έχει βγάλει με 4 ήττες, όπου σκόραρε μόλις δύο φορές, τα 5 τελευταία ματς στα προκριματικά, αλλά και 1 νίκη, αυτή με το αδύναμο Γιβραλτάρ, με 3-0. Έτσι στο 20' ο Τσιμίκας, από τα αριστερά, «χόρεψε» δύο φορές τον προσωπικό του αντίπαλο, τον Ογκμπένε, για να βγάλει μια σέντρα, πάρε-βάλε, στον Γιακουμάκη, ο οποίος με κεφαλιά δεν έχασε την ευκαιρία να σκοράρει. Κι έτσι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «ξύπνησε» τους εφιάλτες της Ιρλανδίας, αναφορικά με το ότι είναι μια ομάδα με κενά, η οποία δύσκολα σκοράρει. Κάπως έτσι μπήκε το νερό στο αυλάκι αφού η Εθνική Ελλάδας μπήκε στο ματς καλύτερα, βάζοντας και δεύτερο γκολ με τον Μασούρα στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου. Στο δεύτερο ημίχρονο, με τον «αέρα» των δύο γκολ η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ πήγε να βάλει και τρίτο τέρμα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Πέτρος Μάνταλος σε διαφορετικό ρόλο

Screenshot_2023-10-16_at_18_15_08
Όλα πήγαν όπως τα ήθελε ο Γκουστάβο Πογέτ κόντρα στην Ιρλανδία. Ακόμα και η χρησιμοποίηση του Πέτρου Μάνταλου στα χαφ με όχι τόσο επιθετικό ρόλο, όπως τον έχουν συνηθίσει όλοι. Για τον 32χρονο άσο ήταν μια από τις καλές στιγμές της καριέρας του, η οποία έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Πέρασε και στιγμές που ακόμα και οι οπαδοί της ΑΕΚ ήθελαν να τον δουν εκτός ομάδας. Ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω, ακόμα και με τους δύο χιαστούς που έχει περάσει στην καριέρα του. Κανείς δεν μπορεί να πει πως αποτέλεσε τον απόλυτο αρχηγό, αυτόν που θα άλλαζε τα παιχνίδια. Ωστόσο, με την έλευση του Ματίας Αλμέιδα στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, ο Πέτρος Μάνταλος παίζει πιο ελεύθερα και χωρίς άγχος. Σαν να του έφυγε ένα βάρος, πως πρέπει να τα κάνει όλα αυτός για να αποδείξει την αξία του. Έτσι έχει πάρει ρόλους, μέσω των οποίων έχει φανεί πιο χρήσιμος, βγάζοντας στο γήπεδο και τις ικανότητές του. Για να έρθει και η καλή εμφάνισή του στο ματς με την Ιρλανδία.

Έτοιμος να γράψει ιστορία ο Γιώργος Μασούρας

Screenshot_2023-10-16_at_18_15_31
Θα είναι η σεζόν του; Κάτι τέτοιο δείχνει για τον Γιώργο Μασούρα, ο οποίος έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά. Το σίγουρο είναι πως γενικά το 2023 είναι η χρονιά του. Καθώς το καλοκαίρι παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του. Μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, που του φέρνει ευτυχία, ενώ του έδωσε και αγωνιστική ώθηση. Με τον Ολυμπιακό, ο 29χρονος εξτρέμ έχει βάλει 5 γκολ σε 14 ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, τη φετινή σεζόν. Το καλύτερο ξεκίνημα στην καριέρα του. Αλλά έχει συνέχεια καθώς αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών στην πορεία της Εθνικής Ελλάδας στα προκριματικά του Euro 2024. Μάλιστα έχει φτάσει τα 5 τέρματα στα 6 ματς που έχει δώσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Όλα τα γκολ τα έχει βάλει στη μεγάλη περιοχή, δείχνοντας πόσο καλά λειτουργεί ως δεύτερος επιθετικός παρά το ότι είναι εξτρέμ. Μάλιστα με αυτά τα γκολ ισοφάρισε επίδοση που είχαν οι Θωμάς Μαύρος (1980), Νίκος Αναστόπουλος (1984, 1988), Φάνης Γκέκας (2008) αναφορικά με σκοράρισμα σε προκριματικούς Euro.

Ακόμη μία ευκαιρία μέσω Nations League για την Εθνική Ελλάδος

Αρχές Σεπτεμβρίου και πιο συγκεκριμένα στις 7 του μήνα, η Εθνική Ελλάδας βρέθηκε στο Αϊντχόφεν για ένα κομβικό παιχνίδι με την Ολλανδία. Η ήττα με 3-0 της ομάδας του Γκουστάβο Πογέτ ήταν βαριά, χάνοντας ελπίδες για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024. Τότε είχαν βγει τα… κομπιουτεράκια. Πρώτος στόχος η νίκη επί της Ιρλανδίας και ταυτόχρονα να ηττηθεί η Ολλανδία από τη Γαλλία (καπάρωσε την πρώτη θέση πρόκρισης). Κάτι που έγινε. Κι έτσι η Εθνική τα παίζει όλα για όλα απόψε με την Ολλανδία. Αν πάρει τη νίκη, που είναι και ο δεύτερος στόχος, τότε θα βρεθεί στο +6 από τους «οράνιε», οι οποίοι όμως έχουν κι ένα ματς λιγότερο. Αυτό σημαίνει πως η Εθνική θα χρειαστεί έστω και τον έναν βαθμό κόντρα στη Γαλλία εντός έδρας. Για να πάρει το εισιτήριο και να μην πάει σε τυχόν ισοβαθμίες (πρώτο κριτήριο τα μεταξύ τους ματς, δεύτερο διαφορά τερμάτων, τρίτο η καλύτερη επίθεση). Αν δεν τα καταφέρει η Ελλάδα έχει και δεύτερη ευκαιρία, μέσω των μπαράζ του Nations League, τα οποία θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Γεμάτο γήπεδο και με "οράνιε" πινελιές

Η νίκη επί της Ιρλανδίας την περασμένη Παρασκευή σε συνδυασμό με την ήττα της Ολλανδίας από τη Γαλλία μετέτρεψε το σημερινό ματς της Εθνικής με την Ολλανδία σε τελικό. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο ενδιαφέρον των φιλάθλων για τον αγώνα, που αυξήθηκε κατακόρυφα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η OPAP Arena θα έχει πολύ κόσμο, ίσως μάλιστα έχουμε sold out, καθώς η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη προχθές και χθες, οπότε διατέθηκαν περισσότερα από 19 χιλιάδες εισιτήρια. Στις εξέδρες -θύρες 24 και 26- θα βρεθούν και 700 Ολλανδοί φίλαθλοι. Οι συγκεκριμένοι θα συγκεντρωθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, απ’ όπου η Αστυνομία θα τους μεταφέρει στο γήπεδο. Ευνόητο είναι, και με δεδομένο ότι την περασμένη εβδομάδα στην αναμέτρηση ΑΕΚ - Άγιαξ είχαμε επεισόδια, τα μέτρα ασφαλείας να είναι ιδιαίτερα αυστηρά. «Ελπίζω ότι τη Δευτέρα θα πάμε να παίξουμε σε ένα γεμάτο γήπεδο. Ζητώ από τον κόσμο να έρθει τη Δευτέρα και να στηρίξει την Εθνική», ανέφερε στην έκκλησή του ο Γκουστάβο Πογέτ. Τα εισιτήρια για τον σημερινό αγώνα τιμώνται στα 15, 25, 35 και 50 €.
Screenshot_2023-10-16_at_18_16_32


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή