Όσο και να μη θέλει κάποιος να δώσει βάση στα τεκταινόμενα του ολλανδικού πρωταθλήματος, είναι ανάμεσα στα 8 καλύτερα στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, οι Έλληνες που έγραψαν ιστορία ή και συνεχίζουν να γράφουν στη χώρα όπου κυριαρχεί το όνομα του Γιόχαν Κρόιφ, και όχι μόνο, δείχνουν πολλά για την ποιότητά τους. Στην παρούσα φάση είναι ο Βαγγέλης Παυλίδης που έχει στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ο 24χρονος επιθετικός έβαλε το ένα από τα δύο γκολ στη μεγάλη εκτός έδρας νίκη της Άλκμααρ με 2-1 μέσα στο Άμστερνταμ και απέναντι στον Άγιαξ. Για τον διεθνή άσο ήταν το 10ο γκολ στο φετινό πρωτάθλημα και είναι στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ. Αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών στην τρελή πορεία της Άλκμααρ, η οποία είναι στο -2 από την πρωτοπόρο Αϊντχόφεν, ούσα αήττητη με 7 νίκες έπειτα από 8 αγωνιστικές.

Βαγγέλης Παυλίδης: Ο πρώτος της Άλκμααρ

Αγωνιστικές στις οποίες ο Βαγγέλης Παυλίδης έχει βρει σε όλες γκολ, καταγράφοντας μοναδικά ρεκόρ. Αρχικά είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Άλκμααρ που κάνει ένα τέτοιο επίτευγμα. Επίσης, κυνηγάει ένα μοναδικό ρεκόρ το οποίο κατέγραψε ο θρυλικός Γιόχαν Κρόιφ τη σεζόν 1966-67, σκοράροντας στις 14 πρώτες αγωνιστικές. Ο μυθικός άσος έβαλε 20 γκολ σε εκείνο το διάστημα με τη φανέλα του Άγιαξ, έκανε στη συνέχεια παύση μιας αγωνιστικής και συνέχισε να σκοράρει για να φτάσει τα 33 γκολ, στην πιο παραγωγική του περίοδο με τον «Αίαντα».

Τρεις στη χώρα με τέτοια επίδοση 

Στην παρούσα φάση ο Βαγγέλης Παυλίδης με τα γκολ στις 8 πρώτες αγωνιστικές έπιασε επίδοση που έχουν κάνει άλλοι δύο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μάλιστα είναι Ισλανδοί. Ο ένας είναι ο Πέτουρ Πέτουρσον, ο οποίος τα είχε καταφέρει με τη Φέγενορντ το 1979-80, και ο δεύτερος ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον (που αργότερα πέρασε από τον Ολυμπιακό), τη σεζόν 2013-14, με τη Χέρενφεϊν! Για ένα παιδί που άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό, ξεκινώντας από μια ακαδημία της Ελλάδας, δεν το λες και λίγο.

Η πρώτη του εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Ολλανδίας

Γιατί ο Βαγγέλης Παυλίδης έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ακαδημία «Μπέμπηδες 2000», την οποία ίδρυσε και εξέλιξε ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ Παναγιώτης Κερμανίδης. Σε ηλικία 16 ετών, και χωρίς να πάει σε κάποια μεγάλη ελληνική ομάδα, αποφάσισε να πάει στην Μπόχουμ. Η οικογένειά του αλλά και ο ίδιος δεν ήθελαν με τίποτα να υπογράψουν σε ομάδα της Ελλάδας. Παρά το γεγονός πως ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του. Οι μάνατζέρ του εκείνη την εποχή ήταν οι Ρίαν Καπαγιαννίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου που έχουν μεγάλη πρόσβαση σε ομάδες της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Κι έτσι ξεκίνησε ένα σπουδαίο ταξίδι για τον Βαγγέλη Παυλίδη, για τον οποίο η σεζόν 2018-19, που δόθηκε δανεικός στη δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ, ήταν ορόσημο. Καθώς σε αυτή τον εντόπισε ο επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Βίλεμ, Γκέραρντ Βίλαρτ. Έτσι πρωτοεμφανίστηκε στο πρωτάθλημα της Ολλανδίας, μιας χώρας που έχει σήμα κατατεθέν την τουλίπα. Αρχικά πήγε δανεικός και γρήγορα η Βίλεμ πλήρωσε τα 250.000 ευρώ της οψιόν αγοράς. Για να έρθει η Άλκμααρ να δώσει 2.500.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2021 και να τον αποκτήσει.

Η Ολλανδία με την Ελλάδα διατηρούν μια εξαιρετική σχέση όσον αφορά παίκτες που έχουν γράψει ιστορία. Σύμπτωση ή όχι, ο λόγος γίνεται για επιθετικούς. Η αρχή έγινε με τον Νίκο Μαχλά που έμαθε στους Ολλανδούς να… χορεύουν συρτάκι. Το 1996 άφησε τον ΟΦΗ για να πάει στη Φίτεσε. Έπειτα από τρία χρόνια πήγε στον Άγιαξ για να μείνει εκεί έως το 2003. Σε αυτά τα εφτά χρόνια που έμεινε στην Ολλανδία, ο Νίκος Μαχλάς έβαλε συνολικά 97 γκολ στο πρωτάθλημα. Ο Γιάννης Αναστασίου ήταν ένας ακόμα επιθετικός που έγραψε τη δική του ιστορία στην Ολλανδία. Μεταξύ άλλων, φόρεσε τη φανέλα της Ρόντα και του Άγιαξ. Συνολικά έβαλε 55 γκολ στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Όσο για τον Βαγγέλη Παυλίδη, μέχρι στιγμής έχει βάλει συνολικά 66 γκολ στο πρωτάθλημα της χώρας της τουλίπας. Είναι στη 2η θέση της σχετικής λίστας αναφορικά με τους Έλληνες επιθετικούς που έχουν καταγράψει σημαντικό αριθμό γκολ.

Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, είναι δεδομένο πως θα πλησιάσει τα νούμερα του Νίκου Μαχλά και ίσως να τον ξεπεράσει. Αν και είναι δύσκολο, καθώς δεν αποκλείεται αυτή η σεζόν να είναι και η τελευταία του στην Ολλανδία. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι από το εξωτερικό που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο. Ο ίδιος, που δεν θέλει να ακούει για επιστροφή στην Ελλάδα, καθώς τον έχουν προσεγγίσει οι μεγάλες ομάδες της χώρας, έχει ένα μεγάλο όνειρο: να παίξει στην Premier League και να γίνει ο 5ος επιθετικός που το καταφέρνει, καθώς προηγήθηκαν οι Απόστολος Βέλλιος, Γιώργος Σαμαράς, Φάνης Γκέκας, Κώστας Μήτρογλου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να διαγράψει μια καλή πορεία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»