Βούλιαξε από κόσμο το κοιμητήριο της Θέρμης στην εξόδιο ακολουθία για τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ο κόσμος του μπάσκετ, οι φίλοι του στη Θεσσαλονική και σε όλη την Ελλάδα, παλιοί παίκτες του και αντίπαλοί του, πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς ήθελαν να πουν το τελευταίο «αντίο» στο σπουδαίο «Ξανθό», που απεβίωσε την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, στα 78 του.

Μεταξύ των παλιών παικτών του, ο Νίκος Γκάλης. Ο μέγιστος των παικτών μπάσκετ στα ημέτερα, όχι μόνο λόγω των ικανοτήτων αλλά και επειδή άλλαξε το ρου ενός ολόκληρου αθλήματος στον τόπο, καθιστώντας το ακόμα και εθνική υπόθεση, βρέθηκε στη Θέρμη για να αποχαιρετήσει, από την πλευρά του, το «μεγάλο αδελφό μου», όπως αποκάλεσε τον Γιάννη Ιωαννίδη σε ανάρτησή του μετά το μαντάτο του θανάτου του.

Η Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, ήταν για τον Γκάλη μέρα συγκίνησης. Ο άνθρωπος που στο παρκέ έκρυβε πλήρως τα συναισθήματά του, όσο μεγαλώνει γίνεται όλο και πιο ευσυγκίνητος. Προσφάτως, στην απόσυρση της φανέλας με το νούμερο 4 στο Αλεξάνδρειο, ο σπουδαίος «γκάνγκστερ» έκλαψε ενώπιον των μελών της οικογένειάς του και αυτό έγινε και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, όταν συνάντησε τη Γιούλα, τη σύζυγο του Γιάννη Ιωαννίδη, μια σπουδαία γυναίκα, όπως συνομολογούν όσοι την έχουν γνωρίσει.

Ο Γκάλης μίλησε με τη Γιούλα, την οποία γνωρίζει εδώ και 40 χρόνια, με τις δύο πλευρές να λυγίζουν, καθεμία για τους δικούς της λόγους, αλλά αμφότερες με κοινό παρονομαστή τον Γιάννη Ιωαννίδη.





Γκάλης και Γιούλα Ιωαννίδη, που κρατούσε στο χέρι ένα σβηστό τσιγάρο από τη μάρκα που έκανε ο σεσημασμένος καπνιστής σύζυγός της, είχαν έναν συγκλονιστικό διάλογο, με το MEGA να μεταφέρει την εικόνα και όσα ειπώθηκαν ανάμεσά τους. Ο κορυφαίος του ελληνικού μπάσκετ άκουσε τη σύζυγο του πρώην προπονητή του να λέει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εκείνον και της απάντησε πως από εδώ και στο εξής η δική του οικογένεια, θα είναι και δική της. Ο Γκάλης λύγισε, έκλαψε με λυγμούς και όσοι βρίσκονταν γύρω του, ένιωσαν αυτόν τον ηλεκτρισμό που υπάρχει σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Γιάννης Ιωαννίδης: Η εξόδιος ακολουθία και το λαϊκό προσκύνημα


Το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Ιωαννίδη είπαν την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη συγγενείς, φίλοι και φίλαθλοι, ο οποίος κηδεύτηκε στη Θέρμη. Προηγουμένως χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν έξω από το Αλεξάνδρειο για να πουν το ύστατο αντίο στον «Ξανθό».

Η σορός του έφτασε γύρω στις 16:30 στο κοιμητήριο της Θέρμης για την εξόδιο ακολουθία. Το φέρετρό του ήταν τυλιγμένο με τη σημαία του Άρη και οι παρευρισκόμενοι φώναζαν «Αθάνατος». Ακολουθούμενη από μία μεγάλη αυτοκινητοπομπή, με αφετηρία τη ΔΕΘ, η σορός του «Ξανθού» έφτασε στην τελευταία κατοικία της.

Πλήθος κόσμου έδωσε βροντερό «παρών» και στο νεκροταφείο, θέλοντας να του πουν το ύστατο «χαίρε».

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, στενοί φίλοι του, παλιοί συμπαίκτες του, παίκτες του, όπως ο Ντέιβιντ Ρίβερς, o Γιώργος Σιγάλας, ο Αλεξέι Σαβρασένκο, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, φυσικά ο Νίκος Γκάλης και ο Χάρης Παπαγεωργίου, ο Γιάννης Γιαννούλης αλλά και ο Νίκος Φιλίππου, στον οποίο ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε παροιμιώδη αδυναμία όταν συνεργάζονταν στον Άρη, αλλά και αντίπαλοί του, όπως ο Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Σούλης Μαρκόπουλος. Εκεί βρέθηκαν φυσικά η σύζυγός του, Γιούλα, η κόρη τους, Θεοδώρα-Ελένη, η οποία έμοιαζε καταρρακωμένη από το κλάμα, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. 

ioannidis_koimitirio_18
ioannidis_koimitirio_17
ioannidis_koimitirio_16
ioannidis_koimitirio_15
ioannidis_koimitirio_14
ioannidis_koimitirio_13
ioannidis_koimitirio_12
ioannidis_koimitirio_11
ioannidis_koimitirio_10
ioannidis_koimitirio_9
ioannidis_koimitirio_8
ioannidis_koimitirio_7
ioannidis_koimitirio_6
ioannidis_koimitirio_5
ioannidis_koimitirio_4
ioannidis_koimitirio_3
ioannidis_koimitirio_2
ioannidis_koimitirio_1




Στεφάνια απέστειλαν ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, αλλά και φυσικά πρόσωπα, όπως ο Φιλίππου, ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, η Μαίρη Μιμίκου, αλλά και ο παλιός μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης, Κώστας Χαΐτογλου.

ioannidis_koimitirio_22
ioannidis_koimitirio_19






Νωρίτερα, η σορός του Γιάννη Ιωαννίδη τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης. 

iwannidis-laiko008_2
iwannidis-laiko001
iwannidis-laiko002
iwannidis-laiko003
iwannidis-laiko004
iwannidis-laiko005
iwannidis-laiko006
iwannidis-laiko007
iwannidis-laiko010


Στις 15:30 η σορός βρέθηκε στον χώρο που ο Γιάννης Ιωαννίδης, ως τεχνικός προ ετών του Άρη, θεωρούσε «σπίτι» του. Το «παρών» στη διαδικασία, στο γήπεδο, έδωσαν η διοίκηση της ΚΑΕ Άρης, το αγωνιστικό τμήμα της ομάδας, παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές που συνέδεσαν το όνομά τους με τον Γιάννη Ιωαννίδη και φίλαθλοι του συλλόγου.

5990930


Η κηδεία του μεγάλου κόουτς τελέστηκε το απόγευμα στη Θέρμη. Χθες στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στη Βούλα συγκλόνισε ο επικήδειος της κόρης του.

«Πάντοτε ζητούσες να σε προσφωνούν κόουτς και τίποτε άλλο. Κοουτσάρα μου, θα σου πω κάτι. Το παιχνίδι δεν τελείωσε, απλώς πήρες ένα τάιμ άουτ για να το συνεχίσεις στα επουράνια γήπεδα, περνώντας στην αθανασία. Ένα τραγούδι της αγαπημένης σου Μαρινέλας λέει “καμιά φορά λέω να αλλάξω ουρανό, μα δεν, μα δεν υπάρχουν δρόμοι”. Εσύ όμως, μπαμπά μου, τους βρήκες αυτούς τους δρόμους».

Με τρεμάμενη φωνή η κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη αποχαιρέτησε τον πατέρα της. Αποχαιρέτησε έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Ένα είδωλο για εκατομμύρια άλλους. Για εκείνην, όμως, θα είναι για πάντα, απλά, ο μονάκριβος μπαμπάς της.

«Εδώ είναι όλοι για να σου πούνε το τελευταίο “αντίο”, να σου φωνάξουν σιωπηλά το πόσο σε αγαπάμε και τι θα σημαίνεις πάντα για την οικογένειά σου, το μπάσκετ, για τον αθλητισμό, για ολόκληρη την Ελλάδα. Έφυγες νωρίς και ένδοξα, μπαμπά».

Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο»

Ήταν όλοι εκεί, στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Άγιο Ιωάννη στη Βούλα, ώστε να πουν το τελευταίο «αντίο» στον προπονητή τους, τον συνάδελφό τους, τον φίλο τους.

Και θα είναι όλοι σε λίγη ώρα στο Παλέ ντε Σπορ, στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, στη μεγάλη σκηνή της υπέρτατης δόξας του, για να προσκυνήσουν, να ευχαριστήσουν, να κλάψουν. Εκείνον που για τρεις γενιές ήταν το μπάσκετ.

«Ο άνθρωπος έκανε τόσα πολλά πράγματα για να δώσει ώθηση στο μπάσκετ, μπήκε το μπάσκετ σε όλα τα σπίτια. Νομίζω πως προσπαθούσε πάντα να είναι τέλειος», δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

«Φεύγει ο “Ξανθός” και παίρνει μαζί του τρομερά έντονες στιγμές που ζήσαμε είτε ως αντίπαλοι είτε ως συνεργάτες. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στη Γιούλα και την κόρη του. Θεωρώ ότι ο "Ξανθός" δεν έχει τιμηθεί όσο θα έπρεπε για όσα πρόσφερε επί τρεις δεκαετίες στο ελληνικό μπάσκετ. Ελπίζω να τιμηθεί μετά θάνατον», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Φασούλας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένας άνθρωπος που άφησε τεράστιο αποτύπωμα στο μπάσκετ σε όλους όσοι ασχολήθηκαν, παίκτες, προπονητές, παράγοντες. Νομίζω ότι το πέρασμά του ήταν τουλάχιστον πάρα πολύ έντονο», δήλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.