Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο Στέλιος Αργυρόπουλος μπήκε στην αποστολή της Φερεντσβάρος για τα παιχνίδια του Κυπέλλου Ουγγαρίας. Από τότε, ο 27χρονος περιφερειακός από την ακαδημία του Ολυμπιακού, που κατέκτησε το Champions League με τους Πειραιώτες το 2018 και έπαιξε μαζί τους στον τελικό του 2019, έχει πατημένο το πόδι στο γκάζι.

Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, 31 Ιουλίου, ο Αργυρόπουλος είχε εννιά μέρες για να ξεκουραστεί. Πρόκειται, λίγο πριν φύγει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, να ενσωματωθεί ξανά στην αποστολή της Φερεντσβάρος που θα παίξει στα παιχνίδια του Κυπέλλου Ουγγαρίας, ένας θεσμός που στη χώρα γίνεται πολύ νωρίς. Το χειμώνα θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να προετοιμαστεί με την εθνική ομάδα για τις δύο σημαντικές διοργανώσεις του έτους, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Νετάνια του Ισραήλ από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου του 2024 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στην Ντόχα του Κατάρ, από τις 2 έως τις 18 Φεβρουαρίου. Έπειτα, θα ταξιδέψει στην Ουγγαρία για να βγάλει τη σεζόν στη Φερεντσβάρος, με την οποία «θα πρέπει να μιλήσω για την ανανέωση του συμβολαίου μου», πιθανότατα θα παίξει σε ακόμα ένα Final 8 του Champions League και αμέσως μετά θα γυρίσει στην Ελλάδα ώστε να προετοιμαστεί ξανά με την Εθνική για το απαύγασμα των αθλητικών διοργανώσεων, τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου του 2024.

Είναι ένα διαβολεμένα βαρύ πρόγραμμα, που για τον 27χρονο περιφερειακό αξίζει τον κόπο. «Ξεκίνησα τη χρονιά που η Εθνική πήρε το πρώτο μετάλλιο σε διοργάνωση (σ.σ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005) και ζήλεψα λίγο, αλλά αργότερα σκεφτόμουν το χρυσό. Όταν ονειρευόμουν κάτι, ονειρευόμουν το χρυσό», είπε στο «S» ο διεθνής περιφερειακός, ο οποίος έχει τη φήμη του... πειραγμένου στην Εθνική. Μετά τον τελικό των Ολυμπιακών στο Τόκιο τον Αύγουστο του 2021, με τη Σερβία, ο Αργυρόπουλος υπενθύμισε στο γκρουπ διαλόγου των παικτών ότι απέμεναν κάτι παραπάνω από... 1.000 μέρες για το Παρίσι. Πλέον, είναι λιγότερες από 365 και ο ίδιος με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του έχουν καβατζάρει άλλα δύο μετάλλια, το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 και το ασημένιο στην αντίστοιχη διοργάνωση το 2023. «Η αδημονία, η ανυπομονησία για τις διοργανώσεις με την εθνική ομάδα είναι τεράστια», λέει με πάσα ειλικρίνεια, «γι’ αυτό έστελνα και συνεχίζω να στέλνω μηνύματα». Το χρυσό, εξάλλου, δεν έχει έρθει ακόμη, αν και στον τελικό της Φουκουόκα, με την Ουγγαρία, η «γαλανόλευκη» έφτασε μια ανάσα από την επιτυχία. Η ήττα στα πέναλτι είναι από εκείνες που δεν ξεπερνιούνται εύκολα, γι’ αυτό και, όπως ο ίδιος λέει, «το να ξεπεράσουμε αυτό το κομμάτι θα είναι η βασική δουλειά μας».

Ο Αργυρόπουλος έχασε, μάλιστα, και πέναλτι στη διαδικασία. Για την ακρίβεια, του το έπιασε ο Σόμα Φόγκελ, ο οποίος «είναι συμπαίκτης μου στη Φερεντσβάρος και κάθε μέρα στην προπόνηση κάνουμε αυτήν τη δουλειά. Αυτός είναι ο αθλητισμός. Τώρα θα τον βλέπω και στον ύπνο μου, βέβαια ο ίδιος ήταν φανταστικός στον τελικό και το άξιζε. Δεν ξέρω αν το άξιζε η Ουγγαρία, ο ίδιος το άξιζε σίγουρα», συνέχισε συνειδητά.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού είχε χάσει πέναλτι και στον τελικό του ’19 με τη Φερεντσβάρος, μία φάση η οποία τον καταρράκωσε. Δημιούργησε, δε, εκείνο το εκπληκτικό στιγμιότυπο με τον Κροάτη τερματοφύλακα των «ερυθρόλευκων», Γιόζιπ Πάβιτς, να τον παρηγορεί. Μπορεί η μεταφυσική να μην λογίζεται ως ένα (μη) στοιχείο με δυναμική στον πρωταθλητισμό, πάντως με τους «φράντι», τη νυν ομάδα του, μοιάζει να συνδέεται με κλωστή της ειμαρμένης.

Άλλωστε συμπαίκτης του ήταν εκείνος που του επιφύλαξε κασκαρίκα στο δεύτερο οκτάλεπτο του πρόσφατου τελικού με την Ουγγαρία. Ο Ζίλαρντ Γιάνσικ τού άστραψε μια μπουνιά στο δεύτερο οκτάλεπτο, κάτι για το οποίο ο Αργυρόπουλος, αφού ερωτήθηκε, έχει παράπονα. «Πήρα αποβολή σε εκείνη τη φάση», παρατήρησε σκωπτικά, λέγοντας ότι «δεν ξέρω αν έγινε επίτηδες, αλλά πιθανολογώ ότι έγινε. Το είδα και το ένιωσα επίτηδες. Ο διαιτητής ήταν δίπλα μου και το είδε. Λάθη γίνονται, αλλά μέχρι εκείνο το σημείο στη διοργάνωση δεν είχαν γίνει», είπε, αναφέροντας κιόλας ότι παρόμοιες καταστάσεις ως τότε τιμωρούνταν με κόκκινη κάρτα.

Αυτό που πρωτεύει τώρα, για τον ίδιο, είναι να παίξει και το ρόλο του ψυχοθεραπευτή για τους συμπαίκτες του. Ο Γιάννης Φουντούλης είχε να το λέει ότι μπήκε στην προετοιμασία της Εθνικής ψυχολογικά φθαρμένος το 2021 και ο τότε 24χρονος πολίστας τον στήριξε, λέγοντάς του ότι μέσω του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος επρόκειτο να τα ξεπεράσει όλα. Αυτό έγινε τότε και αυτό πρέπει να γίνει και τώρα, ώστε η Εθνική να φτάσει εκεί που στριφογυρίζει και ο Αργυρόπουλος να πετύχει αυτό που ονειρευόταν από μικρό παιδί.



Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 5 Αυγούστου.