Σκληροπυρηνικοί οπαδοί, η εμπροσθοφυλακή των πιο βίαιων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι Bad Blue Boys (ΒΒΒ), γνωστοί για τις σχέσεις τους με την Άκρα Δεξιά και τον ναζισμό, έχουν και στο παρελθόν εμπλακεί σε αντίστοιχα περιστατικά, ενώ κάποιοι τους χρεώνουν και τον εμφύλιο σπαραγμό που «έπνιξε» στο αίμα τη Γιουγκοσλαβία.

Στις 13 Μαΐου του 1990 -μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στην Κροατία με νικητή τον εθνικιστή ηγέτη Φράνιο Τούζμαν- η Ντιναμό υποδεχόταν στο γήπεδο Μαξιμίρ τον Εθνικό Αστέρα, την ομάδα του Βελιγραδίου. Στους δρόμους της κροατικής πόλης το ξύλο έπεφτε από νωρίς, με τους Bad Blue Boys να τραγουδούν «Το Ζάγκρεμπ είναι Κροατία, Σέρβοι είστε σε ξένη χώρα». Στο γήπεδο έγιναν πραγματικές μάχες σώμα με σώμα που μεταφέρθηκαν και στο χορτάρι, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη. Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής της Ντιναμό Ζβόνιμιρ Μπόμπαν προσπάθησε να προστατεύσει έναν φίλαθλο και κατέληξε να χτυπά έναν αστυνομικό. Το σκορ του αγώνα -που έφτασε έως το 90'- δεν το θυμάται κανείς… όλοι θυμούνται ότι σε εκείνο το γήπεδο «σφυρίχτηκε» η σέντρα του εμφύλιου σπαραγμού που έβαλε «φωτιά» στα Βαλκάνια. Και οι ίδιοι δεν αποποιούνται τον σκοτεινό ρόλο τους στην ιστορία. Σήμερα, έξω από το γήπεδο Μαξιμίρ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αναγράφεται: «Στους οπαδούς που ξεκίνησαν τον πόλεμο με τη Σερβία σε αυτό το γήπεδο στις 13 Μαΐου 1990».

Οι Bad Blue Boys ιδρύθηκαν στις 17 Μαρτίου 1986 στο Ζάγκρεμπ. Πήραν το όνομά τους από την αμερικανική ταινία του 1983 «Bad Boys», με πρωταγωνιστή τον Sean Penn.

Μασκότ τους και σήμα κατατεθέν τους είναι ένα μπουλντόγκ και ο επίσημος ύμνος τους είναι το «Dinamo ja volim» («I love Dinamo»), που ερμηνεύει το κροατικό ροκ συγκρότημα Pips, Chips & Videoclips.

Το 2018, η κροατική αστυνομία έκανε έφοδο σε χώρους των BBB στο Ζάγκρεμπ, όπου βρέθηκε ένα οπλοστάσιο με όπλα, κλομπ, πυροτεχνήματα και πυρομαχικά πυροβόλων όπλων. Στους χώρους αυτούς υπήρχαν γκράφιτι με τον Αδόλφο Χίτλερ. Τα ευρήματα δεν προκάλεσαν έκπληξη.

Την ίδια χρονιά οπαδοί της Ντιναμό στο Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία συνελήφθησαν για εξύμνηση του ναζισμού και ναζιστικούς χαιρετισμούς στους δρόμους της αυστριακής πόλης.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, περίπου 4.000 μέλη των Bad Blue Boys είχαν αναπαραστήσει τη μεγάλη ναζιστική παρέλαση ενώπιον του «Φίρερ», στους δρόμους του Μιλάνο, χαιρετώντας φασιστικά και φωνάζοντας ναζιστικά συνθήματα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»